Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Mersin’de Liman işçilerinin direnişi
Mersin Limanı’nda ERKAR Denizcilik isimli bir taşeron firma bünyesinde çalışan 20 işçinin performans yetersizliği gerekçe gösterilerek işten çıkartılmasının ardından, Liman’da işçilerin başlattığı direniş büyüyor. İşten çıkarılan arkadaşlarına destek olmak için iş bırakma eylemi yapan diğer işçilerinin de polis gözetiminde limandan çıkartılmasının ardından işveren ERKAR Firması’nın işçiler hakkında vereceği karar bekleniyor. İşçilerin işten çıkartılıp çıkartılmayacağı konusu ise henüz netleşmezken, tüm işçileri iş bırakan Erkar Denizcilik firmasının, limandaki bir başka taşeron LDH Firmasından işçi desteği aldığı ve işlerini sürdürdüğü öğrenildi. Kent kamuoyunda yankı bulan direnişin ardından DİSK Genel İş’ten işçilerle dayanışma mesajı gelirken, Mersin Limanı’ndaki yetkili sendika olan Liman – İş’ten ise “Artık burada karar verici mekanizma firmanın ta kendisidir. Artık bu arkadaşlarımızla ilgili olarak bizim yapabileceğimiz bir şey yok” açıklaması yapıldı.



DİSK: “FİRMALAR YASALARDAKİ AÇIKLIKLARI KEYFİ BİR ŞEKİLDE KULLANIYOR”

DİSK Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, Erkar Firması’nın yüzlerce işçiyi kapı önüne koymasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Polis gözetiminde limandan atılan işçilerle dayanışma içinde olacaklarını söyleyen Göksoy, firmaların keyfi bir biçimde yasalardaki açıklıklardan faydalanarak, rahatlıkla toplu işçi katliamı yapabildiğini kaydetti. Mersin Limanı’ndaki durumun son olmayacağı uyarısı yapan Göksoy, “Çalışma güvencesini sağlamak amacıyla hükümet tarafından çıkarılan yasalar, iş güvencesinin lehine değil işverenin lehine çıkarılan yasalardır. Dolayısıyla şehrimizde de yaşanan bu olaylar ilk değildir ama umarız son olur. Bu çirkinliğin ortadan kalkması için hükümetin bir an önce yeni adil bir hukuki düzenleme yapması gerekir. Bu düzenlemenin de güvenceli çalışma koşullarını esas alması gerekir. Tüm emekçilerimizin artık sağlıklı iş koşullarında çalışmalarını istiyoruz. Mersin Limanı’nda yaşanan bu tür durumlar tabiî ki yaşanmaya devam edecek. Ama biz işçilerin mücadelesini destekliyoruz. Bu konuda üzerimize düşen ne gerekiyorsa DİSK olarak yapacağız. Keyfi bu uygulamalara dün nasıl karşıysak bugünde karşı olmaya devam edeceğiz” dedi.

“LİMAN İŞ SENDİKASI’NA GÜVENMİYORUZ”

Mersin Ekmek ve Onur Derneği yetkililerinden konuyla ilgili olarak elde edilen bilgilere göre, limandan atılan işçiler arasındaki tartışmaların sürdüğü ve hafta içinde bazı hukuki adımların atılabileceği bildirildi. ERKAR Denizcilik firmasının söz konusu 150 işçinin tasfiye etmesini beklediklerini ifade eden yetkililer, “İşçi arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmeler sonucunda iş bırakma eylemi yapan tüm arkadaşlarımızın işlerinden çıkartılacağını düşünüyoruz. Çünkü bu arkadaşlarımız Liman – İş sendikasına 1 buçuk yıldır üye olmak istiyorlar. Ama Liman – İş Sendikası bu talepleri 1 yıldır yerine getirmiyor. Şimdi kalkıp biz bu işçileri geçmişte örgütlemeye çalıştık ama ne yaptıysak örgütlenmediler diyecekler. Geçtiğimiz gün işçilerin yaptıkları direnişte Liman – İş yöneticileri sendika isimlerin olduğu tişörtleri arkadaşlarımıza dağıtmışlar. Ama biz bu sendikaya güvenmiyoruz. Çünkü her zaman olduğu gibi sizin yanınızdayız diyecekler 3 – 4 gün sonra grevin bitmesi için çalışacaklar. Bu yüzden biz bu sendikanın arkadaşlarımıza yeterince destek vereceğini düşünmüyoruz. Buradaki tüm işçi arkadaşlarımızın dikkatli olması gerekiyor” cümlelerini kullandı.

KARAKAYA, İŞÇİLERİ SUÇLADI

Ekmek ve Onur Derneği’nin eleştirdiği Liman İş Sendikası Şube Başkanı Savaş Karakaya’ya göre ise 2 aylık deneme süresinde olan işçiler yetersiz performans gösterdikleri için işten atıldı. Söz konusu ERKAR Firması’nda ilk olarak 1’i vardiya amiri olmak üzere toplamda 8 kişinin işten çıkartıldığını ifade eden Karakaya, kamuoyunda işten çıkartılan işçi sayısının yüksek gösterilerek manipülasyon yapıldığını kaydetti. Karakaya, “Buradaki arkadaşlarımızın işten çıkartılmalarındaki en büyük sebep işverenin gemilerine sekte vurmalarıdır. Bu arkadaşlarımız 20 günlük personeldirler ve henüz deneme sürelerindeyken bu tarz bir atraksiyona girmişler. Ayrıca burada işten çıkartma yok bu arkadaşlarımız duyduğumuz kadarıyla kendileri iş bırakmışlar. Bunun üzerine işveren firma tüm işçilere mesaj atmış ve işlerine devam etmek isteyen arkadaşların vardiya amirlerine müracaat etmelerini istemiş. Ancak hiç kimse müracaat etmediği için taşeron firma işlerinin engellenmemesi için bu işçilerin yerine başka işçileri almış ve çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

“KAPININ ÖNÜNE KONULUNCA MI SENDİKA AKILLARINA GELDİ”

Kendilerine yöneltilen eleştirilere de yanıt veren Savaş Karakaya, “Bazı arkadaşlarımız Liman İş Sendikası bu işçilere sahip çıkmıyor diyor. Doğrudur bizim sendikamızın anayasal olarak deneme süresinde olan bir işçiye sahip çıkma gibi bir şansı yoktur. Biz bir işyerinde en az iki ayını tamamlayınca onlarla örgütlenebiliriz. Ayrıca bu arkadaşlarımız eski firmalarında 5 yıllık çalışanken neden bize başvurmadılar? 5 yıl içinde biz örgütlenme çalışmaları yaparken neden bize karşı işverenci tutum izlediler. 20 gün sonra kapının önüne konulunca mı sendika akıllarına geldi. Bu insanlara yanlış bilgi veriyorlar. Ama bu durum bizi sıkıntıya sokmuyor. Ama insanlara yanlış bilgi yaymak doğru bir şey değildir” diye konuştu.

“ÖNCEKİ DÖNEMLERDE BİZDEN NEDEN İSTİFA ETTİLER?”

Geçtiğimiz yıllarda şuanda kapı dışarı edilen işçileri örgütlemek için birçok kez girişimlerde bulunduklarını öne süren Karakaya, tüm çabalarına rağmen işçilerin örgütlenmediğini kaydetti. Kısa bir süre önce söz konusu işçilerin kendilerine üyelik başvurusu yaptığını söyleyen Karakaya, “Şuanda işten çıkartılan arkadaşların çoğu önceki dönemlerde bizim sendikamızdan istifa etmişlerdi. Bunun üzerine 15 tane personel o dönemde dışarıya atıldı. Biz o süreçte işten çıkartılan 15 personeli sendikamıza aldık hiçbir şekilde onların mağdur edilmesine izin vermedik. Bu arkadaşlarımızın ise bize başvuruları var ama örneğin bize 9’uncu ayda başvurmuşsalar 9’uncu ayda bunların ihaleleri yeni bitmişti. Bu arkadaşlarımızın daha patronları dahi belirlenmemişken benim bu arkadaşları örgütleme gibi bir lüksüm yok. Toplu sözleme yapacağım bir patron olmayınca ben nasıl örgütlenme yapabilirim ki” şeklinde konuştu.

“SİYASİLERE MÜCADELEYİ YEDİRMEYİN”

Yaklaşan yerel seçimler nedeniyle işçilere siyasal ranta karşı dikkatli olun çağrısı yapan Karakaya, “Toplumda bir kalabalık görüldüğü takdirde bazı siyasi isimler bu kalabalıklardan nemalanmaya ve onlar üzerinden siyasi rant sağlamaya çalışır. Önümüzde yerel seçimler var. Ama işçilerin bir gram haklılık payı olsaydı biz orada olurduk. Bizi dinlemeyen insanları biz neden dinleyelim. Geçmişte bizi yarı yolda bırakan ve birçok arkadaşımızı işinden eden insanları neden dinleyelim. O dönemlerde işten çıkartılan arkadaşlarımız için eylem yaptılar mı? Daha deneme süresindeyken işlerini bırakıp bizden destek istiyorlar. Gel gelelim bu olayın sonuçlarına bakarsak ise ben çok fazla bir şeyin olmayacağını düşünüyorum. Artık burada karar verici mekanizma firmanın ta kendisidir. Artık bu arkadaşlarımızla ilgili olarak bizim yapabileceğimiz bir şey yok” diye konuştu.




Kaynak: mersinhaberci
Eklenme tarihi: 25.12.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AKMAR Denizcilik
 UNİTED Maritime
 ÖZGÜR GÖRSEV Su S..
 DALYAN Denizcilik
 DENİZ FENERİ Ulus..
 KALKAVAN Group
 MUMCUOGLU Gemicil..
 İZMİR DENİZ NAKLİ..
 DİNÇ denizcilik
 ÇANAKKALE Liman İ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim