Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Boğazdan geçen gemilerden haraç kesiyorlarmış !
"Marmara Corporation" isimli bir firmanın boğazlardan geçen gemilerden sözde emisyon harcı adı altında ücret talep ederek haraç kestiği ortaya çıktı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama ve uyarı yazısında, Marmara Corporation adı altında gönderilen e-posta mesajlarıyla, Montreux Boğazlar Sözleşmesi dayanak gösterilerek, Türk Boğazları'ndan geçiş yapan gemilerden, sözde emisyon harcı adı altında ücret talep edildiği belirtildi.

İlgili yazıyla sektör temsilcileri, böyle bir uygulamanın olmadığı ve gönderilen e-postaların dikkate alınmaması konusunda uyarıldı.

İMEAK-DTO (İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası) tarafından üyelerine gönderilen uyarı yazısı şu şekilde:


"İlgi : Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 08.03.2019 tarihli ve 18807 sayılı yazısı.

Marmara Corporation adı altında gönderilen e-posta mesajından bahisle, Montreux Boğazlar Sözleşmesi'ndeki Madde 1 ile Kesim 1 (Ticaret Gemileri) Madde 2' dayanak gösterilerek, Türk Boğazları'ndan geçiş yapan gemilere yönelik, sözde emisyon harcı adı altında ücret talep edilmektedir.

Çanakkale ve İstanbul Boğazları'ndan geçiş yapan gemilerin, geçiş yaptıktan sonraki 5 iş günü içerisinde bahse konu firmaya ödeme yapmamaları halinde % 3 oranında faiz işletileceği, 15 iş günü sonrasında ise ödeme yapmayan ve firmayla irtibata geçmeyenler için cezai işlem başlatılacağı iddia edilmektedir.

Konunun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü'ne bildirimi sonrasında gelen cevabi ilgi yazıda, Marmara Corporation firmasının talep ettiği emisyon harcı ücretinin hiçbir hukuki dayanağının olmadığı, Türk Boğazları'nın hukuki statüsünü düzenleyen 20 Temmuz 1936 tarihli Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nde ve ulusal mevzuatımızda Türk Boğazları'ndan uğraksız ve uğraklı geçiş yapacak gemilerden alınacak ücret, vergi, resim ve harçlarının açıkça belirtildiği, bunların devlet eliyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bağlısı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nce ve Sağlık Bakanlığı bağlısı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nce alındığı bildirilmektedir.

Söz konusu durumun Türkiye'nin siyasi itibarını zedelediği, Montrö Boğazlar Sözleşmesine ve ulusal düzenlemelere açık bir aykırılık teşkil ettiğinin değerlendirildiği, Ulusal ve uluslararası denizcilik camiasını yanıltıcı nitelikteki bu mesajların finansal mağduriyetlere de sebep olabileceği, ayrıca aynı mesajda bazı cihazların tanıtımının yapıldığı böylelikle yanıltıcı yönlendirmeler ile ticari kazanç elde edilmeye çalışıldığı ifade edilmektedir.

Bakanlıkça firma hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu bildirilmektedir.

Bahse konu firmanın duyuru ve çağrılarına itibar edilmemesi önem arz etmektedir.

Bilgilerinizi arz/rica ederim. "




Kaynak: www.gemipersoneli.com
Eklenme tarihi: 12.03.2019




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÇEŞME Balik Turu
 AKUADEM Ltd Sti
 MAYAMARINECYPRUS ..
 METE KARDEŞLER De..
 ANGELS PRO ACTION
 ONUR Deniz Nakliy..
 ERDEMLER Denizcil..
 MARİN Römorkör ve..
 H M Denizcilik
 EVRİM 1 Tur Tekne..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim