Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Petrol aramaya değil, hurda olmaya geldiler
Petrol fiyatları dip yapınca, arama ve çıkarma şirketleri deniz platformlarını hurdaya ayırmaya başladı. İzmir Aliağa’daki gemi söküm tesislerine 9 platform geldi. GEMİSANDER Başkanı Şimşek, “3 tanesi daha yolda. Sökmek üç ay sürecek” dedi.



Petrol arama firmalarının hurdaya çıkardığı 12 platformun son durağı Aliağa oldu. İzmir Aliağa’daki Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi’nde sökülen platformların yaklaşık değeri 70 milyon lirayı bulurken 3 ay sürecek kesimde bin 100 işçi çalışacak. Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek yaklaşık 70 plaftormun daha Aliağa’ya getirileceğini açıkladı.

Ham petrol fiyatlarının son 2 yılda 102 dolardan 45 dolara inmesi petrol arama firmalarının da küçülmesine neden oldu. Avrupa ve Akdeniz bölgesindeki büyük petrol firmalarına hizmet veren arama şirketleri de düşen kâr marjları nedeniyle platformları hurdaya çıkardı. Türkiye’ye en son 20 yıl önce petrol platformunun söküm için geldiğini söyleyen GEMİSANDER Başkanı Şimşek, “Şu an için 9 platform sökülüyor. Önümüzdeki günlerde 3 tane daha gelecek. Bu platformların her birinin ağırlığı 10 bin ila 15 bin ton arasında değişiyor” dedi.

TOPLAM 70 PLATFORM SÖKÜME GELECEK

Platformların İspanya, İngiltere, İskoçya, Brezilya, Malta gibi değişik ülkelerden geldiğini aktaran Şimşek, “Bugün için halen denizlerde, büyük petrol şirketlerinin işlerini yapan 60-70 platformu olan firmalar var. Petrol fiyatları dibe inince bu firmalar da bir araya gelip platformlarını satma karar aldı. 70 platform da söküm için önümüzdeki yıllarda Aliağa’ya gelecek” diye konuştu.

Gemi Söküm Bölgesi’nin aynı anda 25 gemi veya platform kesimi yapabilecek kapasitede olduğunu sözlerine ekleyen Şimşek, “Platformlar 3 şirket tarafından satın alındı ve kesim işlemleri yapılıyor. Ama kesime geçmeden önce söküme gelen tüm gemi ve platformlar karaya yanaştırılmadan, zehirli madde veya radyasyon olup olmadığına dair incelemeden geçiriliyor. Elde edilen veriler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderiliyor. İzin çıktıktan sonra bunlar karaya yanaşıp kesilebiliyor. Çıkarılan hurdalar ise sac, boru gibi ürün yapılması için İzmir’deki demir-çelik tesislerine gönderiliyor” ifadelerini kullandı.

BU YIL GEMİLERDEN 600 BİN TON DEMİR ÇIKACAK

Bu yılın ilk 8.5 ayında Aliağa’ya söküm için toplam 475 bin ton demire sahip gemi, platform ve yüzer aracın geldiğini anlatan Şimşek, “Yıl sonunda rakamın 600 bin tona çıkacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

İNGİLİZ SAVAŞ GEMİLERİNİN SÖKÜM YERİ

İngiliz Kraliyet Donanması envanterinde olan ve ‘Denizlerin Kalesi’ olarak anılan savaş gemisi HMS Edinburgh ile 2003 yılında Irak işgaline katılan, Beyrut, Lübnan, Kıbrıs gibi Akdeniz bölgesinde de çeşitli operasyonlarda bulunan HMS York gemilerinin son durakları Aliağa oldu. Kesim için Aliağa’da gemi geri dönüşüm tesislerine getirilen her iki gemi de 4’er bin ton ağırlığında ve 141’er metre uzunluğunda. Aliağa’da daha önce de yine İngiliz Donanması’na ait HMS Ark Royal, HMS Invincible, HMS Plymouth ve HMS Manchester isimli askeri gemilerin sökümü gerçekleştirilmişti.



Kaynak: HaberTürk (Murat Ervin)
Eklenme tarihi: 05.10.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DİZMAN Denizcilik
 BALU Yatçılık
 DUMAN Gemicilik v..
 AKSU Su Dağıtım T..
 ASLI Deniz Taş. V..
 KARADENİZ Yatçılı..
 YOROZ Agency
 PAPATYA Yat
 CAMUZLAR Sea Prod..
 KÖKSALANLAR Deniz..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim