Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Mart 2024
Haber
Anket
İsrail yardım gemisindeki İsveçli aktivistlere tazminat ödeyecek
İsrail, Gazze'ye yardım taşıyan İsveçli aktivistleri engellediği için 1 milyon kron civarında tazminat ödemeye mahkum edildi.

İsrail’de mahkeme, Gazze halkına gıda ve çimento taşıyan Estelle adlı gemiye el koyan ve gemideki aktivistleri tutuklayan İsrail’i 1 milyon kron civarında tazminat ödemeye mahkum etti.



Yüksek mahkeme, geçtiğimiz yılın ağustos ayında İsrail’in gemiye el koyma hakkı olmadığını belirtmiş ve geminin aktivistlere iade edilmesini kararlaştırmıştı. Ardından da aktivistler ve İsrail yetkilileri, ödenecek tazminatın miktarının belirlenmesi için görüşmelere başlamıştı.

Ship to Gaza’nın Hukuk İşlerinden Sorumlu Temsilcisi Dror Feiler, görüşmelerin anlaşma ile sonuçlandığını ve İsrail’in Ship to Gaza’ya 1 milyon kron civarında tazminat ödemeyi kabul ettiğini ancak tazminatın miktarı hakkında net bir rakam vermek istemediklerini söyledi.

Feiler, Svenska Dagbladet gazetesine “Bu tamamiyle inanılmaz. Önce haklı çıkacağımızı sanmıyorduk. Çoğumuz İsrail’in doğru yapacağından kuşkuluydu ama bu olayda doğruyu yaptı. Oldukça memnunum” açıklamasını yaptı.

Gemide bulunan 11 İsveçli aktivist bir hafta cezaevinde tutulduktan sonra serbest bırakılmış, İsrail vatandaşı olan Sanatçı Dror Feiler ise Gazze’ye yönelik ambargoyu delmek amacıyla “Bilinçli olarak düşmana yardım ve ayaklanmaya teşvik etmekle” suçlanmıştı.

‘İSRAİL DEVLETİNE KARŞI KAZANILMIŞ BİR ZAFER’

Evrensel'in sorularını yanıtlayan Dror Feiler, “Mahkeme kararını İsrail hükümetine karşı kazanılmış bir zafer olarak görüyoruz. Bu karar İsrail’de yargının hükümet ve askerlerin yaptığı hukuksuzluklara göz yummadığını göstermesi açısından oldukça önemli” dedi.

İsveçli aktivistler, İsrail’in yanı sıra İsveç, Türkiye, Güney Afrika, İspanya ve İngiltere’de de İsrail’in uluslararası yasa ve anlaşmaları ihlal ettiğini belirterek mahkemelere başvuruda bulunmuşlardı. Ancak bu ülkelerdeki mahkemeler konuyu ele almayı reddetmişlerdi.

Feiler, özellikle İsveç ve Türkiye hükümetlerinin uzlaşmacı tutumlarına tepkili. “İsveç hükümeti, İsrail’in uluslararası yasaları defalarca ihlal etmesini yüksek sesle protesto etmeliydi. Mahkemenin de dava açarak olayı soruşturması gerekirdi” diyen Feiler, AKP Hükümeti de ailelerin rızası olmadan İsrail’le anlaşma yapmakla suçladı.

SORUN ADALETİN TECELLİ ETMESİDİR

Mavi Marmara gemisinde yaşamını yitirenlerin ailelerinin karşı çıkmasına rağmen Erdoğan’ın 20 milyon dolar karşılığı anlaşarak davadan vazgeçmesini üzücü olarak niteleyen Feiler, “Sorun para sorunu değil, adaletin tecelli etmesidir. Türkiye katledilen vatandaşlarının haklarını sonuna kadar savunabilmeliydi” diyerek AKP Hükümetinin uzlaşmacı tutumuna tepki gösterdi.

Feiler, İsrail’in ödediği tazminatın önümüzdeki yaz ambargoyu delmek için Gazze’ye yapılacak gemi seyahati için kullanılacağını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Ship to Gaza adlı örgütlenmeye ait Estella gemisi, Haziran 2012’de abluka altındaki Gazze halkına gıda ve çimento ulaştırmak için yola çıkmıştı. İsrail askerleri 20 Ekim 2012 günü uluslararası sulardaki Estella’ya baskın yapmış, 11 İsveçli aktivisti tutuklamış ve gemide bulunan tüm gıda ve eşyalara el koymuştu. Tutuklanan 11 kişi arasında İsveç’in tanınmış yazarlarından Maria-Pia Boethius, Tarih Proförü Mattias Gardell ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Sven Britton da bulunuyordu.

**************************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ;
- Dünya kadınları Gazze ablukasına karşı gemi kaldırıyor
- ''İsrail yeni bir Mavi Marmara'yı göze alamaz''
- Umarım Mavi Marmara'nın başına gelen bizim başımıza gelmez
- İsrail, yardım gemisi Estelle'ye müdahele etti
- Estelle'den Türkiye'ye mesaj: Yükümüz umut
- Aktivist gemisi 'Estelle' Gazze yolunda




Kaynak: evrensel
Eklenme tarihi: 06.09.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SAAT VE SAAT
 ECE Gemi İnşaa
 ÖZPINAR Denizcili..
 BOSMAR Gemi Acent..
 GEMPORT A.Ş.
 ARIF KALKAVAN
 BLUETANKERS
 NARAL Deniz Taşım..
 YENAL Gemi İşletm..
 GÖCEK Yatçılık
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim