Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
İZKA desteği ile yapılan antik gemiler çürümeye yüz tuttu
Selçuk Belediyesi tarafından İZKA (İzmir Kalkınma Ajansı) desteği ile yaptırılan iki antik geminin çürümeye terk edilmesi büyük tepki topladı. Biz de arşivlerimizi tarayarak, o iki antik geminin nasıl yapıldığını, ne kadar kamu kaynağı kullanıldığını ve ilk günkü fotoğraflarını bulduk.

Selçuk Belediyesi tarafından İZKA desteği ile yaptırılan iki antik geminin çürümeye terk edilmesi büyük tepki topladı. Biz de arşivlerimizi tarayarak, o iki antik geminin nasıl yapıldığını, ne kadar kamu kaynağı kullanıldığını ve ilk günkü fotoğraflarını bulduk.



Selçuk Belediyesi, eski Başkan Hüseyin Vefa Ülgür döneminde bir proje hazırlayarak İZKA’ya sundu. Antik Efes Kentinin en görkemli olduğu yıllardaki limanını canlandırmak isteyen Belediye, 1700 yıl öncesinin teknikleri ile iki gemi yapmak üzere İzmir Kalkınma Ajansından destek istedi. 2012 yılında Proje kabul gördü ve belediyeye sunulan iki proje için 900 bin TL destek sağlandı.Proje güzel, hayali ise daha da güzeldi. Öyle ki gemilerin isimleri dahi özenle seçildi. Savaş gemisi olarak inşa edilene Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın Efes'te zehirlenerek öldürüldüğü düşünülen kız kardeşi Arsinoe IV, ticaret gemisine de Artemis Ephesia'nın (Efes'in Artemis'i) adları verildi.Arsinoe IV savaş gemisi 19 metre boyunda ve 20 kürekçili yelkenli olarak inşa edilirken, Efes'in simge tanrıçası Artemis'in adını taşıyan ticaret gemisi ise 9-11 ton yük kapasiteli olarak yapıldı.



EFES ANTİK LİMANINI CANLANDIRMA PROJESİ

Projenin ismi buydu. Amaç ise antik çağın en önemli liman kenti konumundayken zamanla Küçük Menderes Nehri'nin taşıdığı alüvyonlarla kapanan Efes Limanı'nı, çağımız insanıyla buluşturmak ve Selçuk'ta yeni bir turizm çekim merkezi oluşturmaktı. İZKA’dan alınan destek ve Belediyenin bütçenin kendi payına düşün kısmını karşılamasıyla işe başlandı.Marinamar Şirketi tarafından Güzelbahçe İMKB Teknik ve Endüstri Meslek, Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, Denizcilik Meslek Lisesi atölyelerinde, dönemin gemi yapım teknikleri esas alınarak iki gemi inşa edildi. İnce işleri de Selçuk’ta tamamlanmak üzere iki görkemli gemi, törenle Pamucak sahilinin Efes Antik Kenti'nin önünden gelen kanal kesimine indirildi.



KULLANILMADAN 7 YILDA ÇÖP OLDU

Ancak ne o güzel hayaller, ne de kullanılan kamu kaynağı önemsendi. Ne eski Başkan Ülgür zamanında ne de mevcut Başkan Dahi Zeynel Bakıcı döneminde bu gemiler, kullanıldı. O iki gemi birer ibret vesikası olarak yeniden tarihe dönmek üzere törenle indirildikleri yerde çöpe döndü.









Kaynak: Medyaege
Eklenme tarihi: 27.09.2018




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TRIO Denizcilik İ..
 NAUTİLUS Diving
 BEK Denizcilik
 RTS Denizcilik Sa..
 AYGÜN Denizcilik ..
 NAMAR Denizcilik
 ERC Denizcilik Lt..
 LİMA Turizm Yatçı..
 MERİDYEN Denizcil..
 NARAL Deniz Taşım..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim