Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Mağusa Limanı ''özerkleştirilmeli''
Kıbrıs Türk Gemi Acenteleri Birliği yetkilileri, Mağusa Limanın belli başlı eksikler ve aksaklıkların özelleştirilerek giderilmesinin gereken doğru bir yaklaşım olmadığını savunarak, kendilerinin özelleştirmeye karşı çıkmadıklarını ancak, limanın günümüzdeki haliyle özelleştirilmesinin bir nevi peşkeş olacağını öne sürdü.

Mağusa Limanı’nın günümüzdeki haliyle dahi yılda yaklaşık 15 milyon TL kâr ettiğini belirten Birlik yetkilileri, limanın geliştirilmesinin istenmesi halinde, bunun mali bağımsızlığını verip bir anlamda özerkleştirilmesiyle sağlanabileceğini kaydetti.

Acenteler Birliği yetkilileri, ciddi bir liman işletmeciliği yapan bir firmanın böyle bir özelleştirmeye katılıp limanı alabileceğine ihtimal vermediklerini anlatırken, denizlerde dolaşan istenmeyen yüklerin indirileceği bir liman yaratmak isteyen bir firmanın da Mağusa Limanı’nı alabileceğine, böylesi bir durumda da ileride çok büyük sıkıntılar doğabileceğine dikkat çektiler.

Limasol Limanı’nın özelleştirilmesine bakarak yanılgıya düşmemek gerektiğine dikkat çeken Birlik yetkilileri, Limasol Limanı’nın yatırımlarını tamamlamış uluslararası tanınmışlığı olan çağdaş bir liman olduğunu, bu nedenle de Mağusa Limanı ile eşdeğer düşünülmesinin büyük bir yanılgıya yol açtığını anlattı.

Yetkililer ayrıca, limanın özelleştirilmesi planlanıyorsa, bunun yerli bir firmayla yapılmasının daha doğru olacağını da savundu.



Yusufoğlu: Özelleştirmeye karşı değiliz, ama zaruri bir gereklilik yok

KIBRIS’a konuşan Kıbrıs Türk Gemi Acenteleri Birliği Başkanı Erden Yusufoğlu hükümet programında yer alan, “liman otoritesinin güçlendirileceği” ibaresinde neler yapılacağı ve bununla ilgili bir çalışma olup olmadığı yönünde kimsenin bilgisi bulunmadığını söyledi.

Erden Yusufoğlu, “güçlendirmen yapılacaksa kimlerle yapılacağı, yine devletin birimleriyle mi yoksa dıştan mı hizmet alınarak mı yapılacağı yönünde sorularımız mevcut ve bu soruların cevaplarını almak için ilk fırsatta ilgili bakanlıkla görüşmek istiyoruz” dedi.

Mağusa Limanı’nın günümüzde çok verimsiz olduğunu anlatan Yusufoğlu, ilk anda bu verimsiz noktalar yüzünden özelleştirilmenin doğru bir yol olarak düşünülebileceğini ancak, özelleştirmenin zaruri bir gereklilik arz etmediğini bildirdi.

Limandaki belli başlı eksikler ve aksaklıkların özelleştirilerek giderilmesinin gereken bir durum olmadığını savunan Yusufoğlu, kendilerinin limanda en büyük eksikliklerden biri olarak gördükleri devlet otoritesinin verimli çalışmaması durumunun ve limanda hizmet veren bazı kurum ve kuruluşların çalışma saatlerinden kaynaklanan aksaklıkların düzeltilmesinin çok zor bir iş olmadığını söyledi.

Erden Yusufoğlu, “Limanın mevcut haliyle özelleştirilmesi, birçok faaliyeti kontrol dışına çıkaracak. Limanda halen faaliyet gösteren birçok kurum ve kuruluş var, hemen yapılacak özelleştirme ile birçok olumsuzlukların yaşanacağı inancındayız. Önce verimliliğin artırılması ile ilgili çalışma yapmamız lazım. Örneğin çalışma saatleri ile ilgili, limanın çok büyük yatırım istemeden alt yapısının iyileştirilmesi konusunda çalışmalar gereklidir. Bazı alt yapı iyileştirme ve düzenlemeler çok büyük yatırım yapılmadan da yapılabilir. Hemen özelleştirme uygun olmaz. Ama bu özelleştirmeye tamamen de karşıyız anlamında olmamalıdır. Belki yapamayacağımız büyük yatırımlar özelleştirilebilir” diye konuştu.

Özkıraç: Farklı emeller için limanı almak isteyenler olabilir

Kıbrıs Türk Gemi Acenteleri Birliği As Başkanı ve Armatörler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Yıltan Özkıraç da hiçbir sektörde özelleşmesi gereken bir yerin özelleştirilmemesini istemek gibi bir durumları bulunmadığını söyledi.

Mağusa Limanı’nın günümüzdeki haliyle dahi para kazanır durumda olduğunu anlatan Özkıraç, limanın devlet bütçesine bir yükü bulunmadığını, hatta limanda kazanılan paranın başka kalemlere aktarıldığını kaydetti.

Yeni hükümet programında limanlar için kamu-özel işbirliği dendiğini ifade eden Özkıraç, kamu-özel işbirliğinin tam açıklamasını bilmediklerini, kendisine göre bunun iyice kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirtti.

Mevcut limanda çalışma düzeni getirilirse iç piyasaya hizmetin sağlanabileceğini anlatan Yıltan Özkıraç, özel sektörün “yatırım yapıp limanı büyütmek ve transit yük limanı haline getirmek” hayaliyle bu işe girmesinin mümkün olmadığını söyledi. Özkıraç, her şeyi bir yana bırakırsak bu hayale KKTC’nin siyasi konumunun da buna engel olacağını dile getirdi.

Ciddi bir liman işletmeciliği yapan bir firmanın böyle bir özelleştirmeye katılıp limanı alabileceğine ihtimal vermediğini düşünen Özkıraç, “Ancak farklı emellerle limanı almak isteyecek yüzlerce kişi çıkabilir. Denizlerde dolaşan istenmeyen yüklerin indirileceği bir liman yaratmak isteyen bir firma Mağusa Limanı’nı alabilir. Böylesi bir durum ileride çok sıkıntılar yaratır. Atılması gereken bir ürünlerin yığıldığı ülke haline gelebiliriz. Bu amaçlar için limanı alabilecek şirketler olabilir” diye konuştu.

Yıltan Özkıraç, özerk bir yapı ile limanı işletebilmenin mümkün olabileceğini de ekledi.

İzkan: Liman mevcut haliyle özelleştirilirse bu peşkeş olur

KIBRIS’a konuşan Kıbrıs Türk Gemi Acenteleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Ship Yard Famagusta Genel Müdürü Hasan İzkan ise kendilerinin geçimlerini limandan sağlayan insanlar olmakla birlikte KKTC’nin bir vatandaşı olduğunu söyledi.

Ülkemize ait varlıkların doğru değerlendirilmesinin bir vatandaş olarak da kendisini ilgilendirdiğini kaydeden İzkan, “liman özelleştiriliyor, satılacak” gibi söylemlerin kendilerini tedirgin ettiğini bildirdi.

Hasan İzkan, bunun dışında limanın özelleştirilmesinin gereğinin ne olduğunun hala bilmemelerinin kendisini rahatsız ettiğini belirtirken, “limanın büyütülmesi ve geliştirilmesi ile alakalı bir proje varsa ve devletin bunu yapmaya finansmanı yoksa yap-işlet-devret modeline giderek bunu değerlendirebilirsiniz. Ancak limanla alakalı bu yönde bir plan ve proje yoktur” diye konuştu.

Günümüzde limanın sadece özelleştirilmesinin konuşulduğunu anlatan İzkan, bunun ne gerekçeyle olduğunu sordu.

Hasan İzkan, günümüzde limanda yaşanan düzensizliklerin giderilmeyecek boyutta olmadığını ve bunun da limanın özelleştirmeye sebebiyet verecek bir konu olmadığını dile getirdi.

Bu nedenden ötürü öncelikli olarak limanın geliştirilmesi gerektiğini ve limana sahip çıkarak arızalarını gidermemiz gerektiğine dikkat çeken İzkan, bundan sonrada eğer ihtiyaçsa limanı geliştirme amacıyla özelleştirmenin karşısında olmadığını açıkladı.

Hasan İzkan, limanın günümüzdeki şekliyle sadece yüzde 30 çalıştığını hiçbir yatırımcının hak ettiği parayı vermeyeceğine dikkat çekti. İzkan, limanın mevcut kapasitesiyle ve mevcut siyasal ortamda özelleştirilmesinin peşkeş çekilmesi olacağını düşündüğünü söyledi.

Mağusa Limanı’nın günümüzdeki haliyle dahi zarar eden bir kuruluş olmadığını anlatan Hasan İzkan, liman bugünkü haliyle dahi yılda 15 milyon TL kar eden bir kuruluş olduğuna dikkat çekti.

“Mağusa ve Limasol Limanları eşdeğer düşünülemez”

Hasan İzkan, “ eğer biz limanımızı geliştirmek istiyorsak bunu limanın kendimizde kalarak ileri taşımak istiyorsak sadece ve sadece mali bağımsızlığını vererek bir anlamda özerkleştirerek yapabiliriz. Özerk bir yapı idaresiyle ve maliyesi ile birlikte olursa bu liman zaten ayağa kalkar. Başka kimsenin yatırımına ihtiyaç kalmaz. Limanda çok aşırı yatırımları düşünmek rüyadır” diye konuştu.

İzkan, Limasol Limanı’nın özelleştirilmesine bakarak yanılgıya düşmemek gerektiğini çünkü Limasaol Limanı’nın yatırımlarını tamamlamış uluslararası tanınmışlığı olan çağdaş bir liman olduğunu bu nedenle Mağusa limanı ile eşdeğer düşünülmesinin büyük bir yanılgı olacağını açıkladı.

Darkot: Özelleştirilecekse yerli firmaya verilsin

Kıbrıs Türk Gemi Acenteleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Hasan Darkot ise Mağusa Limanı’na yapılmak isteneni Ercan Devlet Havalimanı’na yapılanla aynı gördüğünü söyledi. Kendi talebinin, “Eğer limanın özelleştirilmesi düşünülüyorsa, bunun yerli bir firma ile yapılması daha doğru olur” yönünde olduğunu anlattı.

Darkot, Mağusa Limanı’nın iç piyasaya yeterli olduğunu ve çalışma sisteminin verimli hale getirilerek istenilen seviyeye taşınacağını dile getirdi.

Kendisine göre yerli yatırımcıların da Mağusa Limanı’nda iyi iş yapabileceğini anlatan Darkot, 1980 yılından bu yana limanda hiç yatırım yapılmadığını ancak, eksiklerin giderilebilecek durumda olduğunu söyledi.


Kaynak: Kıbrısgazetesi
Eklenme tarihi: 28.04.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DELTA NAVIGATION ..
 CAMUZLAR Sea Prod..
 BEKIR SENGUL Ship..
 GEMPO
 DUMAN Gemicilik v..
 GENÇ Denizcilik
 STATU Gemi Kirala..
 TAMİ Denizcilik
 MERT Denizcilik
 TRAMOLA Deniz Taş..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim