Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Gemi adamları etik açıdan da eğitilmeli
Mastership Yönetim Kurulu Başkanı Celal Akata İMEAK DTO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada gemilerinin gümrüklerde yaşadığı problemlerden ve deniz adamları ile yaşadığı problemlerden bahsetti.



İMEAK Deniz Ticaret Odası Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısında konuşan Mastership Yönetim Kurulu Başkanı Celal Akata ilk olarak liman gümrüklerinde yaşadığı KDV sorunundan bahsetti. Mevuzatın değişmesine rağmen idarenin başında bulunanların ya da sonradan idarenin başına geçenlerin bu mevzuatı kendi yorumlarına göre işlettiklerini vurgulayan Akata “Denizcilik hayatına başladığım çok uzun senelerden beri gümrük konusunda denizcinin problemi devam ediyor. Gümrük idaresi ve armatörlük ya da acentelik işletmeleri devamlı birbirlerininin önünde, arkasında koşarlar. Mevzuat değişmesine rağmen bu mevzuatlar zaman içerisinde idarenin başına gelen yeni müdürler tarafından değişik algılanır ve uygulanır ve bizler gerçekten zor günler geçiririz. Şu anda bahsetmek istediğim konu Bandırma Limanı.

Bandırma Limanı’na uğrayan gemilerin ikmalleri ile ilgili bir problem olduğunu geçen hafta öğrendim. Oraya bir gemimiz geldi. Gemi Türk bayraklı. Yurt dışından geliyor ve yük boşaltacak. Tabi ki uzun seferden geldiği için bir çok ihtiyaçları var Bunlar da tek tek gemiye götürülmekte. KDV kanununda yer alan maddeler arasında zikredildiği gibi eğer siz geminize bir malı Türk piyasasından KDV’sini ödeyerek satın alır ve götürüp geminize teslim ederseniz bunu teslim ederken ben bunun KDV iadesini istemiyorum diye faturanın arkasına yazıp deklare ederseniz gümrük bundan beyanname açıklamasını talep etmiyor. Bu senelerden beri uygulanan bir şey ama maalesef Bandırma Limanı böyle değil. En ufak bir malzeme için bile beyanname açıklamasını talep ediyor. Birbiri ardına gelen malzemelerin beyannamelerinin açılması artık limanlarda çok kısa zaman kalan gemilere gerçekten zorluk çıkarıyor. Marmara Denizi’nin her limanında yeni yeni uygulamalar veya eski uygulamalara geri dönüşleri her gün yaşıyoruz. Herhalde bu böyle devam edecek. “ dedi.

“Deniz adamları etik açıdan da eğitilmeli”

Gemi adamlarının işlerini yeterince düzgün yapamadıklarını belirten Celal Akata sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gemi işletmecileri olan bizler yatırımlarımızı yapıp küçümsenmeyecek miktarda istihdam yaratmaktayız. Milletler arası denizcilik kuralları çok açık bir şekilde bizi donattı. Bir gemi adamının elinde eski tabirle çetelesi var. Sabah kalktığında eline çetelesini alıyor. Önce gidiyor yangın pompasının düğmesine basıyor. Su akıyorsa listede onaylıyor. Sonra tüplerin tarihlerine bakıyor. Eğer gemide foam varsa o foamın kimyasal analizinin tarihi dolmuş mu ona bakıyor. Bu onun görevi, onları yapıyor. Üstelik gemilerimiz bazen ABD’ye kadar gidiyorlar. Yolculuk uzun sürüyor. Arkadaşlarımız bu görevlerini yerine getirmek durumundalar. 3.5 yaşında Türk Bayraklı bir gemi Finlandiya’ya gidiyor. Finlandiya zor bir ülke. Finlandiya’da insanlar her şeyi ince eleyip sık dokuyorlar. Gemimiz Finlandiya’ya giderken her gün sabah gemi kaptanına lütfen kontrolleri yapın diye mesaj çektim.

Gemi Finlandiya’da Tornio Limanı’na geldi. 2.5 gün sonra gece geç vakitte geminin kaptanı beni aradı ve geminin tutuklandığını söyledi. Nedenini sorduğumda yazılı olarak bildireceklerini belirtti. Gemi Polonya’nın bir limanında kontrol edilmiş, Liman İdaresi görevlileri gemiyi kontrolden sonra gemiden ayrılırken bir tanesi konsol üzerinde bir karton yapıştırıldığını hissetmiş ve kartonu kaldırmak istemiş Görevli kartonun neden yapıştırıldığını sorduğunda gemideki görevli arkadaş seyir halindeyken ışıktan çok rahatsız olduklarını ve ışığı kesmek için karton yapıştırdıklarını söylüyor. Görevli kartonu biraz kaldırınca altında kırmızı bir lamba yandığını görüyor. Liman görevlisi lambanın ne olduğuna baktığında yangın alarm sistemi olduğunu öğreniyor. Herhalde yeni olmuştur diyor görevliler ama 2014 senesinden beri o lambanın yandığını öğreniyorlar. Liman görevlileri kayıt defterlerini incelediklerinde her şeyin test edildiğini görüyorlar ve gemiyi tutukluyorlar. Evet eğitim şart, ingilizce şart. Personelimize biraz da etik öğretmek gerekir. “

“Türk gemi adamlarının yabancı bayraklı gemilerde çalışamamasının tek sebebi İngilizce değil”

Türk gemi adamlarının yabancı bayraklı gemilerde çalışamamasının tek sebebinin yabancı dil yetersizliği olmadığını vurgulayan Celal Akata “Ben yurt dışı gemilerde Türk deniz adamlarının çalışamamasını sadece İngilizce’ye bağlamıyorum. Biraz da çuvaldızı kendimize batırmalıyız. Büyük yatırımlarımızla yapılan pırıl pırıl gemilerimizde çalışan arkadaşlarımızın anlayışlarının böyle olması beni son derece üzüyor. Gemisi tutuklanan armatörün halini anlayabiliyor musunuz? Ne kadar zor bir şey” diye konuştu.

Celal Akata’dan kadın süvariye teşekkür

Gemisinde çalışan bir kadın süvari sebebi ile Göteborg Lİmanı Başkanı tarafından telefonla aranarak kendisine teşekkür edildiğini söyleyen Akata “2500 ton ağırlığında bir kimyasal gemimizde Dilek Hanım adında bayan bir süvari arkadaşımız görevlendirildi. Kendisine teşekkür ediyorum. 33 senelik denizcilik hayatımda idareten bir kaç tane teşekkür almış olabilirim. Ama en önemsediğim Göteborg liman Başkanı Björk Sveniksen'ın telefonu. Beni telefonla arayıp “Geminiz, 2015 senesinde terminalimize gelen en iyi gemidir. Ama bunların dışında en önemsediğimiz şey olan insanların yaptığı işi bilmesinde de birincidir. İyi personeliniz var” dedi. O süvari hanıma çok teşekkür ediyorum. Pek çok süvari hanımın da aramızda yer almasını diliyorum “
dedi.



Kaynak: Deniz Haber Ajansı
Eklenme tarihi: 06.11.2015




Share |




YORUMLARINIZ


Kurs yds sinav
Sinirli ehliyeti almak icin kursa ordan yds ye ordan gasm goss sinavlarina kosturan denizcilere egitimsiz diyen cahiller bunlar

Yazan: Nurdin - 15.10.2018 04:15:26


yakarsiniz beni
vurun gemiye nasilsa gemiadami gariban, denizin ortasinda kime derdini anlaticak.caldirdiginiz yakitlari anlatmayin, yukleri anlatmayin,ac biraktiginiz,bakimsiz makinelerle tum personelin hayatiyla oynadiginizi anlatmayin,guvertede elini attiginin elinde kaldigini anlatmayin,tersaneye sokup kagit ustunde is bitirip giridiginden beter ciktigini, bu is kaca donuyo biliyomusun deyip kanyak ile gece mac keyfi yaptiklarinizi hic anlatmayin. basimizda Allah kulu devlet adami yokki. hepsi ecnebi olmasaydi bugun bu duruma gelirmiydi bu denizcilik.okul gibi olan nakliyati nasil ac cakal surusu gibi parcaladiginizi cumle alem biliyoda dile getircek delikanli araniyo.eeyy para. sen nelere kadirsin.! hayirli isler patron.
Yazan: soylesem - 20.03.2018 17:05:50


Türk denizcisinin hali
Gazete ilanlarıyla 3.000$ maaşla gemici yetiştirilir diye onlarca yalancı reklam var bütün ihbarlara karşı birşey yapmıyorsa devletim. Denizciliğin son hali ... ???
Yazan: Murat Kartal - 31.01.2018 23:20:55


bağcıyı dövmeyelim
deniz taşımacılığı sadece bir gurup insanın üzerine yüklenen bir iş değildir.bu iş bir ekip işidir.her iki ayağın da zaman zaman hataları olur.ama gemi işleten şirketler "biz her şeyi yapıyoruz" diyerek kendilerini aklamaya çalışmaları ve diğer ayağı tamamen suçlu göstermeye çalışmaları doğru olmadığı için etik de değildir.bu vefalı insanların çoğu birçok maduriyetlere rağmen çok da haklarını aramadan ve ses çıkarmadan gecesini gündüzüne katarak işlerini yapmaya çalışıyorlar ve bundan da haberiniz var.yokmuş gibi yapmayın.uçan kuştan haber gider şirkete.yapmayın.bu kadar çalışanı karalamak derin yaralar açar.zararı size gelir.geminin sahibi olmak haklı olmayı gerektirmez.doğru olmayı gerektirir.selamlar.
Yazan: kadir bey - 31.12.2017 00:25:19


cevaben
Gemide Adam gibi calisma ortami sunarsan herkes kendu isuni yapar. Verdigin o maasa o gorev cok bile
Yazan: recep sahin - 2.04.2016 13:30:16


Yavuz Akyol
Yavuz Akyol bey soylenmesi gerekeni soylemis baska eklenicek birsey birakmamis. Tesekkurler
Yazan: Bayram Kaptan - 1.12.2015 19:37:19


hadi oradan
Gemiadamina laf atacaginiza kendinize bakin arkadaslarin dedigi gibi gemin hurda kumanyan yok maas desen o hic yok sonra cikmis gemim baglaniyor egitim lazim diyorsun.bir yahudi kadar olamiyorsunuz hadi oradan sonra cikmis cort cort ediyorsunuz.
Yazan: mert ark - 30.11.2015 21:55:23


Eski köye yeni adet
Meslekler arasında özgür kalmış tek iş denizcilikti ilk önce haklarımızı yediler şimdi köleleştirmeye çalışıyolar son zamanlar sakal kestirmeye çalışan mallarla bile karşılaştım ,olsun 5 yıl emek verdim 100 yıla bedel , giderim ormana yerleşirim ordada rahatsız eden olursa çifteliyi yer kıçına...
Yazan: Güney Gençkurt - 28.11.2015 21:29:48


gemi personeli
öncelikle türk personel cok zor şartlarda calısıyorlar maaslar cok düşük kumanya yok gemiler cok eski avrupa standatlarında olsa calışma sartlarımız
Yazan: enver oğuz - 9.11.2015 16:28:23


lafa bakarım lafmı diye söyleyene bakarım adamı diye
türkiyedeki isimleri armatör bana göre korsanlar.yurt dışında türk gemileri bağlanıyor diye şikayet ediyor utanmadan.neden ingiliz hollanda alman yunan gemileri bağlanmıyor.kumanyan yok malzemen yok gemin berbat işletmeciliğin berbat insanlığınız yok kurumsal değilsiniz armatörler birliği kurmuşunuz kendi aranızda gelin güvey olmuşunuz kendin çalıp kendin oynuyorsun geminin kıçında yabancı bayrak olmazsa navlun bulamazsın 8 senedir maaşlara zam yok çalışanların kene gibi kanını emdiniz beter olun.
Yazan: yavuz akyol - 7.11.2015 19:46:11


Siz önce maaşları ödeyin
Sayın Başkan Çin mallarını dolduruyorsunuz pompa valf teçhizat loyddan geçer alıp varmı var diyorsunuz.maaşları ödemiyosunuz kumanya berbat adamda çalışma zevkimi bıraktınız örf adetten bahsediyorsunuz.türk denizciliğin bilgisi dışında o kocaman vicdanı olmazsa sizin gemiler gidermi??
Yazan: Mustafa çengel - 7.11.2015 14:05:18


ya ciner grub
Köpek yiyen filiplileri çalıştıran ciner gruba ne demeli? Nerde hurda gemi var türkler götürüyor, Yabancılar ise bizim yaptığımızı yapmaz. Bence türk denizcilik firmalarında yabancı personel çalıştıran firmaları türkiyede faliyetlerini tecrit etmek gerekir
Yazan: KEMAL ATA - 6.11.2015 22:42:57


hadii ordan
Türkiyeden biri gemilerde çalışmasın diye elinizden geleni sarfediyorsunuz, nasılsa dışardan bir gemi adamını daha ucuza düşük kumanya ile çalıştırabiliyorsunuz ya,önce kendinizi egitin kravat takmakla adam olunmaz bu hükümetle ortaklaşa gemi adamlarının canına okudunuz edepsiz birde çıkmış egitilmeliler diyor bir o kaldı onu da dayatın
Yazan: mehmet atabey - 6.11.2015 22:19:17




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CEM Shipping
 ERS Denizcilik
 AB Denizcilik
 HORİZON LTD.
 MIRAGE
 EFYA Denizcilik N..
 YAVUZNAZ Denizcil..
 KUTUP Denizcilik
 GÜRMAR Denizcilik..
 HİCRİ ERCİLİ Deni..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim