Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Marmara Denizi’nde alg patlaması balık üretimini artırdı
Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde bulunan Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Sarı, balık sezonun bu yıl umutlu başlamasını Marmara Denizi’ni turkuvaz renge bağlayan alg patlamasına bağladı.

Prof.Dr. Sarı, "Deniz, çölden gelen demir ile gübrelendi ve alg patlaması oldu. Bu nedenle yeni sezonda bol balık bekliyorduk. Bu da gerçekleşiyor. Çok miktarda uskumru yakalandı. Eylül ayı sonunda palamutun da fazla yakalanacağını düşünüyoruz" dedi.



Sarı, küresel iklim değişikliği ile sıcakların artmasının balık üretimini olumlu yönde etkilediğini söyledi. Prof.Dr. Mustafa Sarı, bu gelişmelerin iklim değişikliğinin faydası olarak nitelendirilebileceğini ifade ederken, "Yanlış avlama ile balıkları tüketmezsek önümüzdeki yıllarda çok daha fazla balık yakalanıp tüketilebilir" diye konuştu.

Bandırma İlçesi’nde bulunan Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, 1 Eylül’de başlayan balık sezonunu değerlendirdi. Bu yıl uskumrunun fazla avlanmasını değerlendiren Prof.Dr. Sarı, "Sadece uskumru değil, palamutunda bol çıkmasını bekliyoruz" dedi.

Marmara Denizi’nde geçen haziran ayında görülen 'alg patlamasını' hatırlatan Prof.Dr.Mustafa Sarı, şöyle devam etti:
"Alg patlaması sonucu Marmara Denizi komple turkuvaz renge boyandı. O zaman deniz, çölden gelen demir ile gübrelendi ve alg patlamaları oldu. Yaptığımız açıklamada, bu yıl bol miktarda balık beklediğimizi söylemiştik. O beklentimiz devam ediyor. Uskumru; Temmuz'un sonlarından itibaren artarak devam etti. Eylül sonunda itibaren palamutun artarak devam etmesini bekliyoruz."

"KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BALIK ÜRETİMİNİ ARTIRDI"

Küresel iklim değişikliğinin balık üretimini artırdığını söyleyen Prof.Dr. Mustafa Sarı, uskumrunun fazla olmasında alg patlamasının yanı sıra yıllardan bu yana iklimde görülen değişimin de önemli olduğunu kaydederek, şöyle dedi:
"Artan sıcaklık balıkların üremesini sağlıyor. Uskumru bunlardan biri. Eğer tüketmezkek, önümüzdeki yıllarda balık miktarındaki gözle görülür artışı yaşayacağız. Bu bize iklim değişikliğinin olumlu olarak yansıyan tarafı. Deniz sonsuz bir kaynak değil. Bunu da unutmamak gerekiyor."

BALIKÇILIKTA BÜYÜK TEKNELER TEHLİKE

Biiinçsiz avlanma ile teknelerin büyük olmasının, balıkçılığı olumsuz yönde etkilediğine işaret eden Prof.Dr. Mustafa Sarı, şunları ekledi:
"Geçen yıl av yasakları 15 Nisan’da başlamasına rağmen Marmara Denizi’ndeki balıkçı filolarının büyük kısmı daha 15 Ocak tarihinde paydos etmek zorunda kaldı. Çünkü masraflarını kaldırabilecek miktarda balık avlayamadılar. Neden? Bir kere tekne kapasiteleri çok büyük. Kapasiteye bağlı olarak gerçekleştirdikleri avcılık miktarı çok büyük. Bu yaptıkları aşırı avcılığa neden oluyor. Bir sezon boyunca avlamaları gereken balığı büyük teknelerle yoğun bir şekilde 2-3 ay içinde yakaladılar ve bitirdier."




Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 08.09.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ZAS Denizcilik
 ARAZLAR Denizcili..
 BUTONİ A.Ş.
 MED MARİNE Kılavu..
 ORION Denizcilik ..
 SARP Turizm
 BLUETANKERS
 USTAOĞLU Denizcil..
 PAK Kimya
 LİKİTGAZ gemicili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim