Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
09 Ekim 2024
Haber
Anket
İDO filosuna 3 yeni vapur
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yarım kalan gemilerin tamamlanması ve gemi inşa sektörünün hakkı olan yerini koruması için bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO) tarafından Haliç-Üsküdar hattında kullanılmak üzere inşa edilen ''Kasımpaşa'' adlı vapurun hizmete alınması, ''Hasköy'' ve ''Sütlüce'' vapurlarının da suya indirilmesi dolayısıyla Haliç Tersanesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, küresel mali krizin en önce küresel ticareti etkilediğini belirtti.

Tüm taşımacılığın yüzde 90'ına yakınının deniz yoluyla yapıldığı dikkate alındığında krizden en önce etkilenen sektörlerden birinin deniz taşımacılığı olduğunu anlatan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Deniz taşımacılığının olumsuz etkilenmesi navlunların düşmesi, gemi fiyatlarının düşmesine ve nihayet inşa edilen gemilerin tamamlanmaması gibi bir sonuç doğurdu. 23. sıradan 5. sıraya yükselttiğimiz gemi inşaatının kazanımını kaybetmemesi için bir çalışma yapıyoruz. Amacımız yarım kalan gemilerin tamamlanması ve gemi inşa sektörünün hakkı olan yerini korumasıdır. Bugünler elbette gelip geçecektir. Böylece istihdamın devamı ve ülkemizini denizci ülke, denizci millet olma iddiasının devamı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.''

Yıldırım, denizciliğin son dönemde çok önemli başarılara imza attığını ifade ederek, denizde kullanılan yakıttan ÖTV'nin kaldırılmasıyla denizciliğin gelişmesinin önündeki en büyük engelin kaldırıldığını kaydetti.

Bu uygulama ile birlikte deniz taşımacılığında 2003 yılına göre 2008'de yolcu taşımacılığında yüzde 50, araç taşımacılığında ise yüzde 43 artış sağlandığını vurgulayan Yıldırım, ayrıca son dönemde kruvazör turizmde de önemli ilerlemeler sağlandığını söyledi.

Yıldırım, yine kendi dönemlerinde kara listede olan Türk gemilerinin ak listeye ve bu listede üst sıralara geçirildiğini aktararak, yat bağlama kapasitesini de 9 bin 200'den 14 bine çıkardıklarını, hedeflerinin 2013'e kadar 25 bini yakalamak olduğunu belirtti.

KADİR TOPBAŞ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bu 3 vapurun yerli mühendis ve işçiler tarafından Haliç Tersanesi'nde üretildiğini, bu vapurların Avrupa'daki kanallarda çalışan tekneler gibi turistik amaçlı hizmet vereceğini, köprünün altından geçebilen son derece modern olan vapurlarda özürlüler için düzenlemeler yapıldığını, çocuklar için özel bölüm bulunduğunu ve bir hayvan barınağının yer aldığını belirtti.

Topbaş, İstanbul'da yaşayan herkesin günde 2 sefer yolculuk yaptığını anlatarak, bu nedenle deniz taşımacılığına önem verdiklerini ve deniz taşımacılığının payını yüzde 2,5'dan 4,5'a çıkardıklarını bildirdi.

VAPURLARIN ÖZELLİKLERİ

Haliç-Üsküdar hattında kullanılmak üzere tasarlanan ve her biri 600 yolcu kapasiteli olan 3 vapur, Avrupa'da Venedik, Amsterdam ve Budapeşte'de kullanılan gemiler gibi tamamen turistik amaçlı olarak hizmet verecek.

''Kasımpaşa'' vapurunun ardından ''Hasköy'' ve ''Sütlüce'' adlı vapurlar da yıl sonuna kadar hizmete girecek.

Yeni vapurlar, İstanbullular'a konforlu, hızlı ve güvenli bir yolculuk sunacak.

Haliç Köprüsü'nün altından rahatlıkla geçebilecek formda tasarlanan vapurlar, panoramik görüş açısıyla Haliç'in tarihi güzelliklerine farklı açıdan bakma imkanı verecek. 12 deniz mili hıza sahip vapurlar, 42 metre boyunda ve 8,5 metre eninde inşa edildi.

Yolcu konforu ve güvenliğinin en yüksek standartlarda düşünüldüğü vapurlarda ayrıca büfe, klima, çocuk bakım masası, hayvan barınağı, engelli yolcu bölümleri bulunuyor. LCD televizyon, GPS üzerinden uydu anten sistemine kilitlenen anten hizmetinin de mevcut olduğu vapurlar son teknolojiyle donatıldı. Geniş ve rahat iç mekanı olan gemilerin koltukları nano teknoloji kullanılarak yapıldı.

Vapurlarda, gemilerin klima ve iklimlendirme sistemleri iç tasarımının yanı sıra çocuk arabası ve engellilerin tekerlekli sandalyeleriyle rahatlıkla geçebilecekleri otomatik yolcu geçiş kapıları ile diğer toplu taşıma araçlarına da örnek olması amaçlandı.

Tamamen Türk işçi ve mühendislerince Haliç Tersaneleri'nde inşa edilen gemilerin toplam maliyeti 9,4 milyon Avroyu buldu.

Kaynak: Zaman
Eklenme tarihi: 05.12.2009




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 PARİON Gözetim
 EMSAN Denizcilik ..
 EŞMELER Tarım Ltd..
 ATLAS Gemi İşletm..
 H M Denizcilik
 MOBYDİCK Yat
 ORIENT Shipping C..
 DEK Shipping
 ASYA Ro-Ro Tur. N..
 KADIOĞLU Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim