Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
''Arama 1'' gemisi, balık stokunu araştırıyor
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsünce kullanılan "Arama 1" isimli araştırma ve kontrol gemisi, Akdeniz ve Antalya Körfezi'nde balık stokunu incelemek üzere denize açıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Akdeniz ve Ege'de hizmet vermesi amacıyla 6 milyon liraya yaptırılan gemi, Akdeniz'deki balıkçılık kaynakları ile Antalya Körfezi'ndeki dev kırmızı karides türlerinin stoklarının araştırılması için Kemer açıklarında, 60 metre derinliğe demir attı.

Modern teknik cihazlarla donatılan, seyir ve donanım özellikleri bakımından Avrupa 'da 4'üncü, dünyada 11'inci sırada bulunan 32 metre uzunluğundaki gemiden yapılan yarım saatlik trol çalışmasında elde edilen 28 türdeki balık, incelemeye alındı.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yılmaz Emre, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü işbirliğinde aylık ve mevsimsel iki proje için çalışmalara başladıklarını söyledi.

"Akdeniz balıkçılık kaynaklarının araştırılması" ve "Antalya Körfezi'nde dağılım gösteren dev kırmızı karides türlerinin stok büyüklerinin hesaplanması" projelerinde Türkiye 'nin balıkçılık sektörü için önemli veriler toplayacaklarını anlatan Emre, veriler ışığında avcılık yönetimine yönelik sonuçlar ortaya koyacaklarını bildirdi.

Enstitü olarak araştırma, üretme ve eğitim alanlarında hizmet verdiklerinin altını çizen Doç. Dr. Emre, "Arama 1" adlı gemi ile Akdeniz'de ihtiyaç duyulan önemli çalışmaları gerçekleştireceklerini belirtti.

Emre, geminin Akdeniz'in yanı sıra Ege bölgesine de hizmet vereceğini, ayrıca denetim amaçlı da kullanılacağını kaydetti.

- Balıkçılık sektörüne ışık tutacak veriler toplanacak

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aydın Ünlüoğlu, proje kapsamında Akdeniz kıyılarında örneklemeler yaptıklarını söyledi.

Proje kapsamında Kemer açıklarında 60 metre derinlikte trol çalışması yaptıklarını anlatan Ünlüoğlu, denize gönderdikleri ağ ile dipteki balık türlerini topladıklarını ifade etti. Ayrıca ağ ile gönderdikleri sensörlerle deniz dibindeki hareketliliği izlediklerini kaydeden Ünlüoğlu, yarım saatlik çalışmanın ardından ağı güverteye çektiklerini ve balıkları türlerine göre ayırdıklarını, bunları ağırlıkları, boyları, yaşlarına göre laboratuvarda incelediklerini vurguladı.

Verileri toplayıp, kaydettiklerini ifade eden Ünlüoğlu, projelerin yaklaşık iki yıl süreceğini ve örnekleme çalışmasının Fethiye Körfezi'nden İskenderun Körfezi'ne kadar devam edeceğini bildirdi.

Türk balıkçılığı açısından önemli verilere ulaşacaklarını anlatan Ünlüoğlu, balık türlerinin, stoklarının, yönetiminin değerlendirileceğini, stokların korunması için de adımlar atılacağını dile getirdi.

Ünlüoğlu, 9 kişilik ekiple çalışmalara başladıklarını, çalışma kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı personelinin de yetiştirilmesinin amaçlandığını vurguladı.


Kaynak: Radkal
Eklenme tarihi: 29.07.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GÖCEK Yatçılık
 KAPTANPAŞA Denizc..
 BAHRİ Tic. Ltd.
 MİNA Denizcilik v..
 APEKS Denizcilik
 ELBA Denizcilik
 DOKA MARİN Gemici..
 EUROTRADE
 CREWMEDITERRENIAN..
 MEFES Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim