Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Türk yat ve gemi sahiplerini sevindirecek gelişme
Çeşitli finansal ve bürokratik sebeplerden ötürü yabancı bayrak taşımak zorunda kalan Türk yat ve gemi sahiplerini sevindirecek gelişme Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Maliye, Gümrük ve Ticaret Bakanlıklarının ortak çalışması ile geldi. Yat ve gemilerin Türk bayrağına geçmeleri halinde vergisel avantajları içeren çalışmayı değerlendiren sektör temsilcileri yıllık büyüme oranı yüzde 20'leri bulan pazarın daha da büyüyeceği görüşünde.



Türk yat ve tekne endüstrisinin yan sanayi ile birlikte ekonomik büyüklüğü 5 milyar Dolara ulaşırken, ülkemizde yıllık yat alım satımında da 450 milyon Euroluk bir pazar mevcut. Ancak sektör her geçen yıl ivme kazansa da ağır vergi yüklerinin, Türkiye'de yaşayan tekne sahiplerini farklı ülkelerin bayraklarını çekmeye yönlendirdiğini belirten Yaşar Üniversitesi Marina ve Yat İşletmeciliği Program Sorumlusu Öğretim Görevlisi Can Karaosmanoğlu, "Türk bayraklı yat sahibi olmanın yabancı bayraklı yat sahibi olmaya karşı çeşitli avantajları ve dezavantajları mevcut. Her bayrak teknelere ait personel gerekliliklerini kendileri belirler. Ülkemizde Türk bayraklı tekne sayıları arttıkça ihtiyaç duyulan personel sayısı da artacaktır" dedi.

PRESTİJ İÇİN ÜLKE BAYRAĞI

Sahibi olduğu yata, vatandaşı olduğu ülkeden farklı bir ülke bayrağı çekmek sadece ülkemize has bir durum olmadığını belirten IC Çeşme Marina Genel Müdürü Can Akaltan, "Tüm dünyada ticari gemi ve yatlarda yabancı ülke bayrağı çekilmektedir. Yabancı bayrakta herkes için neden farklı olabilir. İkamet edilen ülkenin veya ülkeler birliğinin kıyılarından daha az bürokrasi ile faydalanmak ya da prestij için ülke bayrağı çekmek bir amaç olabilir" dedi. Türkiye'de İthalat Rejimi kararının da ikinci el teknelere Türk bayrağının çekilmesine engel oluşturduğunu belirten Akaltan, "Vergi avantajları kadar ikinci el teknelerin de ithalatını düzenleyerek izin vermek denizciliğimizin gelişimine destek olacak ve sektörümüzün büyüyerek yaygınlaşmasına olanak sağlayacaktır. Pazarın büyümesi ile yan sanayi, üretim ve servis firmalarının oluşması sağlanacaktır" bilgisini verdi.

YATLARIN SADECE YÜZDE 10'U TÜRK BAYRAKLI

Ülkemizde bulunan marinalarda yatların sadece yüzde 10'unun Türk bayrağı taşıdığını belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise yapılması planlanan vergi indirimi ile yat piyasasının hareketleneceğini söyledi. Öztürk, " Yapılan bir araştırmaya göre marinalarımızdaki yatların sadece yüzde 10'u Türk bayrağı taşıyor. Yeni düzenleme ile 5 bin tekne ve yatın Türk bayrağına geçmesi hedefleniyor. 2009 yılında yapılan vergi indirimi ile sadece 1237 tekne-yat Türk bayrağına geçmiş olup, bu sefer kalıcı bir düzenleme ile tekne ve yatlarımızın sürekli olarak Türk bayrağıyla Akdeniz'de dolaşması mümkün hale gelecektir. Yeni düzenleme karasularımızda Türk bayrağının cazibesini ve gücünü artıracaktır. Bu da Türkiye imajına ve ülkemizin tanıtım çalışmalarına önemli destek sağlayacaktır. Aynı zamanda Türkiye tekne-yat inşa sanayimizin bu düzenlemeden rekabet gücünü kaybetmemesi için aynı muafiyetlerin sektöre de tanınması uygun olacaktır" diye konuştu.

MARİNA SAYILARI

-Türkiye'de 6'sı belediyelere ait olmak üzere 46 adet marina mevcut

-Ege Bölgesi'ndeki marina ve çekek yeri sayısı 40, kara ve deniz kapasitesinin toplamı ise 2 bin 700 yat civarında

-İzmir'de turizm işletmesi belgeli 4 marina ( 1207 deniz kapasitesi) ve belediye belgeli (45 deniz kapasitesi) 1 marina mevcut.



Kaynak: Ahaber
Eklenme tarihi: 05.10.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 FERGÜN Denizcilik
 BANDIRA Maritime ..
 VATAN PLASTİK San..
 REYSAŞ Denizcilik
 AYNACI Denizcilik
 V.SHIPS Inc. Turk..
 ORION Denizcilik ..
 KALYONCU RoRo Shi..
 SOTRAMP Denizcili..
 MULTISERVICE Ship..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim