Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Deniz soğumayınca Marmara'ya
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Sarı, deniz suyunun geçen yıla oranla 1-1,5 derece daha sıcak olduğunu belirterek, " Karadeniz kökenli olan lüfer, palamut, uskumru gibi göçücü türler, yani yazı Karadeniz'de, kışı Marmara'da geçiren türler, bu sıcaklık düşmediği için henüz Marmara Denizi'ne girmedi. Girenler de dağınık vaziyetteler tam anlamıyla büyük sürüler oluşturmadılar. Bu yüzden balıkçılıkta beklediğimiz verimi alamadık." dedi.

Fakültenin Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü Başkanı da olan Prof. Dr. Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye balıkçılığının, Karadeniz kökenli türlere bağlı olduğunu belirtti.

Karadeniz'in iklim şartlarında değişiklik meydana geldiğinde, yansımalarının Marmara'da da Akdeniz'de de görüldüğünü, dolayısıyla bütün Türkiyebalıkçılığının bundan etkilendiğini ifade eden Sarı, şunları dile getirdi:

"Bu yıl deniz geçen yıla oranla 1-1,5 derece sıcak durumda. Nedeni, geçtiğimiz yıl kışın ağır geçmesi, çok miktarda kar yağması. Yani iklim şartlarına bağlı olarak su geç ısındı, geç soğuyacak. Çünkü suyun özgül ısısı, topraktan 5 kat daha fazladır. Geç ısınır, geç soğur. Toprak erken ısınır erken soğur."

Sarı, Marmara'daki deniz suyu sıcaklığının geçen yıl bu tarihlerde 16-16,5 santigrat dereceyken, şu anda 17,5-18 santigrat derece olduğunu, Marmara Denizi özelinde 1-1,5 derecelik farklılığın bulunduğunu bildirdi.

"Balıkçılığın kötü gitmesinin nedeni, denizin sıcak olması"

Göç eden balıkların henüz beklenen büyük sürüleri oluşturmadığını ifade eden Sarı, şunları kaydetti:

" Karadeniz kökenli olan lüfer, palamut, uskumru gibi göçücü türler, yani yazı Karadeniz'de, kışı Marmara'da geçiren türler, bu sıcaklık düşmediği için henüz Marmara Denizi'ne girmedi. Girenler de dağınık vaziyetteler tam anlamıyla büyük sürüler oluşturmadılar. Bu yüzden balıkçılıkta beklediğimiz verimi alamadık ancak denizde balığın olduğunu söyleyebiliriz. Eğer önümüzdeki 15-20 gün içerisinde, iklim şartlarında değişiklik olursa ve bu sıcaklıklar 15 derece civarına düşerse, o zaman bolca balık hale gelecek diye bekliyoruz. Şu andaki balıkçılığın kötü gitmesinin, beklediğimizin altına seyretmesinin nedeni, denizdeki iklime bağlı sıcaklığın yüksek olması."

"Büyük balıkçı teknelerinden küçüklere geçiş yapılması gerekiyor"

Sarı, büyük balıkçı teknelerinin sayılarının günden güne arttığına da değinerek, "Büyük balıkçı tekneleri verimli çalışmak için çok büyük sürülere, büyük gelirlere ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden de av sezonu kısa kalıyor." dedi.

Balıkçılıkta küçük balıkçı teknelerine geçilmesi gerektiğinin altını çizen Sarı, "Yani birazcık karakter değiştirmesi gerekiyor. Eğer bunu sağlayabilirsek, teknelerimizdeki verimlilik, balıkçılarımızın geliri artacak. Biz de daha fazla, uzun süre balık yiyebilir hale geleceğiz." ifadesini kullandı.




Eklenme tarihi: 06.11.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BEYKİM Petrolcülü..
 ÇİFÇİLER Denizcil..
 SERMAR Denizcilik
 EFOR Denizcilik
 BEYTUR Turizm
 İSTANBULLİNES Den..
 USTAOĞLU Denizcil..
 GROUPSEA Deniz Ta..
 VEYSEL VARDAL Gem..
 SERVER Denizcilik..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim