Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Hacizli gemiler için soru önergesi
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, deniz ve çevre kirliliğinin yanısıra deniz canlıları ile insan yaşamını da tehdit eden ‘hacizli gemiler’ konusunu TBMM’ye taşıdı.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Aliağa'nın Türkiye'nin çok önemli liman kentlerinden biri olduğunu, Türkiye deniz yükü elleçlemesinin yüzde 15'inin Aliağa'nın çeşitli büyüklüklerdeki 13 limanından gerçekleştirildiğini Aliağa limanlarına giren gemi sayısının her geçen gün arttığını, 2016 yılında Aliağa limanlarına yerli yabancı 5 bin geminin girdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Aliağa limanlarına yanaşan ve çeşitli alacak, verecek davaları veya başka hukuki davalara muhatap bazı yerli yabancı gemiler mahkeme karalarıyla seferden men edilerek alıkonulmakta veya haczedilmektedir. Fakat bu gemilerin demirleyebileceği, koruma altında ve deniz güvenliği olan bir bölge bulunmamaktadır. Bu durumdaki gemiler, Aliağa'nın kuzey çıkışında Bergama'ya doğru, Karadut Mevkii denilen bölgede demirlenerek, alıkonulmaktadır. Bu bölge antik Myrina kenti sınırları içindedir. Hemen yakınında Pınarcık adlı sahil kesiminin yazlık evleri ve Çaltılıdere köyü bulunmaktadır. Bölge şiddetli kuzey rüzgarlarına açık olup ve uzun süreli demirlemeye elverişli bir bölge değildir. Bölgede halen son derece dar alanda 5 adet hacizli gemi bulunmaktadır. Bu sayı zaman zaman 10'u geçmektedir. Bu gemilerin bir kısmı oldukça uzun zamandır buradadır. Süren davalar nedeniyle daha ne kadar kalacağı belirsizdir. Gemiler demirlendikten sonra içinde kimse kalmadığından yağmalanmaktadır. Geçmişte çapasından kurtulan bazı gemiler fırtınalarda sürüklenmiş, hatta Karaburun açıklarına kadar gidenler olmuştur. Bu durum deniz trafiğini ve güvenliğini tehdit etmektedir. Diğer yandan ise zaman içinde korozyon, yağma ve ya fırtına gibi nedenlerle gemilerden çeşitli petrol ve kimyasal sızmaları olmakta, deniz ve çevre ciddi olarak kirlenmektedir. Geçtiğimiz günlerde önce basına da yansıdığı üzere, yine Aliağa ilçesi Karadut mevkiinde hacizli şekilde demirli bulunan Türk bayraklı Boyder isimli kuru yük gemisinin akaryakıt tankından denize yakıt sızıntısı olmuştur. Konuyla ilgili bilgilendirilen Aliağa Liman Başkanlığı yetkilileri gemiden sızan yakıtın çevreye daha fazla zarar vermemesi için bariyer sistemiyle gemiyi çevrelemişlerdir. Ancak akaryakıt sızıntısının ciddi boyutlarda olduğu, çevre sağlığını ve deniz canlılarının yaşamını tehdit edecek boyutlara ulaştığı da iddia edilmektedir."

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yanıtlaması tüalebiyle verdiği soru önergesinde şunları sordu:

"Bakanlığınız konuyla ilgili olay yerinde tespit ve önlem çalışması yapmış mıdır? Halihazırda sızmış bulunan akaryakıtın yayılımını engellemek ve gerek Aliağa gerekse İzmir Körfezi'ne kıyısı bulunan yakın ilçelerin daha fazla etkilenmemesi ve çevre sağlığını tehdit etmemesi adına alınan tedbirler nelerdir? Aliağa Karadut mevkiinde hacizli olarak veya çeşitli sebeplerle demirlenen ve unutulan gemilerin çevreye verdiği zararı önlemek adına, bu tip gemilerin demirleyip beklemeleri için daha uygun bir yer tahsis edilmesi adına Bakanlığınız bir çalışma yürütmekte midir?"




Eklenme tarihi: 09.03.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SELEN Denizcilik
 ALABANDA Deniz Ta..
 KANLAR Denizcilik
 BEYA Denizcilik
 DOĞRU Denizcilik
 ARZU YATCILIK TUR..
 KOPUZ Denizcilik
 MERYEM ANA Deniz ..
 EGE BİRLİK Taşıma..
 ERŞEN Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim