Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Seyahatlerde denizyolu unutuldu
Bir zamanlar "Ah o gemide ben de olsaydım" gibi popüler şarkılara konu olan deniz seyahatleri bitme noktasına geldi. Havayolu şirketlerinin bilet fiyatlarını düşürmesi, karayoluyla hızlı ve kaliteli ulaşım imkanı, mavi yolculukları nostalji listelerine düşürdü.

Turizm acenteleri, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de uzun deniz seyahatleri düzenledikleri günlere hasret kaldı. Türkiye Denizcilik İşletmeleri ve acentelerin verilerine göre 1994`te 394 bin 187 olan uzun mesafeli deniz yolcusu, 2008 sonunda 64 bin 918`e düştü. Vatandaşların, daha ekonomik ve hızlı olan hava ve karayolunu tercih etmesi deniz seferlerinin kaldırılmasında etkili oldu. Özellikle havayollarıyla rekabet edemediklerini belirten yetkililer, İstanbul`dan İzmir`e 89 TL`ye uçan bir yolcunun gemi seyahatindeki maliyetini ancak 80 TL`ye düşürebildiklerini söyledi. Ayrıca bu düşüşü, araç sahibi insan sayısının artmasına bağladı.

Gemi seyahatleri, 2004`e kadar Türkiye Denizcilik İşletmeleri`nin elindeydi. Daha sonra özelleşerek acentelere devredildi. Ancak özelleştirme de deniz seferlerinin düşmesini engelleyemedi. 1994-2004 yılları arasında yüzde 80 oranında azalan yurtiçi seyahatler, özelleştirmeden sonra da aynı seyri izledi. 1994 yılında İstanbul`dan; Trabzon, Rize, İzmir, Avşa, Bandırma, İmralı ve Armutlu`ya yapılan 812 seferde yolcu sayısı 394 bin 187`ydi. 2004`e gelindiğinde aynı hatlarda taşınan yolcu sayısı 77 bin 833`e düştü. Sefer sayısı ise 105`e indi. Söz konusu 10 yıl içinde yurtdışı seferlerinde de aynı düşüş yaşandı. Türkiye`nin çeşitli limanlarından; Girne, Magosa, Venedik, Barcelona, Mısır ve Tence`ye yapılan seferlerdeki yolcu sayısı 157 bin 975`ten, 19 bin 701`e indi. 2004`ten sonra ise yurtdışı seferleri yok denecek kadar azaldı.

Denizyolu seyahatinin bitme noktasına geldiğini söyleyen Deniz Cruise&Ferry Lines yetkilileri, 2009 yaz sezonu seferlerinin çoğunu iptal ettiklerine dikkat çekti. Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Tevfik Küçük ise gemi ile yapılan seyahatlerde yaşanan azalmanın engellenemediğini belirtti. Küçük, talebin düşmesini, hava ve otobanlardaki kalitenin artmasına ve karayolunun daha ekonomik olmasına bağladı.

Eklenme tarihi: 28.04.2009




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 HEDEF Shipping
 EGE KUMANYA
 TRIO Denizcilik İ..
 UNİCORİMAN
 JEDI Yacht
 YENAL Gemi İşletm..
 DOST Denizcilik
 TURMAR Gemicilik ..
 CİNER Marine Ters..
 BEYTUR Turizm
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim