Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Nisan 2024
Haber
Anket
Mega yat imalatı ile 5000 kişiye istihdam
Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen 5. Denizcilik Haftası'na katılan Poseidon Marine Eng. Kurucusu Burak Acar, İzmir'de kurulacak bir mega yat imalatı organize bölgesi ile kent ekonomisine yıllık 200 milyon dolarlık katkı, 5 bin kişiye de istihdam sağlanabileceğini söyledi.



Yaşar Üniversitesi Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı ile Marina ve Yat İşletmeciliği Programı öğrencileri tarafından kurulan Denizcilik Topluluğu'nun düzenlediği 5. Denizcilik Haftası, denizcilik sektörünün önde gelen isimlerini buluşturdu. 5 gün boyunca süren Denizcilik Haftası kapsamında, MYO Ulaştırma Hizmetleri Bölümü Öğretim Elemanı ve Marina Yatırım Danışmanı Kemal Saatçioğlu moderatörlüğünde 'Liman Kentlerinde Tekne İmalatı, Marinalar ve Etkileşimleri' başlıklı bir panel de gerçekleştirildi. Türkiye'nin denizcilik alanındaki lokomotif sektörlerinden biri olan mega yat üretiminde İzmir'in de söz sahibi olması gerektiğini belirten Poseidon Marine Eng. Kurucusu Burak Acar, "Günümüzde 120 metrelik orta boy bir kimyasal tankerin satış fiyatı 10-12 milyon dolar iken, 50-60 metrelik bir mega yatın satış fiyatı 20 milyon dolara kadar ulaşabiliyor. Yani mega yatların ekonomik katma değeri gemilere göre çok daha yüksek bir oranda. Bu doğrultuda İzmir'de kurulacak bir mega yat imalatı organize bölgesi ile yıllık yaklaşık 200 milyon dolar kazanç elde edilebilir; doğrudan ve dolaylı iş gücü ihtiyacından dolayı da yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlanabilir" dedi.

Aliağa'da kurulabilir

İzmir'de yaklaşık 200 dönümlük bir parsel üzerine kurulacak modern üretim tesisleri ile dünya genelinde artarak devam eden mega yat talebini karşılayacak bir üs yaratılabilir" diyen Burak Acar, üs için mekan önerisinde bulundu. Acar, "Öncelikle denize kıyısı olan bir yer olmalı. Ancak İzmir özelinde baktığımızda, deniz kıyısında imalat ruhsatı verilmiş olan tekne üretim yeri bulunmuyor. Tek imalat yapılabilen yer, Alaybey Askeri Tersanesi; burada da imalat yapabilmek için gerekli izinlerin alınması zaman ve maliyet artırıcı bir unsur. Benim önerim, mevcut Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'nin bir kısmının gemi inşa faaliyetlerine ayrılmasıdır" diye konuştu.

Master planları güncellenmeli

Gökova-Ören Marina Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Önder Karaduman, Türkiye'nin özellikle İzmir gibi büyükşehirlerinde neden büyük kapasiteli marinalara ihtiyaç olduğunu anlattı. Karaduman, "Akdeniz çanağında dolaşan 2 milyona yakın tekne bulunuyor. Bunların gidebileceği yer sayısı kısıtlı. Bunu İzmir gibi büyükşehirlerin değerlendirmesi gerekir. Bugün Barcelona Marinası gibi bir marinada otel ücretlerinden çok daha yüksek bağlama ücretleri mevcut. Buna göre ülkemizdeki marina master planları 5 yılda bir güncellenmeli ve talebi yüksek yerler iyi belirlenmeli. n İpek Şentürk

Yerli üretim şart

Türkiye'nin mega yat üretiminde dünya 3'üncüsü konumunda olduğunu hatırlatan IC Çeşme Marina Genel Müdürü Can Akaltan da İzmir ve Türkiye ekonomisinin ancak yerli üretimle büyüyebileceğinin altını çizdi. Akaltan, İzmir gibi bir kentin şehir merkezinde çok daha büyük kapasiteli bir marinanın var olması gerektiğini de söyledi.




Kaynak: haberekspres
Eklenme tarihi: 17.04.2019




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÇAĞLAR Denizcilik
 ONURSAN
 İMDAT Gemicilik S..
 YEŞİL Marmaris A...
 ONUR Makina San. ..
 İKİZLER Denizcili..
 HDR Denizcilik
 DOKA MARİN Gemici..
 ORSA Tanker İşlet..
 GMARİN
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim