Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Yeni nesil gemi dengesini yitirdi
İzmir Körfezi'nde yolcu taşımacılığına uygun nitelikleri taşımadığı yönündeki eleştirilere rağmen satın alınan yeni nesil gemilerden biri denge kaybı sonucu iskeleye çarpınca 5 yolcu yaralandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, "körfez için uygun değil" itirazlarına karşın 117 milyon euroya ihale ettiği yeni nesil katamaran yolcu gemilerinden "1881 Atatürk" trim (denge) kaybı dolayısıyla Konak İskelesi'ne çarptı. Kazada 5 yolcu yaralanırken, gemi Üçkuyular İskelesi'ne çekildi.



DAHA ÖNCE UYARILMIŞTI

Egeli Sabah muhabirinin edindiği bilgiye göre, 12 Mayıs Salı günü saat 16.30'da Karşıyaka İskelesi'nden hareket eden gemi, yaklaşık 10 dakika sonra Konak İskelesi'ne yanaşmak için manevra yaptı. Katamaran türü gemi, denizin dalgalı olması sebebiyle iskeleye yanaşmaya çalışırken trim (denge) kaybı oluştu. Güvertede inmek için bekleyen yolcular geminin dengesini kaybetmesi sonucu denize düşme tehlikesi yaşadı. İskeleye pruvadan (geminin baş kısmı) yanaşan "1881 Atatürk" adlı gemi dengesini kaybederek Konak İskelesi'ne çarptı. Kazada 5 yolcu hafif şekilde yaralandı. Görgü tanıkları denize düşen yolcu olmamasını "şans" olarak değerlendirdi. Kaza sonrasında Konak İskelesi'ne çağırılan 112 ekipleri yaralıları hastaneye kaldırıldı. Gemide maddi hasar meydana geldi. Hasar tespiti için, İzdeniz yetkilileri 1881 Atatürk'ü Üçkuyular İskelesi'ne demirledi. Gemi Mühendisleri Odası'nın yeni nesil karbon kompozit gemilerin körfez içi ve dışı yolcu taşımacılığına uygun olmadığını defalarca söylediğini hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, "Sayın Aziz Kocaoğlu'nun sipariş ettiği bu gemilerin hem çok hafif hem de çok pahalı olduğunu söylemiştik. Gemilerdeki sorunun rüzgarlı havalarda, dalgalı denizde can güvenliğini tehlikeye atacağını nlatmıştık. Nitekim bu kaza endişelerimizin boşuna olmadığını gösteriyor" dedi.

GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na, siparişi verilen ancak henüz teslim alınmayan gemilerden bir an önce vazgeçilmesi yönünde çağrıda bulunan Doğan, şöyle konuştu: " Gemi Mühendisleri Odası'ndan, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisleri Odası'ndan alınacak görüşler doğrultusunda, İzmir Körfezi'ne uygun nitelikte gemiler almak üzere firma ile bir araya gelip sözleşme yeniden yapılmalı. Yeni düzenlemede AK Parti Büyükşehir Grubu olarak destek veririz. Sayın Kocaoğlu, kimsenin görüşünü almadan 'ben yaptım oldu mantığı' ile değil ortak akla uygun hareket etmeli." Yeni nesil karbon kompozit gemilerden ilk teslim edilen Çakabey, 84 gün iskelede bekletildikten sonra seferlerine başlayabilmişti. Ancak gemi 5 ay sonra eksikleri nedeniyle Yalova'daki tersaneye gönderilmişti. Ardından gelen Dokuz Eylül de Çakabey ile aynı kaderi yaşamış, Yalova'nın yolunu tutmuştu.

YOLCULAR MERDİVENDEN DÜŞTÜ

Konak İskelesi'ne çarpan geminin kaptanı Ö.T. (32) verdiği ifadede, "Hava muhalefeti ve şiddetli rüzgar nedeniyle gemi iskeleye sert yanaştı. Yolcuları uyarmamıza rağmen gemi iskeleye yanışırken dışarı çıktılar ve merdivenden düştüler. Rüzgarın da etkisiyle çıkan dalgalar geminin iskeleye çarpmasına neden oldu" dedi. Kazada yaralanan 5 kişiden biri olan 56 yaşındaki Hatice Özdemir'in tedavisi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sürüyor. Kolu kırılan ve vücudunun çeşitli yerlerinde ezilmeler olan Özdemir, "Kızımla beraber Karşıyaka'dan Konak'a geçmek için gemiye bindik. Geminin Konak'a yanaşmasına az bir mesafe kaldığı için herkes ayaklandı, biz de kalktık. Bir anda gemi sallanmaya başladı ve sert bir şekilde iskeleye vurdu. En üstteki merdivenden aşağıya kadar düştüm. Her gelen üzerimden geçti. Allah korudu da ölmedim. Kolum 2 yerinden kırıldı" diye konuştu.


Kaynak: Sabah
Eklenme tarihi: 16.05.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MİNERAL den. san ..
 TOLGA Denizcilik ..
 ADAKENT Gemi İşle..
 KİRAZOĞLU Denizci..
 MAKSİMUM Denizcil..
 LCM ROTA
 JUNIORORCUN Yat İ..
 BELUGA Yatcılık
 KARYA Shipping & ..
 ATLAS Gemi İşletm..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim