Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Karadeniz'de NATO varlığının artmasına TSK olumsuz bakıyor
Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO'nun Karadeniz'deki etkinliğini artırması yönündeki açıklamasının tehlikeler barındırdığını belirtti. Pekin, TSK'nın eskiden beri bu tarz bir hamleye olumsuz yaklaştığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz'de Rusya'ya karşı NATO'yu uyardığını belirten açıklaması, Ankara'nın yeni hamlesinin büyük bir gerilimi tetiklemesi ihtimali nedeniyle dikkat çekti. Polonya'nın başkenti Varşova'da Temmuz 2016'da yapılacak NATO zirvesi yaklaşırken yapılan açıklamayı eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Sputnik'e değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'ye işaret verdiğini söyleyen İsmail Hakkı Pekin, Washington'ın ‘Genişletilmiş Karadeniz Projesi' ile NATO güçlerini Karadeniz'e sokmayı, bu sayede Kafkasya, Hazar ve oradan da Orta Asya'ya uzanmak istediğini kaydetti. Bu yönde atılacak bir adımın yalnızca ABD çıkarlarına hizmet edeceğini vurgulayan Pekin "Türkiye'ye bir faydası yok, aksine daha bağımlı hale getirir" ifadelerini kullandı.

‘KARADENİZ TÜRKİYE'NİN KONTROLÜNDEN ÇIKAR'

ABD'nin Boğazlardan daha fazla gemi geçmesi için uzun süredir baskı yaptığını belirten İsmail Hakkı Pekin, "Bu daha sonra Montrö Antlaşması'nın değişmesine hizmet eder. Boğazdan daha çok gemi gider, Karadeniz'de daha çok gemi bulunur ve bu Türkiye'nin güvenliğini tehdit eder. Montrö Antlaşması Türkiye'nin en önemli anlaşmalarından birisi ve öyle kalması gerekiyor. Değiştirildiği zaman, Karadeniz büyük ölçüde Türkiye'nin kontrolünden, kıyıdaş devletlerin kontrolünden çıkar" dedi.

‘TSK ESKİDEN BERİ BU KONUYA TERS BAKAR'

Pekin, TSK'nın yaklaşımına ilişkin ise şunları söyledi: "Bu konuya Türk Silahlı Kuvvetleri çok eskiden beri ters bakar. Çünkü o bölgede, Karadeniz'in huzur ve barış denizi olabilmesi için, bizim deniz kuvvetlerimizin, Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerle birlikte geliştirdiği Karadeniz Göl Gücü ve Karadeniz Uyum Harekâtı var, istihbarat ağırlıklı olan. Bunlar dolayısıyla çatışma ihtimali azaldı."

YENİ BİR KRİZ BÖLGESİ UYARISI

Karadeniz'deki uyum konusunda ABD'nin etkilediği ülkelerin başında Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'nın geldiğini ifade eden İsmail Hakkı Pekin, Ankara yönetiminin Türkiye'yi de bu ülkeler arasına katmak istemesinin ‘iyi bir işaret' olmadığını söyledi. Pekin, "Erdoğan sıkıştığı için Batı karşısında, ABD'ye bu kartı sunuyor şu anda. Ama bu çok tehlikeli bir davranış. Türkiye'yi daha çok bağımlı hale getirebilir hem de Karadeniz'de NATO-Rusya ve ABD-Rusya gerginliğini artırır ve Türkiye'ye kötü yansır. Baltık'taki kriz bölgesi gibi yeni bir kriz bölgesi oluşur" uyarısında bulundu.

‘ABD GİRERSE BİR DAHA ÇIKMAZ BÖLGEDEN'

Rusya ile anlaşmazlığın bir an önce bitirilmesi gerektiği uyarısında bulunan Pekin, "ABD geldiği zaman bir daha çıkmaz o bölgeden. Gemileri sokar ve çıkmaz. Türkiye'nin bu açıklamalarına çok dikkat etmesi lazım. Karadeniz'in barış denizi olması için kıyıdaş ülkelerin, Karadeniz'i birlikte korumaları gerekiyor. ABD deniz kuvvetleri özellikle sığ sularda, geçitlerde hiçbir şey tanımadan, hiçbir sınırlama olmadan geçmek istiyor. Ve Rusya'yı çevreleme planı var. Rusya ile Batı arasında bir taraftan Ukrayna'yı koyarken, Rusya ile Çin'in arasına da Orta Asya devletlerini, Hazar'ı, İran'ı koymaya çalışıyor" dedi.



Kaynak: sputniknews
Eklenme tarihi: 12.05.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KOPUZ Denizcilik
 BÜYÜKHANLI KARDEŞ..
 NAKLET Ticaret Lt..
 MED MARİNE HOLDİN..
 MİLANGAZ Uluslara..
 ERLER denizcilik ..
 ALFA SİSMİK Deniz..
 RAYBEN Denizcilik..
 DOGANATA Denizcil..
 KEREM Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim