Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Yunan gemisine izin çıkmadı
Çanakkale boğazında denizin altından 380 KV’lık elektrik kablo serimi projesinde Yunanistan gemisi Astrea’nın görev yapacağı bildirildi. Robot denizaltısı ile deniz tabanına inebilen gemi için, izin sorunu çıktı, gerekçe; ulusal güvenlik...



Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), Çanakkale Boğazı’nın iki yakasında 380 KV Lapseki2-Sütlüce2 Denizaltı Kablosu serimi projesi için Aralık 2014’te sözleşme imzaladı. Projenin finansmanı Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası kredisiyle karşılanırken işi, Prysmain Powerlink S.r.l ve Türk Prysmain Kablo Sistemleri A.Ş. firmaları üstlendi. Proje kapsamında kabloların serimi işini İtalyan V.Ship firması geçtiğimiz günlerde tamamladı. Çalışmalar iki ay sürdü. Kablo serimi işinin tamamlanması ile sıra, deniz tabanına serilen kabloların dipte montajı ve yeraltına gömülmesi işine geldi.

TEİAŞ, projenin ikinci aşamasında 1 Şubat-30 Nisan tarihleri arasında Çanakkale Boğazı’nda Yunan ASTREA isimli geminin çalışmaları yürüteceğini belirterek gerekli izinler için kurumlara başvuruda bulundu. İzin başvurusunda ülkemizde bu çalışmayı yapacak geminin bulunmadığından bahsedilerek izinler için ilgili kurumlardan destek istendi. ASTREA’nın deniz yüzeyinde demirlemeden farklı koordinatlarda su yüzünde sabit durabilmesinin ve taşıdığı robot ekskavatör ile deniz dibinde çalışma yapabilmesiyle işi çok daha hızlı tamamlayabileceği belirtildi.

‘Dünyada bu gemiden 3 tane var’

Konuyla ilgili açıklama yapan Prysmian Group Türkiye yetkilisi, konunun prosedür olduğunu belirtilerek şöyle konuştu. “Proje büyük bir projedir. Kabotaj kanunları gereği Türk karasularında yabancı gemilerle yapacağınız çalışmalar için askeri kurumlar da dahil izinler almanız gerekiyor. Biz Astera isimli gemiyi projenin ikinci aşaması için kullanacağız. Çünkü Türkiye’de bu geminin muadili yok. Dünyada bu tip gemiden üç tane var. Henüz izini onaylanmış değil. Kurumlar öncelikle Türkiye’de muadili olup olmadığına bakıyor. Ancak yok. Daha önce de bu gemiyi başka projelerimizde kullanmıştık. Yine kullanacağız. Nihayetinde bu bir kamu projesi” dedi.

‘Ulusal güvenlik’ şerhi

TEİAŞ’ın izin alması gereken yerlerden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, uluslararası deniz trafiğinin yoğun olduğu bölgede işin hızlı tamamlanabilmesi için talebi uygun gördü. Ancak Çanakkale Boğazı’nın giriş noktasının yabancı bir gemiye, özellikle de Yunan gemisine robot denizaltı ile taranması, askeri huzursuz etti. Yabancı bayraklı geminin karasularımızda izni için başvurulan Genelkurmay Başkanlığı, ulusal güvenlik nedeniyle Türk muadili bulunması konusunda ısrarcı oldu. İddialara göre asker, çalışma için önceliğinin yerli kaynaklardan sağlanmasının tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Bunun üzerine başta Ulaştırma Denizcilik Bakanlığı olmak üzere diğer ilgili kuruluşlar da benzer donanımlara sahip yerli gemi için ülke genelinde araştırmalara başladı. Deniz Kuvvetleri’nin çekincesine rağmen çalışmaya Yunan gemisi ile devam edilip edilmeyeceği de henüz netlik kazanmadı. Planlanan takvime göre Yunan gemisinin dün Çanakkale Boğazı’nda çalışmalara başlaması bekleniyordu.


Kaynak: GazeteVatan
Eklenme tarihi: 01.02.2016




Share |




YORUMLARINIZ


TÜRKİYEDE VAR
D/P DENAR 2 TÜRKİYEDE MEVCUT BİR GEMİDİR TOMA DENİZCİLİK VEYA 2E DENİZCİLİK BÜNYESİNDE İŞLETİLİR İLGİLİ GÖKHAN KAZAS 05419087930 02164944434

Yazan: ADNAN ŞAHİNER - 2.02.2016 12:25:16




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CİHAN Gemi Elektr..
 MY SHIP Group S.A..
 GROUPSEA Deniz Ta..
 İDÇ Denizcilik
 BORA Denizcilik S..
 BATUM Denizcilik ..
 SINKO Internation..
 MUMCUOGLU Gemicil..
 GÜLCEM Denizcilik..
 ORTAKLAR Gemi Ace..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim