Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Armatörün gözü destek paketinde
Türkiye'nin son yıllarda çok hızlı gelişen ancak küresel piyasalardaki kriz nedeniyle ağır darbe alan denizcilik sektörü çıkış yolu arıyor. Sektör temsilcileri, sektörün krizden çıkış reçetesini vergilerin düşürülmesinde görürken, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, yakında sektörle ilgili tedbir paketinin açıklanacağını söyledi.

Denizcilik sektörünün önde gelen isimleri Barbaros Denizciler Derneği (BADER)'nin 'Global Krizin Denizcilik Sektörüne Etkileri ve Alternatif Öneriler' isimli panelinde sektörün sorunlarını tartıştı. Denizcilik Müsteşarı Naiboğlu, panelde, "Önümüzdeki günlerde çıkacak ekonomik pakette sektörü canlandıracak kararlar alınacağını umut ediyorum." dedi.

Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü M. Mehdi Gönülalçak, panelde krizden çıkış yolunun öncelikle istihdam ve enerji gibi girdi maliyetlerine yansıyan vergilerde yeni düzenlemelere gidilmesi gerektiğini söyledi. Şartlar ne olursa olsun sektörün büyüme hedefinden vazgeçmemesi gerektiğinin altını çizen Gönülalçak, "İlk etapta, hedefimiz, elimizdeki mevcut potansiyeli ve kontrol altında tutabileceğimiz finansal risklerin daha olumsuz yönde değişmesine izin vermeden istikrarı korumak olmalıdır." şeklinde konuştu.

Krizden dolayı Brezilya, Hindistan, Fransa, Çin, Kore ve Kanada gibi ülkelerin gemi inşaya doğrudan destek olduğunu anlatan Prof. Dr. Oral Erdoğan da, önümüzdeki günlerde çıkması beklenen ekonomik pakette 'günü kurtaracak' tedbirlerin alınacağını tahmin ettiğini anlattı.

Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş'a göre, tüm dünyayı etkisine alan ekonomik kriz denizcilik sektörünü de içine aldı. Teşvik uygulama bölgelerinde olduğu gibi ucuz enerji kullanım ve sigorta muafiyetleri uygulanırken cirodan alınan binde birlik payın kaldırılması gerekiyor. Krizden en az hasarla çıkmak için tersane, yat, çekek yerlerine bedelsiz veya en az 16 yıl bedelsiz kullanım hakkı verilmeli. Yabancı gemi yan sanayi girdilerine karşı yerli gemi yan sanayi ürünlerine KDV muafiyeti getirilmeli. Yeni gemi siparişlerinde, bakım-onarımda yerli gemi yan sanayi ürünlerinin kullanılması teşvik edilmeli.

Gisan Tersanesi Genel Müdürü Türker Yaltır ise 1990'lı yıllardaki krizde kaliteyi öğrendiklerini, 2000'li yılların başındaki krizde verimliliği ve bu kriz sonrasında da yenilenmeyi öğreneceklerini ifade etti. Gemi yan sanayiine önem veren ülkelerin kriz ortamında kazanç sağlamaya devam ettiğini ifade eden gemi yan sanayicisi Özkan Göksal da navlun fiyatları artmadan siparişlerin artmayacağını anlattı.

Bu arada aralarında Şadan Kalkavan'ın da bulunduğu denizcilik sektörünün temsilcileri, geçen günlerde Ankara'da ekonomi ile ilgili bakanlıkları ziyaret ederek, vergi indirimi ve işçi primlerinin indirilmesi gibi taleplerini iletmişti.

Kaynak: Zaman
Eklenme tarihi: 25.02.2009




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MEGASTAR Daily Bo..
 SERVER Denizcilik..
 BALU Yatçılık
 ÇANAKKALE Liman İ..
 MULTISERVICE Ship..
 TRİO Denizcilik
 MARDES Gemi
 DİTAŞ Deniz işlet..
 NEOPLİS Otel
 EMİROĞLU Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim