Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
''Türk denizcileri gemilerini ateşin içerisinde yüzdürmeye çalışıyor''
Deniz Ticaret Odaları Konseyi Toplantısı'nda, denizcilik sektörünün sorunları masaya yatırıldı. DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sefer Kalkavan "Herkesin gemisi suda yüzer ama Türk denizcileri gemilerini ateşte yüzdürmeye çalışıyor" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete, Ülkemiz'nin gemi ve yat ihracatının 2015'te bir evvelki seneye göre yüzde 19 gerilediğini ifade ederek , "Geminin gündelik kazancının birden çok katı giderimiz olduğu takdirde ayakta kalmaya çalışıyoruz" diye konuştu . Mete, TOBB'da düzenlenen Deniz Ticaret Odaları Konseyi Toplantısı'nda, denizcilik piyasasının dünyadaki uygun fiyat yavaşlamadan kaynaklı sorunlar yaşadığına işaret ederek, 2009'dan itibaren ilk defa global ticaret hacminin gerilediğini ifade etti.



Küresel ticaret hacminin 2015'te bir evvelki seneye göre yüzde 14 daraldığını ifade eden Mete, "Geminin gündelik kazancının birden çok katı giderimiz olduğu takdirde ayakta kalmaya çalışıyoruz. Gemilerin değeri düşüyor. Birçok çok firmamız, gemilerini piyasadan çekiyor, bekleme moduna ediniyor . Gemi sanayimiz de bu vaziyetten negatif etkileniyor" ifadelerini kullandı. Mete, Ülkemiz'nin gemi ve yat ihracatının 2015'te bir evvelki seneye göre yüzde 19 gerilediğini anlatarak, 2016'da global uygun fiyat büyümenin, 2015'in üzerine çıkacağının ihtimal edildiğini , buna paralel olarak global ticaret hacminde ve ihracatta yükseliş beklendiğini belirtti .

Denizcilik piyasasının canlılığının korunması gerektiğine dikkati çeken Mete, şu şekilde konuştu: "Yoksa artacak ticaret hacmimiz, başka transfer şirketlerine yarayacak. Yalnızca geçtiğimiz sene , ülke dışına navlun için ödediğimiz para 5 milyar dolar. Bu kadar büyük meblağ niye her sene ülke dışına gitsin? Niye ülkemizde, ulusal şirketlerimizde kalıp, ülkemiz ekonomisine kazandırılmasın? Hedefimiz 500 milyar dolar ihracat yapmaksa, denizcilik sektörümüzü de buna uygun geliştirmeliyiz. Gemi inşa sanayimizi, deniz taşımacılığını, limanlarımızı, daha çok büyütmeliyiz."

Mete, gemi inşa sektöründe tek bir askeri geminin yerli olarak inşa edilmesinden devletin sağladığı tasarrufun 300 milyon avro olduğunu belirterek , gemi filosunu geliştirmenin yolunun tersaneleri güçlendirmekten geçtiğini ifade etti. Denizcilik piyasasının Ülkemiz'nin cari açığını azaltmada önemli rol oynadığına dair Mete, " Bir Sonraki 10 yıl içerisinde , yalnızca kendi ihtiyaçlarını, taşımalarını değil, bölgelerindeki diğer ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir denizcilik ve liman işletmeciliği zihniyeti geliştirmek durumundayız. Ülkemiz ve reel sektörümüz için altın değerindeki denizcilik sektörümüz, global piyasalardaki dalgalanmanın ve finansal piyasaların insafına bırakılmamalı" değerlendirmesinde bulundu.

"Türk denizcileri gemilerini ateşin içerisinde yüzdürmeye çalışıyor"

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sefer Kalkavan da global kriz ve coğrafyada yaşanan bölgesel sorunların Türk denizcilik sektörünü büyük sıkıntı içerisine soktuğunu ifade ederek , yapılan yatırımların karşılanamaz, mevcut işletmeler ve gemilerin çalıştırılamaz hale geldiğini belirtti . Gün geçtikçe sektörde yaşanan sorunların derinleştiğini ve kronikleşmeye başladığını dile getiren Kalkavan, "Herkesin gemisi suda yüzer ama Türk denizcileri gemilerini ateşin içerisinde yüzdürmeye çalışıyor. Gemilerin gündelik kazançları gemilerin gündelik giderlerinin yüzde 20'sini karşılayamaz hale geldi. Bu hesapların içerisine para sağlama masraflarını da eklediğinizde denizciliğin tamamında sürdürülmesi mümkün olmayan bir tablo ortaya çıkıyor" diye söyledi .

Kalkavan, olağanüstü bir dönemden geçildiğini ifade ederek , halihazırda Türk deniz ticaret filosunun büyük bölümünün başka bayrak altında çalıştırıldığını, bu filonun Ülkemiz bayrağına kazandırılması için cazibe ortamının teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti . 2008 global krizinden itibaren gemilerin yüzde 50-80 arasında değer kaybettiğinin her gün Kalkavan, "Bilançolar da buna bağlı olarak bozulmuştur. Buna bağlı olarak da BDDK kuralları gereğince de denizcilik şirketlerine bankalarca kredi verilmemektedir. Burada denizcilik sektörü için farklı bir anlayış geliştirilmeli, en azından belli bir süre bir zaman için denizcilik şirketleri için bir istisna oluşturulmalıdır" diye konuştu.



Kaynak: Deniz Haber Ajansı
Eklenme tarihi: 10.03.2016




Share |




YORUMLARINIZ


nalet olsun size
Bedavaya çalışacak insan arıyorsunuz. TOBB isterseniz biz para verelim. sizin gibi girişimci olmaz olsun bi işi beceremiyoruz diyemiyorsunuz.

Yazan: şaban altın - 11.03.2016 19:04:48


gemicilik
yalanlarınız batsın üç kuruş paraya ve kelem ve nohutla çalıştırdığınız gemicilerin ahıyla inşallah hepten batar yok olursunuz bu milletin çocuklarını bozuk para gibi harcadınız sizin bu gemicilere yaptığınızı yedi düvel düşman yapamadı,
Yazan: selami aydın - 10.03.2016 21:18:54




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 NİSA Uluslararsi ..
 RİMİT Denizcilik
 AQUANAUT Diving
 SEA JOGGERS
 BOYBEYİ Denizcili..
 ZİRVE Denizcilik
 YARDIMCI Denizcil..
 NNC Shipping. co.
 MOBYDİCK Yat
 TGS Shipping Serv..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim