Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Kaptan Cousteau’nun efsane gemisi Yalova’da kül oldu
Belgeselleriyle hafızalarımıza kazınan Kaptan Cousteau’nun ünlü gemisi ‘Calypso’ tamir için getirildiği Yalova’daki bir tersanede yandı. Calypso’dan geriye sadece omurgası kaldı!




Tamir edilmek için Nisan 2016’da Yalova’daki bir tersaneye getirilen Fransız deniz araştırmacısı Jacques-Yves Cousteau’nun gemisi R/V Calypso, elektrik kontağından çıkan yangınla yok oldu. Yangından geriye sadece omurgası kalan gemi, Cousteau’nun 3 okyanus ve 17 denizde 129 belgesel çekmesini sağlamıştı.

Türkiye tercih edildi

Dünyanın en ünlü deniz belgeselcisi Jacques-Yves Cousteau’nun kendiyle özdeşleşen bilim gemisi R/V Calypso tekrar mavi sulara kavuşmak için ülkemizdeki Aykın Tersanesi’ne getirilmişti. 1950-1966 arasında Kaptan Cousteau’ya hizmet veren R/V Calypso’nun son sahibi Cousteau Vakfı, Fransa yerine bakım ve onarım konusunda uzman olan Türk tersanelerini tercih etmişti.



İki kez alevler sardı

2 yıl sürecek yenilenme çalışmaları sonunda denizle buluşmayı bekleyen R/V Calypso, Nisan 2016’da getirildiği tersanede tamir ediliyordu.

Tersanenin kapalı bölümünde (hangar) tutulan 42 metre boyundaki gemide ilk yangının önceki gün öğlen çıktığı öğrenildi. Küçük çaplı yangının kısa sürede söndürülmesine rağmen gece 02.00 sıralarında gemide tekrar başlayan yangın, güçlükle söndürüldü. Yalova ve Altınova itfaiyelerinin yanı sıra tersanede çalışanların yoğun çaba harcadığı yangında, ahşap ve epoksi karışımı malzemeden yapılan geminin büyük bölümünün geri döndürülemez şekilde tahrip olduğu öğrenildi. Yangının ardından Cousteau Vakfı ile sigorta şirketi yetkililerinin yangını değerlendirmek üzere tersaneye geldiği belirtildi.




‘Mavi hayallerimizdi’

Deneyimli dalgıç ve denizci Asım Karsçakar, yanan efsanevi gemiyi İstanbul kıyılarında uzun süre izlediklerini belirterek, “Kaptan Cousteau’nun Calypso ile yaşadığı maceraları belgesellerinden izlemiştik. 1976 yılında lise öğrencisiydim. Britanic (Titanic’in kız kardeşi) adlı yolcu gemisini aradıktan sonra Karadeniz’e açılmak için İstanbul’da mola verdiğini duyduk. İstanbul Boğazı’nda dinlenen gemiyi uzun süre izlemiştik. Bizim gibi bir kuşağın mavi rüyalarını süsleyen tek gemi Calypso’ydu. Dünya belgesel tarihine geçecek filmlerin çekildiği yaşayan bir varlık gibiydi. Çok üzüldüm” dedi.





Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 15.09.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GENÇ Denizcilik
 GENTA
 DERİN Gemi işl.sa..
 AYNACI Denizcilik
 THH Shipping
 İSKELE Denizcilik..
 TEXPERT Teknoloji..
 AE Medya Turizm İ..
 TURMAR Gemicilik ..
 SİMPLYDİVİNG
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim