Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Yat üreticileri zor durumda
Ekonomik kriz Bodrum'daki yat imalatçılarını da vurdu. Gemi Mühendisleri Odası Bodrum Temsilcisi Fuat Turan, tüm dünyayı olumsuz etkileyen ekonomik krizin, yat imalatı sektörünü de etkilediğini belirterek, ''Bodrum'da bu sektörden her yıl yaklaşık 100 milyon Avro girdi sağlanırken, bu rakam 10 milyon Avro'lara düştü'' dedi.

Turan, yaptığı açıklamada, tüm dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle her yıl onlarca tekne üretilen Bodrum Yarımadası'ndaki tekne siparişlerinin durduğunu söyledi. Yat imalatı sektörünün Bodrum için büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Turan, ''Her yıl yaklaşık 100 milyon Avro girdi sağlanırken bu rakam 10 milyon Avro'lara düştü. Bodrum'daki tersanelerde her yıl 40-50 tekne üretilirdi bu yıl 7-8 tekne üretildi. Bunlarda daha önce alınmış siparişlerdi, bu yıl bitirildi. Bazı yatırımlar durdu. Şu anda yarım kalan tekneler var. Bunlar genelde yurt dışı siparişlerdi'' diye konuştu.

BU YIL 500-600 İŞÇİ İŞİNDEN OLDU

Kriz nedeniyle tersanelerde çok sayıda işçinin işten çıkarıldığına işaret eden Turan, şöyle konuştu:

''Tersaneler belki kapanmadı ama işçi sayısını 3'te 1'e düşürenler oldu. Kendi imkanlarıyla devam edenler var. Kendisini yat bakım ve onarımı ile döndüren işletmeler var. Ortakent beldesinde yeni imalatı bırakın, kışlamak için tekne çekim talebi bile yok. Eskiden insanlar sıraya girerdi, şimdi bu yerler boş. Bu nedenlerle tersanelerde 300 marangoz varsa bunlardan 200'ü işinden ayrıldı. Bu yıl sektörde sadece Bodrum Yarımadası'nda 500-600 işçi işinden oldu.''

Turan, Bodrum Yarımadası'nda yat imalatı, bakım ve onarımı yapan 48 tersane ile yat bakım ve onarımı yapan 3 marinanın bulunduğunu ifade etti. Ekonomik krizin yat imalatı sektöründeki tedarikçileri de zor durumda bıraktığına dikkati çeken Turan, ''Bu sektörde yaklaşık 250 çeşit malzeme kullanılıyor. Tekne siparişleri durduğu zaman bu tedarikçilerde ekonomik olarak olumsuz etkileniyor. Yüzlerce aile bu işten geçimini sağlıyor'' dedi.

HEDEF TÜRKİYE PAZARI OLMALI

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Kocadon ise tüm dünyayı olumsuz etkileyen ekonomik krizin Bodrum'da en çok yat imalatı sektörüne zarar verdiğini söyledi. Ekonomik kriz nedeniyle insanların öncelikle zorunlu tüketim mallarına yöneldiğini ve lüks tüketim mallarını ikinci planda bıraktıklarını anlatan Kocadon, şunları kaydetti:

''2001 yılında Türkiye'de ekonomik kriz yaşandığı zaman, bizim üreticilerimiz aldıkları yurt dışı siparişlerle açığı kapatmıştı. Şimdi bu durumda tam tersi yapılmalı ve hedef Türkiye pazarı olmalı. Biz sektöre yardımcı olmak için yurt içindeki fuarlara katılıyoruz ve stantlar açıyoruz. Bu stantlarda Bodrum'da üretilen tekneleri gösteriyoruz, tanıtımlarını yapıyoruz. Bodrum'da yapılan guletler tüm dünyada tanınıyor. Ben artık Türkiye pazarına yönelmelerini tavsiye ediyorum.''

Kaynak: Habertürk
Eklenme tarihi: 24.12.2009




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BERK Turizm Yatçı..
 AKDEN Denizcilik ..
 MARİNPET Petrol D..
 EGETAN Denizcilik
 AQUANAUT Diving
 KUTUP Denizcilik
 HDR Denizcilik
 DEVAL A.Ş.
 ORSA SU ÜRÜNLERİ
 YENAL Gemi İşletm..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim