Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Donanma Komutanlığı'ndaki darbe girişimi davası
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 51'i tutuklu, 13'ü firari 92 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki 250 kişi kapasiteli salonda yapılan duruşmaya, tutuklu, tutuksuz sanıklar ve avukatları ile yakınları katıldı.

Darbe giris¸imi sırasında Donanma Komutanlığı 5. Muhrip Filotillası Komodorluğu görevinde bulunan tutuklu sanık eski Deniz Kurmay Albay Önder Öngör, savunmasına devam etti.

"Gürültü yapmak için top atıs¸ı yaptırdım"

Öngör, firari sanık Tuğamiral Ayhan Bay'ın kendisini arayarak, sabotaj ve terör saldırısı olacağını söylediğini ve gemilerin Donanma Komutanlığı'ndan Marmara Denizi'ne seyre çıkması emrini verdiğini ifade ederek, "Emrimde olan 4 gemiyle Marmara Denizi'ne açıldık. Tuğamiral Bay, burada, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele'nin bulunduğu geminin çevresinde şüpheli bir botun olduğunu söyledi. Ben de gürültü yapmak için, caydırıcı olsun diye top atışı yaptırdım. Ben emri uyguladım. TCG Kemalreis gemisine top atışı yaptırdım. Toplar kurusıkıydı. Kimseye bir zarar gelmedi. Sesler İstanbul'dan duyulmadı. Gemileri seyre çıkarırken darbe girişimi olduğunu bilmiyordum. Top atışını darbeye destek vermek için yaptırmadım. Ben emirleri uyguladım. Hangi darbe gemilerle yapıldı. Kurusıkı top atışlarıyla darbe mi olur." diye konuştu.

Daha sonra çapraz sorguya alınan Öngör, Mahkeme Heyeti Başkanının, seyre çıkan gemilerde personelin cep telefonlarını toplattığını hatırlatıp televizyonların izlenmesini niçin engellediğini sorması üzerine, "Terör saldırısı nedeniyle gemilerin güvenliği için Marmara Denizi'ne açıldık. Amacım, gemi personelinin, televizyondan bilgi alarak telefonla teröristlere bilgi vermesini engellemekti. Bu gibi olağanüstü durumlarda bu tür uygulamalar her zaman olmuştur. Bu anormal bir durum değildir." yanıtını verdi.

Darbecilerin, TRT'de okuttuğu sıkıyönetim bildirisinin izlenmesi için gemi personelini zorladığı ve bildirideki emirlere harfiyen uyulması yönünde emirler verdiği yönündeki tanık ifadelerinin hatırlatılması üzerine Öngör, şöyle konuştu:

"Darbe bildirisinin gemi personeli tarafından televizyondan izlenmesi için anons yapılması yönünde bir emir verdim ama kimseyi zorlamadım. İddia edildiği gibi, 'Bildirideki emirlere harfiyen uyulacak.' diye bir şey söylemedim. Personelin neler olduğunu öğrenmesi için iyi niyetle televizyonların izlenmesini anons ettirdim. Ben darbe girişimi olduğunu sonradan öğrendim. Kim darbeci kim değil bilmiyordum."

Sanık Öngör, darbeci olmadığını ve darbeye destek vermediğini öne sürerek, "Ben Ergenekon ve Balyoz davasında yargılanmadığım, ulusalcı bir siyasi görüşe sahip olmadığım için sanık durumundayım." ifadesini kullandı.

Sanığın savunması yaklaşık 9 saat sürdü.

Sanık Öngör'ün avukatı Volkan Koçak, müvekkilinin savunmasını rahat ve özgür bir ortamda yapamadığını, süre konusunda zorluk çıkarıldığını öne sürerek, "Müvekkilimin savunma hakkı kısıtlanmıştır. Adil bir şekilde yargılansın istiyoruz. Kendisi 14 aydır tutukludur. Tahliyesini talep ediyoruz." dedi.

Eski Donanma Komutanı Veysel Kösele'nin emir astsubayı Ebubekir Öztürk ve darbe girişimi sırasında er olarak görev yapan Semih Özkaya, suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle davaya müşteki olarak katılmak istediklerini belirten dilekçe sundu.

Cumhuriyet savcısı da sanık Öngör'ün tahliye talebinin reddine, Özkaya ve Öztürk'ün davaya katılma taleplerinin kabul edilmesine karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, sanık Öngör'ün tahliye talebinin reddine, Özkaya ve Öztürk'ün davaya katılma taleplerinin kabulüne hükmederek, duruşmaya yarına kadar ara verdi.

Öte yandan Kazakistan'da yakalanan davanın firari sanıklardan Enver Kılıç ve Zabit Kişi'nin, Türkiye'ye iadesi için talepte bulunulduğu öğrenildi.

İddianameden

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "1" numaralı şüpheli olduğu iddianamede, eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici, eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Süleyman Yarayan, eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, eski Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, eski Genelkurmay Konsept Teşkilat ve Harbe Hazırlık Daire Başkanı Gürel Kaynak, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Muharrem Aslan, eski Harp Filosu Komutanlığı Kurmay Başkanı Murat Erdem ile Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18 sivil ve 1 asker öğretmenin de aralarında yer aldığı 92 şüpheli bulunuyor.

İddianamede, Gülen hakkında, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "silahlı örgüt kurma veya yönetme" ve "silahla birden fazla kişiyle birlikte yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl altışar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Şüpheli askerlerle irtibatlı olan, onları darbe toplantılarına götüren ve kaçtıkları dönemde saklayan, Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18'i sivil, 1'i asker öğretmen ile Donanma Komutanlığı'nda darbe girişimini yönettiği belirtilen tutuklu sanıklar Hakan Üstem, Hayrettin İmren, Ömer Faruk Harmancık, Nazmi Ekici, Süleyman Yarayan, Tezcan Kızılelma, Gürel Kaynak, Muharrem Aslan ve Murat Erdem ile firari sanık Ayhan Bay hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer sanıkların ise ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl 6 aydan yirmi dokuzar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.



Kaynak: Sondakika
Eklenme tarihi: 09.11.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 NEGMAR Denizcilik..
 BÜYÜK ÇAMLICA Den..
 LİKİTGAZ gemicili..
 MCS Denizcilik Na..
 ASYA Ro-Ro Tur. N..
 ACT Deniz Taşımac..
 ÖZLER İskele Ltd...
 ORGANİKSAN Ltd.
 ATLANTİS Deniz Na..
 ISKOMARINE Denizc..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim