Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Irkçı geminin mürettebatı delil yetersizliğinden serbest bırakıldı
Avrupa’ya giden mülteci teknelerini engellemek (batırmak) amacıyla kurulan Defend Europe isimli aşırı sağcı grubun topladığı fonlarla satın alınan Cibuti (Djibuti) bayraklı C- Star isimli gemi dün akşam Mağusa Limanı’ndan ayrıldı.

Geminin serbest kalmasıyla uluslararası sularda mülteci gemilerini engellemeye (batırmaya) devam edebileceğinden endişe ediliyor.



Gemi sahibi Sven Tomas Egerstrom, kaptan Nayna İndika Hettidon, kaptan yardımcısı Alexander Nickolaus Bernard Schleyer ve mürettebat Sasindren Pariyasamy Sundararaj, Kamalsiri Hellssage, Kannan Selvanatham, Kumara Kuranathilaka Withharmalage, S. A. K. Heart Mudiyanselage, Thirumurugan Gunasabapathipillai ve L. Harsa Nomindana Madies, ise dün gemideki 20 Sri Lankalı’nın stajer gemici defterlerinin sahte oldukları ve bu sahte belgelerin Mağusa Limanı’ndaki muhaceret memurlarına verilerek tedavüle sürüldüğü şüphesiyle çıkarıldıkları Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nde aleyhlerine 1’er günlük tutukluluk emri alındı.

Mahkemeden yaklaşık 6 saat sonra geminin kaptanı, kaptan yardımcısı ve 7 mürettebatı saat 17.00’de polis eşliğinde polis minibüsüyle Mağusa Limanı’na getirilerek gemiye binmeleri sağlandı. Gemi ve mürettebatı 19.15’te Sahil Güvenlik ekiplerinin takibinde Gazimağusa Limanı’ndan ayrıldı.

Geminin sahibi olan ve ismi geçmişte silah kaçakçılıklarına karıştığı iddia edilen Sven Tomas Egerstrom ise, saat 19.45’te polis eşliğinde Akyar Sınır Kapısı’ndan Güney Kıbrıs’a gönderildi.

Gazimağusa Liman yetkilileri, geminin bundan sonraki süreçte Mağusa Limanı’na yeniden giriş yapmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Polis tarafından tutuklanıp daha sonra delil yetersizliğinden serbest bırakılan gemi sahibi ve geminin mürettebatının KKTC’ye yeniden geri dönüş yapabilecekleri sorusuyla ilgili İçişleri Bakanlığı yetkililerinden gerekli bilgi alınamadı.

15 Sri Lankalı, Katar’da mahsur kaldı

Elde edilen bilgiye göre, önceki gün Ercan Havaalanı’ndan ülkelerine gönderilen 15 Sri Lankalıya, gemi yetkilileri biletleri Katar’a kadar kesti. Sri Lanka’ya gideceğini sanan 15 kişinin Katar’da aç, susuz mahsur kaldıkları öğrenildi. Katar yetkililerinin 15 Sri Lankalıyı, ülkelerine gönderebileceği gibi geri KKTC’ye de yollayabilecekleri belirtildi.

Öte yandan, C- Star isimli gemide Sri Lankalılara, yemek verilmediği, yalnızca şekerli sıvı verildiği iddia edildi.

Başka bir iddiaya göre ise, Mağusa’da bir otelde can yelekleri ve dronları (havadan fotoğraf ve video çeken uzaktan kumandalı cihaz) bulunan yaklaşık 10 kişilik bir Alman grup görüldü. Geminin bu kişileri almak için KKTC’ye geldiği tahmin ediliyor.

Paşa: Gemi bir daha gelmesin

Mülteci Hakları Derneği aktivisti Faika Deniz Paşa, 5 Sri Lankalı’nın otelde polis güvenliğinde barınmalarının devam ettiği, detaylı başvurularının Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Uygulayıcı Ortağı SOS Çocuk Derneği yetkilileri tarafından alındığı belirtildi.

Faika Deniz Paşa, C-Star gemisinin, geminin sahibinin ve içerisindekilerin yeniden karasularımıza ve ülkemize gelmemeleri için ilgili kurumlardan talepte bulunduklarını ve konunun takipçisi olacaklarını açıkladı.

Polis: Delil yetersizliğinden serbest kaldılar

Polis Basın Subaylığı’ndan konu ile ilgili yapılan açıklamada, C-Star gemisinin kaptan ve mürettebatının delil yetersizliğinden serbest bırakıldıkları belirtildi.

Açıklamada, gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından kaptan ve mürettebatın polis eşliğinde Gazimağusa Limanı’na götürülerek aynı gemi ile limandan ayrılmalarının sağlandığı bildirildi. Yine yapılan açıklamada, gemi sahibi de polis gözetiminde GKRY Bölgesi’ne geçmek üzere yine polis eşliğinde Akyar Kara Giriş Kapısı’na götürüldüğü kaydedildi.

Dökmecioğlu: Yeniden girişlerine izin vermeyiz

Gazimağusa Liman Başkanı Ahmet Dökmecioğlu, C-Star isimli geminin saat 19.20’de 9 personeliyle birlikte limandan ayrıldığını söyledi.

Ahmet Dökmecioğlu, polisin gerekli tüm işlemleri yerine getirdiğini ifade etti. Dökmecioğlu, geminin Sahil Güvenlik eşliğinde Tunus’a doğru yol aldığını kaydetti. Ahmet Dökmecioğlu, geminin olası geri dönme durumunda Mağusa Limanı’na yeniden gelişine izin verilmeyeceğini, ancak çok acil hayati bir durum olması halinde çok sıkı bir denetimden sonra limana girişine izin verebileceklerini açıkladı.

MHD: Ceza için elimizden geleni yapacağız

Mülteci Hakları Derneği (MHD) konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada; Avrupa’da Defend Europe isimli aşırı sağcı grubun topladıkları fonlarla kiraladıkları ve insan kaçakçılığını önlemek adı altında mültecileri taşıyan ve onlara yardım ulaştırmaya çalışan gemileri sözde engellemek amacıyla yola çıkan “C-Star” gemisinin 25 Temmuz Salı günü Mağusa Limanı’na demirlediği hatırlatıldı.

Açıklamada; gemide 9 mürettebatın yanında 20 de Tamil etnik grubundan, Sri Lanka uyruklu kişi bulunduğu, Kıbrıslı Türk yetkililere 20 Sri Lankalı’nın öğrenci oldukları, gemide staj yaptıkları ve staj süresi bittiğinden ötürü Ercan üzerinden ülkelerine döneceklerinin de bildirildiği anımsatıldı.

SOS Çocuk Köyü Kıbrıs’ın Kuzeyi’nde Sığınmayı Güçlendirme Projesi ekibi ve MHD üyelerinin bu 20 kişiye ihtiyaç halinde ulaşmaları için irtibat bilgileri dağıttığı, havaalanında, dernek temsilcilerine telefonla ulaşıp konuşmak istediklerini söyleyen Sri Lankalılar, öğrenci olmadıklarını, İtalya’ya ulaştırılmak üzere kendilerinden yüksek meblağlarda para alındığını bildirdikleri kaydedildi.

Konuyla ilgili Mağusa Polis Müdürlüğü’ne gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını, tüm bunların üzerine, aynı gün, mülteci düşmanı grubun Mağusa’daki gemisinin boşaltıldığı, 1 Almanya ve 8 Sri Lanka uyruklu mürettebat ve İsveç vatandaşı gemi sahibinin ifadeleri alınmak için Mağusa Polis Müdürlüğü’ne çağrıldıkları hatırlatıldı.

Kıbrıs’ın kuzeyindeki yasalara göre insan kaçaklığı ile ilgili bir suç teşkil edecek bir madde bulunmadığından, bu kişiler ile ilgili stajyer olduğu iddia ettikleri 20 kişinin tasarrufunda bulunan gemici belgelerine dair ‘sahte belge düzenlemek’ üzerine soruşturma başlatıldığına değinilen açıklamada, 27 Temmuz Perşembe akşam üzeri Polis Basın Subaylığı'ndan yapılan açıklamada, mürettebatın işlemlerin tamamlanmasının ardından polis eşliğinde Gazimağusa Limanı'na götürülerek aynı gemi ile Gazimağusa Limanı'ndan ayrılmalarının sağlandığının söylendiği bildirildi.

Dernekleri tarafından da izlenen süreçte, en azından, Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunan aşırı sağ Defend Europe grubu üyelerinin onlara katılmadan ayrılmak zorunda kaldıklarının ve gemi sahibinin de polis gözetiminde Güney Kıbrıs'a geçmek üzere Akyar Kara Giriş Kapısı'na götürüldüğünü basın üzerinden öğrendikleri aktarıldı.

MHD açıklamasında, sığınma talep eden 5 kişi de serbest olup, başvuruları halen daha değerlendirme aşamasında olduğu ifade edildi.

Açıklamada; “bu yaşananlar ülkemizde etkin bir sığınma mekanizmasının yanı sıra insan kaçakçılığı ile ilgili bir düzenleme bulunmamasının pratikte yarattığı zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi. Önümüzdeki dönemde aleyhlerinde bu tür suçlamalar yapılan kişilerin, sadece birkaç gün özgürlüklerinden mahrum bırakılarak, cezasız bırakılmalarının, ellerini kollarını sallayıp ülkemizden ayrılmalarının önüne geçmek için elimizden geleni yapacağımı duyururuz” denildi.

Mülteci Hakları Derneği; konu ile ilgili gösterdikleri insanüstü bir uğraş ve büyük bir özveriyle çalışan SOS Çocuk Köyü Kıbrıs’ın Kuzeyi’nde Sığınmayı Güçlendirme Projesi ekibine, yerel ve uluslararası kamuoyunu bilgilendiren yayın organlarına, şikayetler üzerine hemen harekete geçen Mağusa Polisi’ne, bağışlarıyla destek veren halkımıza teşekkür etti.

Mahkemede ne oldu?

Gazimağusa Limanı’na demir atan ırkçı “Defend Europe” grubuna ait C-Star gemisinin sahibi, kaptanı, kaptan yardımcısı ve geminin 7 mürettebatı dün mahkemeye de çıkarıldı.

Meseleyle ilgili polis, gemi sahibi Sven Tomas Egerstrom, Kaptan Nayna İndika Hettidon, Kaptan Yardımcısı Alexander Nickolaus Bernard Schleyer ve mürettebat Sasindren Pariyasamy Sundararaj, Kamalsiri Hellssage, Kannan Selvanatham, Kumara Kuranathilaka Withharmalage, S. A. K. Heart Mudiyanselage, Thirumurugan Gunasabapathipillai ve L. Harsa Nomindana Madies aleyhine, mahkemeden 1’er gün tutukluluk emri temin etti. Ancak bu süre dolmadan ülkeden gönderildiler.

İddia Makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Savcı Yardımcısı Hasan Boşnak, Gazimağusa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Adli Şube Amirliği’nde görev yapan meselenin tahkikat memuru Tugay Alper’i meseleyle ilgili şahadet vermesi için tanık kürsüsüne çağırdı.

Tugay Alper, zanlıların “evrak sahteleme” ve “sahtelenmiş evrağı tedavüle sürme” suçlarından methaldar olduğunu belirtti ve mahkemeye suçla ilgili tespitlerini aktardı.

Tugay Alper, zanlı Sven Tomas Egerstrom’ın, C-Star isimli geminin sahibi, zanlı Nayna İndika Hettidon’un geminin Kaptanı, Alexander Nickolaus Bernard Schleyer’in ise İkinci Kaptanı olup, diğer zanlıların da mürettebat olduğunu söyledi.

Alper, zanlıların içerisinde bulunduğu Moğolistan kayıtlı C-Star isimli geminin, 17 Temmuz 2017’de, Dubati isimli Afrika ülkesinden Sri Lankalı 20 kişiyi aldığını ve Süveyş Kanalı üzerinden, önce Mısır’a, ardından da Gazimağusa açıklarına geldiğini anlattı.

Bahse konu geminin, 25 Temmuz 2017’de, Limanlar Dairesi’ne, beraberlerinde bulunan Sri Lankalı 20 yolcuyu indirip, yakıt alıp limandan ayrılacağını bildirdiğini kaydeden tanık polis, sahil güvenlik ve muhaceret polisinin gemide detaylı arama yaptığını, gemidekilerin kimliklerini kontrol ettiğini ifade etti.

Tugay Alper, ekiplerin kimlik kontrolünde, huzurdaki zanlıların ve 20 Sri Lankalı’nın sahte olduğundan şüphe duydukları, stajyer gemici defterlerini muhaceret memurlarına ibraz ederek tedavüle sürdüklerini söyledi.

Alper ayrıca, 20 Sri Lankalı’dan 15’inin gemi armatörü tarafından Sri Lanka’ya gönderildiğini kaydeden Tugay Alper, 5 Sri Lankalı’nın da sığınma talep ettiğini belirtti.

10 biner dolar verdiler

Soruşturmasını titiz bir şekilde yürüttüğünü ifade eden tanık polis, 5 Sri Lankalı’dan ifade temin ettiğini ve bu kişilerin polise bazı beyanlarda bulunduğunu kaydetti.

Tugay Alper, 5 Sri Lankalı’nın verdiği beyana göre, söz konusu stajyer gemi defterlerinin Sri Lankalıların bilgisi dışında, Sri Lanka’daki bir acenteden 10 biner dolar karşılığında temin edildiğini ve bu meblağın, Sri Lankalılar tarafından gemi kaptanına İtalya’ya götürülmeleri için teslim edildiğini anlattı.

26 Temmuz 2017’de, gemi sahibi, kaptanı ve kaptan yardımcısından ifade temin ettiğini kaydeden tanık polis, gemi sahibinin konu yolcuların, stajyer gemici olduklarını ve Sri Lankalı bir acenteyle, konu şahısların, 30 günlük bir süre gemide kalmaları karşılığında anlaştıklarını ve her şeylerinin yasal olduğunu ve kontratları olduğunu beyan etti.

Bahse konu kontratın ne aslının, ne de kopyasının temin edilemediğini ifade eden tanık polis, gemiden laptop, gemiye ait ürünler ve seyir defterini incelemek üzere aldığını belirterek, soruşturmasını tamamlayabilmek için mahkemeden zanlılar aleyhine tutukluluk emri talep etti.

Zanlıları savunan Avukat Uğur Öztürk ise talebe itiraz etmedi ancak jeneratörleri çalışan geminin boş ve güvenlikten yoksun olduğunu belirterek, mahkemeden en az üç zanlının polis nezaretinde gemide tutuklu tutulmasını talep etti.

Bunun üzerine tanık polis, Liman Dairesi yetkililerinin ve polisin, geminin motorlarını söndürdüğünü ve tüm güvenliği sağladıkları yönünde mahkemeye bilgi verdi.

Huzurundaki şahadeti değerlendiren Yargıç Gülay Süleymanoğlu, zanlıların konu suçla bağlantısı olabileceğine bulgu yaptıktan sonra tahkikatın selameti açısından, zanlıların, 1’er gün süreyle poliste tutuklu kalmasına izin ve emir verdi.

Yargıç ayrıca, geminin 1’inci kaptanın da polis nezaretinde gemiye giderek, gemiyi kontrol ettikten sonra karakola götürülüp polis nezaretinde tutuklu kalmasına direktif verdi. Ancak daha sonra zanlılar, bir gün beklenmeden gönderildi.

**************************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ;
- Mülteci avcısı geminin personeli KKTC’de tutuklandı
- Mültecileri kovalayacak ırkçıların gemisi KKTC’de






Kaynak: Kıbrısgazetesi
Eklenme tarihi: 28.07.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 UNIMARIN Denizcil..
 BAYRAMOĞLU Denizc..
 REGENCY Ship
 YILTUR Denizcilik
 AZAK Denizcilik
 DELTA Marine Yach..
 ALEV Deniz Taşıma..
 EFEMAY Denizcilik..
 ÜSTÜN Denizcilik
 GRUP Denizcilik S..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim