Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Denizlerde Türk bayrağı yükselişte
Geçtiğimiz yıl 6047 tekne, gemi, kotra, yat vb. deniz aracı Türk bayrağına geçiş yaptı. 1500’ü ise sırada bekliyor.

Yurt dışında bulunan ve yabancı bayrak çekmiş olan şirket ve kişilere ait, tekne, gemi, kotra ve yat gibi deniz araçlarına Türk bayrağı çekilmesini amaçlayan çalışmalar sonuç vermeye başladı. Kararların geçtiğimiz yıl mart ayında yürürlüğü girmesinden bu yana Türkiye limanlarında 6047 tekne, gemi, kotra gibi deniz aracı Türk bayrağına geçiş yaptı. Bununla birlikte yabancı bayrak taşıyan 1500 deniz aracının da Türk bayrağına geçişiyle ilgili çalışmaların sonuna gelindiği öğrenildi.



Türkiye’deki armatörlerin sahip olduğu 2 bin 336 gemiden tonaj olarak yüzde 72’si yabancı bayraklı. Adet olarak ise yüzde 45 i yabancı bayrak taşıyor. Türk armatörleri 43 farklı ülke bayrağını kullanıyor. Bunlar arasında ilk sırayı Moldova alıyor. Bu ülkeyi sırasıyla Marshall Adaları, Panama, Rusya, Liberya, Cook Island, Belize, Bahama ve Sierra Leone takip ediyor. Dünyada en çok kullanılan bayraklardan biri Panama. Sebebi ise Panama’nın sağladığı avantaj ve finansal kolaylıklar. ABD bandıralı gemilerin sayısı 3 bin 400 iken, Çin’de bu sayı 3 bin 700. Panama, kayıt ücretleri, hizmet bedelleri ve vergilerden yılda 500 milyon dolarlık gelir kazanıyor.

****************

Bayrağımızda hiç yerli malzeme kullanılmıyor

Dolardaki yükselme Türk bayrağının imalatında hammadde olarak kullanılan iplik ve mürekkeplerin, Hindistan, Pakistan ve Çin gibi ülkelerden ithal edilmesi nedeniyle ulusal değer olan bayrağın maliyetini yükseltti. Kumaşın metrekaresini 3,5 liraya ithal eden sektör şimdi 7,5 liraya almaya başladı. Terziler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanı Mevlüt Turun, eskiden Söke ve Çukurova’da iplik dokuma fabrikaları olduğunu hatırlatarak, ülkenin iplik dokuma, cırcır fabrikasını ve dokumayı terk ettiğini belirterek, “Türk bayrağının ipliği ve kumaşı şu an Uzakdoğu’dan gelmekte” dedi.



İplikleri Türkiye’de üretmenin maliyetinin ithal etmekten 3 kat fazla olduğunu savunan bayrak ve flama imalat fabrikası sahibi Aslan As, şunları söyledi:

Biz ipliği kumaşa dokuyan firmalardan kumaş alıp, üzerine bayrağımızın rengini basıp, dikip, paketleyerek satan bir firmayız. Bu tamamen bir imalatçılık değil. Hammadde polyester, kullandığımız boyalar da pigment fabrikaları Türkiye’de olmadığı için yurtdışından geliyor. Biz Türk bayrağını üretirken yüzde 50 yarı mamül olan ürünü mamüle çeviriyoruz. Biz bu konudan çok rahatsızız. Bir ülkenin bayrağının dolarla satılması bizi gerçekten üzüyor.




Kaynak: GazeteVatan
Eklenme tarihi: 01.10.2018




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 RASİM KAPTAN 1 Ge..
 EGE Denizcilik
 SAAT VE SAAT
 GRUP Denizcilik S..
 SINKO Internation..
 YAĞCI Denizcilik
 SKY MARIN Yacht A..
 ORSA SU ÜRÜNLERİ
 OZKAN DENİZCİLİK
 TAN Tanker
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim