Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
2 bin yıl önce Antalya'ya yağ ve şarap getirirken batan gemi bulundu
Alanya yakınlarında, 2 bin yıl önce zeytinyağı ve şarap yüklü iki batık gemi bulundu.

Uluslararası Sitler ve Anıtlar Konseyi (ICOMOS) Sualtı Kültür Mirası Komisyonu Genel Sekreteri Doç. Dr. Hakan Öniz, geçen hafta, Alanya yakınlarında 2 bin yıl öncesine ait iki gemi batığı bulduklarını, gemilerin zeytinyağı ve şarap yüklü olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nin izniyle 2012 yılından bu yana Antalya ve Mersin kıyılarında arkeolojik su altı tespit çalışmaları yürüten ICOMOS Sualtı Kültür Mirası Komisyonu Genel Sekreteri Doç. Dr. Hakan Öniz, bugüne kadar tespit ettikleri 110 batığa yenilerinin eklendiğini belirtti. Doç. Dr. Öniz, geçen hafta buldukları batıklardan birinin, M.Ö. 1'inci yüzyılda Alanya yakınlarındaki Syedra Antik Kenti'ne gitmek isterken fırtınaya kapılıp, kayalıklara çarpan gemiye ait olduğunu ve kente zeytinyağı ile şarap getirdiğini, diğer geminin ise M.S. 10'uncu ya da 11'inci yüzyıllarda, Alanya yakınlarındaki Ptolemaios Antik Kenti'ne balık sosu getirirken fırtınada sığlıklara çarparak, battığını söyledi.



ŞARAP VE ZEYTİNYAĞI GETİRİYORMUŞ

Doç. Dr. Öniz, "Syedra Antik Kenti'ne gitmek isterken, kıyıya çok yakın noktada batan gemideki yükün şarap ve zeytinyağı taşıdığını tahmin ediyoruz. Çünkü yükünün amforalar olduğunu gördük" dedi. Diğer geminin ise Ptolemaios Antik Kenti'ne balık sosu getirirken, battığını aktaran Doç. Dr. Öniz, bu batıkta genellikle balık sosu taşınan testi kırıkları tespit ettiklerini ve bunlardan sağlam örneğin Alanya Müzesi'ne teslim edildiğini belirtti.

KİREMİT VE LAHİT OLAN BATIKLAR DA VAR

Yıllardır sürdürdükleri çalışmalarda Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında Tunç Çağı'ndan itibaren denizciliğin, deniz ticaretinin, denizde yaşanmış savaşların, kıyılarda kurulmuş antik kentlerin ve antik limanların incelemelerini gerçekleştirdiklerini kaydeden Doç. Dr. Öniz, "Bu çalışmalar sırasında deniz tabanındaki arkeolojik batıkların bulunması bizim görevlerimiz arasında" dedi. Batıkların çoğunun, amfora ve tabak yüklü olduğunu belirten Doç. Dr. Öniz, "Ayrıca kiremit ya da lahit taşıyan gemi batıkları da var" diye konuştu.



ÇALIŞMALARI 20 KİŞİLİK ULUSLARARASI PERSONEL YÜRÜTÜYOR
Doç. Dr. Hakan Öniz, çalışmaları Akdeniz Üniversitesi'ne ait arkeo gemisi ve 20 kişilik uluslararası ekiple yürüttüklerini, ileri teknolojiyle çalıştıklarını söyledi. Doç. Dr. Öniz, çalışmalara Türkiye'den ve UNESCO Sualtı Arkeolojisi Network aracılığıyla İspanya, Mısır, Polonya ve Portekiz'den yüksek lisans öğrencilerinin katıldığını da kaydetti.

Doç. Dr. Hakan Öniz, 2018 yılında Mersin'in batısı ile Alanya kıyılarında toplam 8 batık belirlediklerini dile getirdi.






Kaynak: evrensel
Eklenme tarihi: 02.09.2018




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CoShip
 APEKS Denizcilik
 KURUOĞLU Denizcil..
 MALATYA Belediyes..
 MEKE Group
 ROYALMAR Denizcil..
 KOÇANLAR Deniz Ta..
 AE Medya Turizm İ..
 TUZLA Tersanecili..
 OKANTRANS Gemi Ac..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim