Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
İzmit Körfezi’indeki kirliliğin sebebi bulunamıyor !
İzmit Körfezi’ne tonlarca petrol denize sızdı. Olayın ardından İzmit Körfezi’nde gemi trafiği bir süre durduruldu ve kıyı tesislerine bariyer çekilerek kirlilik kontrol altına alındı. Petrolün nerden sızdığı ise hala bilinmiyor.

Çevresini saran vahşi sanayi, denizi katleden dolgu limanları ile adeta can çekişen İzmit Körfezi büyük bir çevre felaketi yaşadı. Dün sabah saatlerinde itibaren İzmit Körfezi’nde petrol sızıntısı görülmeye başlandı. Kirlilik İzmit Körfezi'nde 28 ayrı noktada deniz kirliliği tespit edildi. Yaşan kirlik sonrası İzmit Körfezi gemi trafiğine kapatıldı. Deniz kirliliği tüm körfez deniz hayatını tehdit eder boyuta ulaştı. İzmit Körfezi’nde çekilen görüntüler facianın büyüklüğünü gözler önüne serdi.



KİRLİLİK HARİKALAR SAHİLİNE KADAR ULAŞTI

Yaşan bu kirlilik sonrası Kocaeli Liman Başkanı Murat Müftüoğlu'nun koordinasyonun da yapılan temizlik çalışmaları Med Marine Acil Müdahale Ekipleri, Seagull Deniz Temizlik Şirketi ve Mare Deniz Temizlik Şirketi ekipleri tarafından yürütülüyor. Petrol kirliliğinin yaşandığı İzmit Körfezi’ne Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait yakıt toplama gemisi ORV Seyit Onbaşı’da gönderildi. İzmit Körfezi'nde yakıt sızıntısından dolayı meydana gelen deniz kirliliğinde Poliport Limanı, Evyapport, DP WORLD Yarımca ve Tüpraş'ın etkilendiği öğrenilirken, Derince Harikalar Sahili’nede yakıtın ulaştığı belirtildi.



BORDOSU TEMİZLENMEYEN GEMİLER LİMANLARDAN KALKAMIYOR

İzmit Körfezi'nde meydana gelen yakıt sızıntısı nedeniyle bordosunda kirlilik tespit edilen gemilerin limanlardan kalkışına İdare tarafından izin verilmediği öğrenildi. Poliport Limanı, Evyapport Limanı, DP World Yarımca Limanı, Tüpraş İskelesi ve İGSAS'ın bulunduğu bölgede bulunan gemilerin bordoları petrole bulandı, bordası temizlenmeyen gemilerin kalkışına izin verilmiyor. Bu arada Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, konuya ilişkin Deniz Haber Ajansı'na özel bir açıklama yaptı. Açıklamada, Kirlilik nedeniyle kapanan İzmit Körfezi deniz trafiğinin açıldığı ve temizlik çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

YAKIT SIZINTISI DENİZ HAYATINI TEHLİKEYE SOKTU

Öte yandan İzmit Körfezi'nde ortaya çıkan yakıt sızıntısı, tüm Körfez deniz hayatını tehlikeye sokmuş durumda. Yaşanan olayda yakıt sızıntısı onlarca deniz canlısının ölümüne neden oldu. Yakıt sızıntısından dolayı petrole bulanan martı ve karabataklar ne yazık ki telef olmuş durumda. Deniz ekolojik dengesinin bozulmasından endişe ediliyor. İzmit Körfezi’nde 28 ayrı noktada yaşanan kirliliğinin Derince Limanı’na kadar ulaştığı öğrenilirken kirliliğin nereden kaynaklandığı henüz bilinmiyor. Araştırmalar sürerken temizlik çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor.



KİRLİLİK POLİPORT LİMANI KAYNAKLI

Öte yandan konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sait Ağdacı yaşanan kirliliğin Poliport Limanı’nda yapılan tank boşaltımı nendekiyle olduğu belirtti. Ağdacı’nın açıklaması şöyle; “Poliport’ta, tanka boşaltım esnasında yağmur suyu tankına kaçak neticesinde fueloil sızmış olup lodosun da etkisiyle tüm iç körfezi kaplamış, akabinde hemen bariyer çekilmiş. Vali yardımcısı, Liman Başkanlığı, İl Çevre Koruma Müdürlüğü alarma geçmiş, Med Marine firması çevre koruma tekneleri ile yakıtın çektirilmesi işlemine başlanmıştır. Yakıtın soğuk hava nedeniyle parçalanması işlemleri zorlaştırmaktadır. Bu tür durumlarda mevzuata göre olay denizde meydana gelmiş ise Liman Başkanlığı sorumluluğunda, karada meydana gelmiş ise İl Çevre Müdürlüğü sorumluluğunda olup araştırma kurulan komisyon tarafından yürütülmektedir”

NEDEN HERKES SU PUS?

İzmit Körfezi büyük bir çevre felaketi yaşarken, kirliliğin canı yaşamını tehdit eder bir boyuta ulaşmışken hiçbir yetkilinin bir açıklama yapmaması anlaşılabilir bir durum değil. İzmit Körfezi’nin temizliğimden, hatta bölgede yakın zamanda balık çeşitliliği için çalışma başlatılacağı belirten Büyükşehir Belediyesi adeta sus pus oldu. Konuyla ilgili vatandaşlar aciline bir yetkilide bir açıklama bekliyor. Bu kirliliğe sebep olanlarından cezalandırılması isteniyor.




Kaynak: kocaelibarisgazetesi
Eklenme tarihi: 14.01.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MERİÇOĞLI-1 Yat I..
 ONURSAN
 AYGÜN Denizcilik ..
 TEB Denizcilik
 MİLLER&FLAMA Deni..
 OZKAN DENİZCİLİK
 NECATİ KALKAVAN Ş..
 YALTUR
 BOSMAR Gemi Acent..
 MİDSHİP Maritime
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim