Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Yorgunluk, hem Gemiadamları hem de Gemiler için tehlike oluşturuyor
Martha Projesi kapsamında ticari gemilerde çalışan gemiadamlarından toplanan verilerle yorgunluğun mürettebat ve gemiler için ne gibi sonuçlar ortaya çıkardığı araştırıldı.

Üç yıllık bir çalışmanın sonucu olan Martha Projesi kapsamında ticari gemilerde çalışan gemiadamlarından toplanan verilerle yorgunluğun mürettebat ve gemiler için ne gibi sonuçlar ortaya çıkardığı araştırıldı.

TK Vakfı ve denizcilikle ilgili araştırmalarda önde gelen bir gurup uzman tarafından yapılan incelemeler kapsamında gemiadamlarının gemiye çıkmadan 2 hafta önce başlayarak bir tablo oluşturmaları istendi.

Oluşturulan bu tabloda gemi adamları uyku saatleri ve uyku süreleri, günlük yaşamda gerçekleştirdikleri rutin faaliyetleri kaydedildi.

Gemiye çıkmadan 2 hafta önce başlayan ve gemiden indikten sonra 2 haftada devam eden bu tablo sonucunda gemiadamlarının en büyük sıkıntısının uykusuzluk ve düzensiz uyku saatleri olduğu ortaya çıktı.

Düzensiz uyku saatleri ve uykusuzluk gemiadamları üzerinde farklı etkilere neden oluyor. Uykusuzluk ilk olarak yorgunluğa neden oluyor. Yorgunluk ise huzursuzluk, tahammülsüzlük, tepkilerde yavaşlama ve odaklanma eksikliği gibi problemlere yol açıyor.

Araştırma ayrıca zabitlerin mürettebata göre daha az uyuduğunu, uyku kalitelerinin daha düşük olduğunu ve daha fazla stres yaşadıklarını ortaya koydu.

Ayrıca uykunun kalite ve süresi azaltılıp hissedilen baskı arttıkça, bunun gemiadamları üzerinde belirleyici bir yan etkisi oluyor; motivasyon eksikliği. Motivasyonun azalması ise kısa yolların tercih edilmesi ve gerekli prosedürlerin dışına çıkılması gibi eğilimlerin artışına neden oluyor.

Marta Projesi sonuçlarına göre üç alanda iyileştirme yapılabilir

Gemi tasarımı ve yaşam alanı (Örneğin, ses ve titreşimlerin azaltılması, uyku ve egzersiz alanlarının daha iyi hale getirilmesi), çalışma koşulları (Mürettebat sayısının seyir güvenliğini riske atmayacak düzeyde olması, yüksek kaliteli yeterli gıda, dinlenme saatlerine dikkat edilmesi) geminin işletmesiyle ilgili sorunlar (kırtasiyecilik işlemlerinin azaltılması, denetim sıkıntılarının azaltılması ve eksikliklerinin giderilmesi) gibi iyileştirmeler gemiadamlarının uykusuzluk ve yorgunluklarını minimuma indirebilir.




Kaynak: Deniz Haber Ajansı
Eklenme tarihi: 02.03.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MİLENYUM Denizcil..
 BATUM Denizcilik ..
 EGETAN Denizcilik
 AKDEN Denizcilik ..
 EMİROĞLU Denizcil..
 SERHAT Feribot A...
 SOLAR Gemi Kurtar..
 ORSA SU ÜRÜNLERİ
 AK Denizcilik
 DEVAL Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim