Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Böyle giderse Türk gemi adamlarının geleceği parlak değil
Piri Reis Üniversitesi’nde düzenlenen 4. Denizci STK’lar Çalıştayı’nda ağırlıklı olarak Türk gemi adamlarının istihdam sorunu masaya yatırıldı.

Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF), İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) desteği ve DTO Meclis Eğitim ve İstihdam Komisyonu iş birliğiyle  IV. Denizci STK’lar Çalıştayı Piri Reis Üniversitesi’nde yapıldı. Preveze Deniz Zaferin'in 480. Yıl dönümünde Piri Reis Üniversitesi’nde düzenlenen Çalıştayda ağırlıklı olarak Türk gemi adamlarının istihdam sorunu masaya yatırıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını TÜRDEF Başkanı Erkan Dereli yaptı. Dereli ivedilikle bütüncül bir rapor hazırlanmazsa Türk gemi adamlarının geleceğini parlak görmediğini söyledi. Dereli'nin ardından söz alan sektör temsilcileri de sektörde Türk gemi adamı eksikliğinin nedenleri üzerine detaylı analizler paylaştı.

Piri Reis Üniversitesi’nde düzenlen toplantıya pek çok denizci STK temsilcisi katıldı. Toplantıda İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu ve Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan da hazır bulundu.

Toplantı ilk olarak çalıştayın organizatörlüğünü de üstlenen TÜRDEF Genel Başkanı Erkan Dereli’nin konuşmasıyla başladı. Türkiye Denizcilik Federasyonu’nun çalışmalarından söz eden Dereli “TÜRDEF 5253 sayılı dernekler kanununa göre 18 Mart 2011 tarihinde Çanakkale Savaşı’nın yıl dönümünde 5 öncü dernek tarafından kurumuştur” dedi. 19 sivil toplum kuruluşunun üyeleri olduğunu belirten Dereli “2015 yılında ilk çalıştayımızı düzenledik. 2016 yılının 18 Mart'taki ikinci çalıştayımıza 52 sivil toplum örgütü destek verdi” dedi. Üçüncü çalıştaydaki Türk gemi adamı istihdamı maddesinin çok ses getirdiğini söyleyen Erkan Dereli bu yöndeki raporlarını sektör temsilcilerine ilettiklerini söyledi.



2025 yılında 147 bin zabit açığı olacak

TÜRDEF Genel Başkanı Dereli, Deniz Ticaret Odası ve Deniz Ticaret Odası Eğitim İstihdam Komisyonu’nun destekleriyle dördüncü çalıştay için bir araya geldiklerini belirtirken, Türk Gemi adamlarının istihdamıyla ilgili bazı istatistikleri paylaştı. Dereli, ICS ve AB Denizcilik Emniyet Kurulu acentesinin yapmış olduğu çalışmaya göre 2016 yılında 16 bin 500, 2020 yılında 92 bin zabit açığının olacağını söyleyip, “2025 yılında ise 147 bin zabit açığı olacağı öngörülmekte” diye açıklamasına devam etti. Dereli’nin paylaştığı raporlar çerçevesinde Çin, Filipinler, Endonezya, Rusya Federasyonu ve Ukrayna en fazla gemi adamı yetiştiren ülkeler olarak yer alıyor.  Dereli, AB tarafından ehliyeti onaylanmış, yeterlilik belgesine sahip Türk zabit sayısının 6 bin 377 olduğunu belirtti.

Bazı hukukçular armatörlere açılan davaları gelir kapısı olarak görüyor

Türk sahipli yabancı bayraklı gemi sayısının 840, Türk sahipli Türk bayraklı gemi sayısının ise 974  olduğunu sözlerine ekleyen TÜRDEF Genel Başkanı Erkan Dereli, “Bir gemi adamının ilgili ve bağlantılı olduğu devlet kurumlarının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK olmasına rağmen bir bütüncül rapor çıkarılamazsa 'ki bu raporun verileri bugün dile getirilecek' ben o zaman Türk gemi adamlarının geleceğini üzülerek söylüyorum ki pek parlak görmüyorum.  Çünkü hiçbir bakanlık diğeriyle ne yazık ki senkronize çalışmıyor. Çalışanların lehine olan maddeler yıpranma payında gördüğümüz gibi ilga ediliyor. Ama gemilerde çalışan mürettebatın bazı işveren ve armatörlere açtığı davaların hukukçular tarafından geçim kapısı gibi görülmesi ne yazık ki bugün yabancı mürettebata geçişin önemli sebeplerinden olmuştur” dedi.



Toplantıda söz alan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan "Özellikle denizci STK'ların önerilerini dikkatle dinleyip eğitim konusunda elimizden geleni yapmalıyız" dedi. Birlikte hareket etmeyi öğrenmemiz gerektiğini de belirten Prof. Dr. Erdoğan son dönemde yaşanan ekonomik müdahale söylentileriyle ilgili “Çıkarlar ilişkisiyle yönetilen bir dünyadayız. En tepesinden en altına biraz da menfaat dengesine göre ama dürüstlükten ödün vermeden devam etmek lazım” dedi.

"Hem işsizlik var hem istihdam açığı var"

Açılış konuşmasında son olarak söz alan DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır konuşmasına Preveze Deniz Zaferi’nin 480.  yılı dolayısıyla Barbaros Hayrettin Paşa ve leventlerine Allah’tan rahmet dileyerek başladı.  Çakır, toplantının denizcilik sektörü için oldukça önemli olduğunu söylerken, “Ülkemizde yüksek bir genç işsizlik oranı varken, öte yandan dünya ve Türk denizciliği olarak istihdam açığı var. Tabii ki bu çelişkiyi ortadan kaldıracak çalışmalar geçmişte kısmen yapıldı, ama daha detaylı çalışmalara ihtiyacımız var” dedi. Salih Zeki Çakır, öncelikle denizciliğimizin layıkıyla anlaşılmaya ihtiyacı olduğunu belirtti ve ''Bu anlamda, bu sorun sektörü temsil eden kurumların bana göre zaafiyeti olmuştur. Bu sorunun çözülmesi için bundan sonra daha çok çaba gösterilmesi gerekir” dedi.

İngilizce zaafiyeti öne çıkan en büyük sorun

Çalıştay'da ayrıca "Yabancı Sahipli Yabancı Bayraklı Gemilerde  Türk Gemi Adamlarının İstihdamının Artırılması Paneli" Kaptan Erhan Esinduy’un moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Panelde denizcilik sektöründe faaliyet gösteren yabancı sahipli yabancı bayraklı gemileri temsilen, Kaptan Duygu Karasu, Kaptan Enver Bilgi, Mühendis Görkem Elmalıpınar, Kaptan Özgür Alemdağ, Kaptan Ömer Faruk Bayar, Kaptan Semih Gürkök, Kaptan Özgür Yılmaz, Kaptan Erhan Esinduy ve Kaptan Murat Alkoç panelde konuşmacı olarak yer aldı.

Konuşmacılar Türk gemi adamlarının istihdamında  İngilizce bilmeme konusunu birinci problem olarak görürken, Gürcistan, Romanya, Hindistan, Ukrayna gibi ülkelerin gelişmiş ülkeler olmamasına rağmen gemi adamı istihdamı konusunda Türkiye’nin önünde geldiklerini belirttiler.

Türk gemi adamlarının denizde pişme konusunda biraz sabırsız olduğu ve kısa sürede kaptanlığa yükselmeyi arzu ettikleri, ancak yabancı mürettebatın bu konuda daha sabırlı olduğu toplantıda belirtilen ayrı bir istihdam sorunuydu.

Türk gemi adamların istihdamında özellikle şu başlıkların en büyük sorunları teşkil ettiği de yapılan sunumlarda vurgulandı:

*İngilizce zaafiyeti
*Tayfaların ve zabitlerin kısmen eğitim eksikliği
*Üniversite mezunlarının denizde çalışma oranlarının düşük olması
*Başmühendis ve ikinci mühendis yeterliliklerinde olduğu gibi bazı yeterliliklerde sayısal eksiklikler
*Yabancı ehliyetli Türklerin yaratmış olduğu olumsuz izlenim







Kaynak: Virahaber
Eklenme tarihi: 27.09.2018




Share |




YORUMLARINIZ


Yabancı ehliyet
Yıllarca uğraş sınavlara gir, gemiler yabancı bayrak endorsment al. Kamyon şoförleri parayla yabancı ehliyet alsın oh ne güzel. Bunu bu duruma getiren armatörlerdir. Sonra da dert yanın

Yazan: Mehmet Karadağ - 9.12.2020 13:59:15


Reis
Son zamanlarda türk denizçisini yerden yere vuruyorlar.Armatör begenmiyormüş bu insanları denizde aç bırak susuz bırak her türlü piskolojik eziyeti yap maaşı verme sigorta zaten yok.Ama bunların hiç birini filibinliye hindliye yapamazsınız.neden biz türk denizcileri mmerhametli idare ederiz dedigi için yapılıyor bu baskı
Yazan: Ahmet Turan - 23.05.2020 17:49:34


Elektronik zabiti
"Özcan Tekin"kardeşim ben elektrik zabiti olarak çalışmaktayım.Türk ehliyetli makine ve güverte zabitlerine bakıyorum da sadece ehliyet yükseltip parayı cukka ediyorlar.Güverte zabitinde sadece dilini geliştirme var onun haricinde köprü üstü cihazlarına hiç biri ciddi anlamda hakim değil,aynı zamanda makine zabitlerinin çoğuda makinede oluşan arızalara yabancı ,birçoğu ben işletmeciyim deyip işten kaçıyor ve genellikle güverte olsun makine olsun tüm arızalarla elektrik zabiti uğraşıyor.Elektrik zabitleri her iki tarafa da ciddi anlamda hakim olmasına rağmen terfi alamıyor.Gemide 5-10 yıl arası elektrik zabiti olarak çalışanlara 2.çarkçı veya 2.kaptan olabilmeleri için önlerinin açılması gerekmekte.Çünkü elektrik zabitleri teknolojinin getirdiği her türlü yeniliğe çok çabuk hakim oluyor....Denizcilik kanunlarında değişiklik yapılıp bizlerinde çarkçıbaşı veya suvaribey olabilmemizin önündeki engeller kaldırılmalıdır.Yoksa böyle giderse Türk ehliyeti bırakıp yabancı ehliyetle çalışmak farz oluyor.
Yazan: Nezif ATAŞLAR - 8.07.2019 13:40:01


Kalitesiz personel fazlası var açık yok...
Bazı yabancı bayraklı gemi sahipleri ucuz yollu yabancıları tercih ediyor. Tabii piyasada o kadar çok denizcilik okulu olduki sanki dev bir filomuz var, Deniz olmayan Antep de bile okul var ve bir çoğu iyi yetişmeden mezun oluyor, okullu işsizler piyasada dolu. Tabii bir de çakma ehliyetlerle kaptanlık, zabitlik yapanlar var. Panama ehliyeti ile 5 sene öncenin yagcisi başcarkçı olmuş, yakın yol zabit olmuş uzak yol kaptan... Şirketlerin de işine geliyor bana 5 vereceğine yabancıya, çakma ehliyetliye 3 versin... piyasa nasılsa adam dolu, olmadı yenisini dener...
Yazan: Ozcan Tegin - 3.07.2019 19:17:18


Denizciliğin ölümü
Eski tecrübeli denizciler çalışacak gemi bulamıyor. Yeni cüzdan çıkartanların önüne sınırda koymuyorlar. 15 ay eksik primim kaldı çalışacak türk bayraklı gemi yok.Hükümet ve armatörler goy goy yapıyor. Tuzu kuru sahtekarlar memleketi yol geçen hanına çevirdiler.
Yazan: Vural kozak - 28.04.2019 11:19:56


Gemilerde kamarotlari neden kaldirdiniz
Gemilerde kamarotlari neden kaldiriyorsunuzki armatörlerdiyor bulaşik makinasi var diyor bulaşik makinasi sabah kalkip servismi aciyor kavalti ve exrami hazirliyor yoksa temizlikmi yapiyor cay servisimi yapiyor kamarotlarin yapacaği işi Aşcibaşlarina yüklüyorlar ozaman zabitleride düşürsunler tek kaptan tek carkckbaşi yeter güveteyede bir reis tamam bu şekilde yapsinlar ozaman olurmu böyle ..
Yazan: Özel yüksel - 6.04.2019 19:27:47


Gemi adami
Gemi adami yetersizligi yok. adam fazlaligi var. sizin piyasadan haberiniz yok. antalyada tatil kivaminda geyik yapiyorsunuz. iyi eglenceler.
Yazan: Kurek mahkumu - 21.03.2019 17:16:50


enayi avı
dün bir ilan gördüm 4000 tl ye 3. kaptan arıyormuşlar
Yazan: davut - 21.03.2019 09:50:01


Yabancı dil
Ben İngilizce iyi derece biliyorum ve usta gemiciyim,nereye nasıl başvuru yapacağım!?Bir ışınlanma adresi varsa rica ediyorum.
Yazan: Orhan çaliskan - 15.03.2019 12:10:01


işsizlik
türk gemi adamlarının geleceği parlak değil diyip bizim geleceğimizi karartan yine kendileri nereye gitsek yabancı çalıştırıyorlar biz mi yabancıyız yoksa onlar mı anlamadım biz nerde çalışacağız biri bu gidişe dur demeli
Yazan: mehmet çakmak - 22.02.2019 15:41:28


İhanet
Merkezi istanbul olan şirketlerin,%20 den fazla yabancı personel çalıştırması vatana ihanettir.
Yazan: Gökhan oran - 18.02.2019 15:51:27


gemi persom
lütfen türk personeli ne olacak bizimde ihticagımız var yazık bu milete
Yazan: Bahatdin güngör - 11.02.2019 13:13:04


Yabanci calisanlar
Arkadaşlar armatorler ucuz gemi adamini filipinler ukrayna gurcistan gibi yerlerden getiriyorlar buda turk gemi adamlarinin işsiz kalmasina neden oluyor devlet yetkilileri yabanci kotasi koymasi lazim %20 mesela bir firmada calisanin tamamı yabanci bu ulkeye ihanettir baska aciklamasi olamaz.
Yazan: Kadir Avci - 23.01.2019 15:30:35


İnşallah düzelir
Bütün bu sektörün üniverstesini okuyanların gözlerini korkuttunuz öğrencilerin yarısı yds sınavından dolayı bu sektörü bıraktı zaten sanki çevirmen olacaz yds nedir arkadaş okullarda adamların gözlerini korkutuyorsunuz sonra üni okuyanlar neden denize çıkmıyor hepsi sizin yüzünüzden armatörleri demiyorum zaten onlar ayrı bi dünya
Yazan: Bahrican kuk - 12.01.2019 02:13:05


Ucuza çalışan yabancilar
Aslında bu meslek meslek olmaktan çıktı.Armatorlerde ülkede kriz var deyip ucuza adam bulmanın peşinde.Gelen adamlarda zaten işi bilmeyen adamlar Bir flipinliyi saat 17:00 dan sonra calistiramazsin ama Türk personel çalışır.Hintliler senin gemine 1 sefer gelir ondan sonra İngiliz firmasına kaçar.Turk personel seninle uzun yıllar çalışır.Bunun farkında olmayan armatorlerimiz var ne yazık ki...İnşallah bu böyle gitmez bir an önce düzelir.
Yazan: Selcuk Akay - 17.12.2018 00:00:06


yabancı prs.
yabancı prs çalıştırmayın genç dinamık çalışan gençliği işe almıyorsunuz..bir sürü ne idiüğü bozuk eğitimsiz bedava yabancı prs almaktasınız...önce türk çalıştırmaya çalışın turkler gayet iyi eğitimli ve donanımlı sadece insan gözüyle bakınız yeter. ben 23 yıllık kaptanım
Yazan: mustafa afacanoğlu - 4.12.2018 09:45:21


haklar
bunlarında bence işin içinde ne kadar alıyorlar acaba bunlarda meslek yapmış bu vergisiz işlem yapıp parayı cebe indirme güzel memleket
Yazan: şaban kısapantolon - 1.12.2018 14:25:48


İş istihdamı
Istanbul arıyorum bulamıyorum piyasa simsarların eline kalmis bu gidişle nereye kadar gide
Yazan: Ömer demirel - 21.11.2018 16:38:27


personel müd simsarla calışırsa olacagı bu
bizim armatörler her türlü vergi ve sigortadan kaçmak için cektiler yapancı bayrak sonra gürcüler iyi calışıyor diye gürcü aldılar sonra 350 dolara hintli buldular türk personeli ihtiyac kalmadı neden gürcü gemiye gelirken 1000 dolar simsara hintli gelirken 5500 dolar para veriyor bunuda personel müd kırışıyor armatöre nasıl bir yalan uyduruyorlarsa sayın armatör bunlar kadıköy işçi bulma kurumundan yada kariyer.net bulunmuyor armatörde ucuza adam calıştırıyorum diye ses cıkartmıyor sonucda ne oluyor face yeni cıkanlar eskilerde her seyim tam iş arıyorum deyip sahtekarların kucagına düşüyor birde zabit bile almıyan bir dünya para ödeyen firmalar var bu ülkede cok iyi denizcilik fakülteleri var sayın armatör
Yazan: çiçek abbas - 19.11.2018 21:43:02


dalgamı geçiyorsunuz
iş başvurusu yapmaya geliyoruz. kapıdaki güvenliği geçemiyoruz. sonrada deniyorki personel açığı anormal boyutlarda yurtdışından personel getirmek zorunda kalıyoruz. ya birileri sizinle ya da siz bizimle alay ediyorsunuz.
Yazan: bahadir - 22.10.2018 14:13:40


olmaz
sayın başkan böyle giderse değil gelecekleri parlak değil.sekterün neresinden tutuarsan elinde kalıyor
Yazan: yavuz akyol - 9.10.2018 14:30:40




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AKSAY
 ADAMARİN Tur. Taş..
 TEMEL Kum Çakıl v..
 LNS Marine Ltd. Ş..
 BEKIR SENGUL Ship..
 GİSAN Gemi
 EVMAR Denizcilik
 ST Shipping Surve..
 NEOPLİS Otel
 BELUGA Yatcılık
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim