Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
18 Nisan 2024
Haber
Anket
Tuzla Tersanelerinde İşçi barınağı problemi
Tuzla Kaymakamı Fahri Keser, Tuzla'da çalışan işçilerin sağlıklı olmayan ortamlarda kaldığını belirterek, “İşçi barınma yerlerinde 40 metre karelik alanda 20 kişi yatıyor. Mekan eski bir depo veya affedersiniz ahır. Tuvalet ya hiç yok, ya sadece bir tane. O da yasal olmayan şekilde sonradan yapılmış. Şifon, lavabo, banyo yok. Sıcak suyu düşünmek bile abes. Eski ranzalar ve vıcık vıcık yataklar...” dedi.

TBMM Gemi İnşa Sanayindeki İş Güvenliği ve Çalışma Şartlarının Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonuna bilgi veren Keser, Tuzla ile ilgili gazetelerde çıkan haberleri eleştirdi.

Tuzla'da taşeronluk sisteminin kalkabileceğini, ancak bu bölgedeki tersanelerin uygun olmadığını savunan Keser, bunun için 4 geminin aynı anda kızağa konacak tersanelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Tersanelerde sigortasız işçi çalıştırıldığını, bunların sayısının da oldukça fazla olduğunu ifade eden Keser, “Bunu da Kaymakamlığa yeşil kart için gelenlerin başvurularında, 'Tersanelerde ara işlerde çalışarak geçimimi sağlıyorum' şeklindeki beyanlardan çıkarıyorum” dedi.

Bu tür beyanda bulunanlara yeşil kart vermediklerini, işçileri böylece sigortalı olmaya zorladıklarını anlatan Keser, 150 bin nüfusu olan ilçede 6 bin kişinin yeşil kartının bulunduğunu bildirdi.

Keser, emisyon hacimleri nedeniyle Tuzla'daki tersanelerin ruhsat almasının da zor olduğunu ifade ederek, 49 tersaneden sadece 6'sının ruhsatlı çalıştığını bildirdi.

İŞÇİ BARINAKLARI

Tuzla bölgesinde bulunan işçi barınaklarının bir çoğuna giderek denetim yaptığını da belirten Keser, şöyle devam etti:
“İşçi barınma yerlerinde 40 metre karelik alanda 20 kişi yatıyor. Mekan eski bir depo veya affedersiniz ahır. Tuzla'nın köy olduğu dönemlerde ahır olarak kullanılmış yerler, şimdi bu kişilere mekan olarak veriliyor. Tuvalet ya hiç yok, ya da sadece bir tane. O da yasal olmayan şekilde sonradan yapılmış. Şifon sistemi yok. Lavabo yok. Sıcak suyu düşünmek bile abes. Banyo hiç yok. Eski ranzalar ve vıcık vıcık yataklar. Bunları ben tespit ettim. Tuzla'da bir yakınının yanında kalmayan herkes buralarda kalıyor. Bunlara bekar evi mi bekar hangarı mı demek lazım? Onu da karar verebilmiş değilim. Bunların derhal kapatılması gerektiğini düşündük ama kapattığımız zaman bir sorun olacak. Kaldıkları yerler insan yaşamına uygun değil. Buralarda işçilerden alınan kiralar da çok yüksek. Hangar olarak nitelendirilen bu yerlerin sahibi aylık 20 işçiden aylık 1400 YTL kira alıyorlar. Kişi başına ortalama 70 YTL...”

2000 ÜZERİNDE KİŞİ KALIYOR

Komisyon Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç'ın, “Kaç kişi var böyle?” sorusu üzerine Fahri Keser, “2 binin üzerindeki kişi böyle yerlerde kalıyor. Bunların büyük bir kısmını gezdim. Komisyon oluşturdum. Komisyon çalışmaları hala sürüyor” dedi.

Normalde böyle yerlerin kiraya verilemeyeceğini, ama kendisinin vergi dairesi elemanlarına, vatandaş beyanına göre ceza kestirdiğini ifade eden Keser, “Aksi takdirde orayı kapatmam ve işçileri de boşaltmam lazım. O zaman da 'Nerede kalacağız' diye benim yakama yapışacaklar” diye konuştu.

Bölgedeki sorunların çözümü için önerilerde de bulunan Keser, kazaları azaltmanın birinci yolunun eğitim, diğerinin ise işçinin dinlenmiş bir kafayla çalışmaya başlaması olduğunu bildirdi.

“Dinlenmiş kafa, rahat ortamda sağlanır. Rahat ortam, insanca yaşamanın asgari şartlarının sağlandığı ortamdır” diyen Tuzla Kaymakamı Fahri Keser, tersaneler sorununun sadece işçi ölümlerinden ibaret olmadığını söyledi.

HALK PROTESTO EDİYOR

Keser, Tuzla'nın ova ve dağlarının tersanelerle dolduğunu dile getirerek, “Gürültü kirliliği hat safhada. Binlerce vatandaş dilekçeyle durumu protesto etmektedir” dedi.

Milletvekillerinin, “Vatandaş şikayetlerinin taciz ve sarkıntılık gibi nedenlerden mi kaynaklanıyor?” sorusuna Keser, “Elverişsiz şartlarda yaşayan işçilerin tabii ihtiyaçlarını giderme biçimleri çevre halkını rahatsız etmektedir. Tuvalet yok, dışarılarda bir yerlerde ihtiyaç gideriyorlar veya yakın bir yerdeki camiye, okula gidip gelirken çıplak gidip geliyorlar. Çevre 'Bu görüntülere dayanamıyoruz, rahatsız oluyoruz' diyor” karşılığını verdi.

TOKİ YURT YAPMALI, İŞLETMESİNİ YURT-KUR ÜSTLENMELİ

Tuzla Kaymakamı Fahri Keser, TOKİ'ye görev verilerek işçi yurtları yaptırılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Konut yaptırılması durumunda buralar kurtarılmış bölgeler olacak, Bir sorunu çözelim derken yeni sorunlar yaratılacaktır. İşçi yurtları yapılmalı ve bunun işletilmesi Yurt-Kur'a verilmeli. 'Her tersaneye bir yurt' sloganıyla, finansman temini cihetine gidilmeli. Buna tersaneler hazır. Hazine ve belediyeler de arsa temininde kolaylık sağlamalı.”

ARSA İÇİN SÖZ ALINDI

Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci ise Tuzla'da yoğun bir iş kapasitesinin olduğunu, bu nedenle istenmeyen olayların olduğunu anlattı.
İşçilerin barınma sorunlarının ilçe belediyesinin imkanlarıyla karşılamanın mümkün olmadığını ifade eden Demirci'ye Komisyon Başkanı Domaç, “Bunların yüzde 10'unu siz yapacaksınız. Burada komisyona söz verip gideceksiniz” dedi.

“Arsa konusunda söz verebilirim” diyen Demirci'ye Domaç, “Demiri de verirsin, diğer altyapılarını da yaparsın” karşılığını verdi.
Domaç, barınma yeri yapımı için süper bir otelden değil, 6 bin metre karelik bir alandan bahsedildiğini ifade ederek, Demirci'den arsa konusunda komisyon üyelerine söz vermesini istedi.

Tuzla Kaymakamı Fahri Keser'in “İşletimi de önemli” demesi üzerine CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral, “Binayı yap, işleten bulunur. Olmadı emniyete veririz” diye konuştu.

Diğer milletvekillerinin de araya girmesiyle Mehmet Demirci'den arsa için söz alındı.

Demirci, Tuzla'da 4 tersanenin yapı işletme ruhsatının bulunduğunu da açıklayarak, bölgedeki mevcut tersanelerin yüzde 90-95'inin ruhsat alacak durumda olduğunu, ancak kendilerine başvuru yapılmadığını bildirdi.

Eklenme tarihi: 03.07.2008




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TUZLA Tersanecili..
 SELMAR Denizcilik
 BODRUM Denizcilik
 OBA Den. Pet. İnş..
 YÜTEK Denizcilik
 DADAYLILAR Shippi..
 ORTAK Denizcilik
 CHEMTANKERS Shipp..
 MOST Denizcilik
 LAGON Shipping De..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim