Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Balıkçı tezgâhları boş kaldı
İstanbul’da hem balıkçıların hem de vatandaşın beklediği palamut akını bir türlü gerçekleşmedi. Üstelik sadece palamut değil, diğer balık türleri de tadımlık geliyor ve fiyatlar düşmüyor

İstanbul’da balıkçı tezgâhlarında balık çeşitlerinin her geçen gün azalmasının yarattığı tedirginlik büyüyor. 10 yıl önce tezgâhlarında 60-70 çeşit balık sattıklarını söyleyen balıkçılar, “Önceden tezgâhımıza kasalarla koyduğumuz kırlangıç balığını fotoğraflarla hatırlıyoruz. Olta attığımızda gelen balıkları artık ansiklopedilerde görüyoruz” diyor.
Beşiktaş ve Sarıyer’de balıkçılar çarşısında tezgâh açan esnaf, tür çeşitliliğindeki azalmadan ve fiyatların yüksekliğinden şikâyetçi. Yıllar önce orkinos balığını bile tezgâhlarına koyduklarını söyleyen balıkçılar, çeşitliliğin azalmasını bilinçsiz avlanmaya bağlıyor.

38 yıldır balık satan Ferruh Ökkeşoğlu, bilinçsiz avlanmanın yumurtlama dönemindeki balıkları ve yavrularını da yok ettiğini söylerken avcılara yönelik denetimlerin artırılmasının gerektiğine inanıyor. Ökkeşoğlu, “Gemi geçişleri ve tüp geçit projesi balıklar için bir akım yaratarak ürkütüyor. Ama asıl önemlisi aşırı avlanma. Önceden tezgâhımıza kasalarla koyduğumuz kırlangıç balığını fotoğraflarla hatırlıyoruz.

Kofanayı unuttuk

Babamla Çırağan Sarayı önünden olta attığımızda gelen balıkları artık ansiklopedilerde görüyoruz. Palamut az çıktığı için tanesi 20’den satılıyor. Yerel balığımız olan palamudu bile tükettik” dedi.
Çarşının en eski balıkçılarından olan Ahmet Ülperi ise “Ailece 3 kuşaktır balıkçılık yapıyoruz. Eskiden tezgâhlarımızda balık çeşitlerinden ilginç görüntüler yaratırdık. Kofana denilen balığı İstanbullu unuttu. Torik nedir kimse bilmiyor. Palamudun tam mevsiminde olmamıza rağmen yok. Endüstriyel balıkçılık bu yüzden hız kazandı ama lezzeti tartışılır. Tüm bunların nedeni aşırı ve zamansız avlanma. Tüm sürünün yanında yumurtaları ve yavruları da avlayan balıkçı kendi geleceğini yok ediyor. Çinakopun sarıkanat olmasına fırsat verilmiyor” diye konuştu.

Kardeşler Balıkçılık’ın sahibi Müddet Çimen de, “10 yıl önce tezgâhımıza koymadığımız balıkları şimdi müşteriye tavsiye ediyoruz. Türler çok azaldı. Kırlangıç, uskumru, lahoz, kalkan, kofana, torik gibi balıklar çok az çıkıyor. Artık müşterilerimiz de uskumru ya da kırlangıç sormuyor, çünkü olmadığı için yerine çinakop, istavrit ve lüfer veriyoruz” dedi.

Palamudun tanesi 20 TL

Bugünlerde balıkçı tezgâhlarında en çok çinakop, mezgit, istavrit ve levrek gibi balıklar bulunuyor. Geçen yıla oranla fiyatlarda büyük değişiklik olmadığı öğrenilirken, palamudun tanesinin 20 TL’den satıldığı görüldü.

Bazı balıkların kilo fiyatları şöyle:

- Çinakop: 10-12 TL
- Mezgit: 12 TL
- Levrek: 15 TL
- Mezgit: 12 TL
- İstavrit: 10 TL
- Hamsi: 5 TL
- Lüfer: 10 TL
- Sarıkanat: 15 TL
- Kalkan: 60 TL
- Barbunya: 40 TL
- Palamut (tanesi): 20 TL


Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 24.10.2009




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ULUÇAY Yatçılık
 ORSA Tanker İşlet..
 DİNÇER Yatçılık
 İS-BİR Denizcilik..
 TUR YAT SAN
 DEDEMAN Holding A..
 NAVİGA Yatçılık
 KAPTAN Denizcilik
 MAGOSA Kıbrıs Tra..
 TANGO Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim