Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
16 Nisan 2024
Haber
Anket
Alsancak limanındaki arızalı vincin faturası
Armatörler, sıkışıklığın giderilmemesi üzerine Amerika seferleri için konteyner başına 180 dolar zam yaptı. Üstelik, yükleme yapan vinçlerden biri de bozuldu...

Alsancak Limanı'nda İngiltere ve Kuzey Avrupa seferlerine yapılan yüzde 20-25'lik zammın ardından sıkışıklığı giderecek önlemlerin hala alınmaması nedeniyle armatörler Amerika seferlerine de zam yaptı. 20 Ekim'de yürürlüğe girecek yüzde 6-7 oranındaki zam haberi Egeli ihracatçıları şoka uğratırken bir kötü haber de limanda yükleme yapan vinçlerden geldi.
Yaz aylarında arızalanarak sıkışıklığa tuz biber eken ve zamma giden süreci tetikleyen iki vinçten biri arızaları kronik hale gelince bakıma alındı. Bu nedenle limana gelen gemilerin bekleme süreleri daha da artarken vincin 10 günden önce devreye alınamayacağı belirtildi.

Ateş pahası oldu
Armatörler, Amerika seferleri için 20'lik konteynerlara 90, 40'lık konteynerlara da 180 dolar 'sıkışıklık zammı' yaptı. Yüzde 6-7 oranındaki zamlarla 20'liklerin taşıma fiyatı ortalama 1590 dolardan 1680 dolara, 40'lıklarınki ise ortalama 2 bin 500 dolardan 2 bin 680 dolara çıktı.
Bunu Uzakdoğu seferlerine gelecek zammın takip edeceğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Servet Eröcal, "Limanda artık bir dakika bile kaybetmeye tahammülümüz yok. Sıkışıklığı giderecek önlemler hemen alınmalı" diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi ve Liman İşletmesi arasında limandaki 50 bin metrekarelik alanın asfaltlanması konusunda uzlaşmaya varılmasından memnun olduklarını belirten Eröcal, "Ancak, ihale prosedürünün aylar sürmesinden endişe duyuyoruz. Kısa sürede yapılabilecek bir iş aylarca sürerse yazık olur" dedi.

Vinç arızalandı
Limanda bir şok da yükleme yapan 5 vinçten birinin arızalanmasıyla yaşandı. 4 yıl önce limana İtalyan Fantuzi Recani firmasından alınarak getirilen ancak eksik parçaları nedeniyle kesin kabulü 20-25 gün önce yapılabilen vincin 10 günden önce devreye alınamayacağı belirtildi. Günde en az 3-4 gemi yükleyip boşaltabilen vincin arızalanması nedeniyle gemilerin açıkta bekleme süresi bir gün daha arttı. Yaklaşık 3-4 milyon dolara malolan vinçin tüm hukuki sorunlar giderildikten sonra kesin kabulünün yapıldığını belirten Liman İşletmesi yetkilileri, "Aradaki hukuki sorunlar giderilince kesin kabul yapıldı. Geçen 4 yılda, garanti kapsamındaki vincin bir çok açıdan zarar gördüğünü düşündüğümüz için bakıma aldık. Ancak bir çok sorunla karşılaştık. Dişlilerin bazıları kırıktı, elektrik motorları yanmıştı. Bunlar gibi bir çok sorun vardı. Bu nedenle tamiri de uzun sürdü. Ancak en geç 10 gün içinde yeniden devreye girecek. Şu an vinci baştan aşşağı yeniliyoruz" diye vurguladı.
Arda arda yeni sorunlar çıkmasının sıkıntı verici olduğunu belirten Servet Eröcal, "Limandaki vinçlerin büyük bir çoğunluğunun 15-20 yaşında olması ve sıksık arıza yapması sorunu körüklüyor. Arızalanan vincin bir an önce devreye alınmasını istiyoruz. Ayrıca limana ilk etapta acil ilave bir vinç gönderilmesi lazım. Bu talebimizi her fırsatta dile getireceğiz" diye konuştu.

ZİRVE ANKARA'YA KALDI
İstanbul'da Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin düzenlediği Dış Ticaret Haftası Açılış Töreni'nde Egeli ihracatçılarla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yapmayı planladıkları liman zirvesi, Başbakan'ın programa katılmaması nedeniyle yapılmadı. Başbakan'ın sadece videokonferansla bir konuşma yaptığı tören sonrasında Egeli İhracatçı Birlikleri başkanları limanla ilgili sıkıntılarını Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'e anlattı. Egeli işadamları liman sorunu için görüşmeyi başbakan düzeyinde yapmayacaklarını Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dan randevu alacaklarını söylediler.

Amerika seferlerindeki zamlar
Konteyner tipi / (ortalama) Mevcut fiyat / Sıkışıklık zammı miktarı
20'lik (1 TEU) 1500 dolar 90 dolar
40'lık (2 TEU) 2500 dolar 180 dolar

Avrupa seferlerindeki zamlar
Konteyner tipi / (ortalama) Mevcut fiyat / Sıkışıklık zammı miktarı
20'lik (1 TEU) 250 paund 50 pound
40'lık (2 TEU) 500 paund 100 pound

Talep sürekli artıyor
Yıl İthalat+İhracat toplamı
2002 9.6 milyon ton
2003 11.6 milyon ton
2004(ilk 6 ay) 6.4 milyon ton
(ikinci 6 ayda bu rakamın üzerine çıkılması bekleniyor)


Eklenme tarihi: 07.10.2004




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BELUGA Yatcılık
 AYANOĞLU Denizcil..
 CEVAHİR Kara ve D..
 ARAS Gemi Kurtarm..
 ARAS Deniz İnşaat..
 YEŞİL DALYAN Deni..
 NOVA Gemi Acentel..
 SAN-MAR Denizcili..
 ONUR Deniz Nakliy..
 AKTUG Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim