Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Cezaevinde yapmayı öğrendiği gemi maketçiliği iş kapısı oldu
Manisa'da yaşayan Mehmet Saraç (55), cezaevinde koğuş arkadaşından öğrendiği maket gemi yapımını gelir kapısına dönüştürdü. Fanatikler için tuttuğu takımların renklerini taşıyan maket gemileri de yapan Saraç, 200 ila 400 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuyor.



Sarıgöl ilçesinde yaşamını sürdüren 2 çocuk babası Mehmet Saraç, baba mesleği olan saraçlık mesleğinin teknolojiye yenik düşmesi üzerine İstanbul'a taşınarak, elektronik eşyaların satıldığı dükkan açtı. 2001 yılında çek kanununa muhalefet suçundan hüküm giyen Saraç önce 3 ay Metris Cezaevi'nde sonra da Çanakkale Biga Cezaevi'nde cezasını çekti. Burada koğuş arkadaşını izleyerek maket yelkenli tekne yapımını öğrenen Saraç, cezaevinden çıktıktan sonra maket gemi yapımını sürdürdü. Gelen talepler üzerine işlerini büyüten Saraç, evinin bir odasını atölyeye dönüştürerek, maket gemi yapımından geçimini sağlamaya başladı. Mukavva, suntalam, ince tel, yapıştırıcı, boya ve misina kullanarak yaptığı gemi maketlerini LED ışıklarla da süsleyip 19 yıldır Sarıgöl'ün yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanına satıyor. Fanatikler için tuttuğu takımların renklerini taşıyan maket gemiler de yapan Saraç, 200 ila 400 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuyor.



'GÖREN BANA YAP' DEDİ, İŞLERİ BÜYÜDÜ

Yaptığı maket gemileri ilk zamanlarda çevresindeki dostlarına hediye eden Saraç, beğenilmesi ve gelen talepler üzerine bunu geçim kaynağı haline getirdiğini söyledi. Saraç, "Asıl mesleğim saraçlık. Artık bizim meslek ölünce İstanbul'a gittim. Orada 9 yıl kaldım. Ödeyemediğim çekten dolayı cezaevine düştüm. 3 ay Metris Cezaevi'nde kaldım. Çanakkale Biga'da 3 ay kaldım. Cezaevinde dekoratif amaçlı gemi yapıyorlardı. Bir hafta baktım. 'Ben de yaparım bunu' dedim. 'Yapamazsın' dediler. Malzeme alacak param yoktu. Malzeme de verdiler. Verdikleri malzemelerden gemiyi yaptım. Cezaevinden çıktıktan sonra bin tane de eve yapayım dedim. Görenler bana da yap deyince benim iş büyümeye gitti. İnternet üzerinden de gördüğüm maket gemilerini kendim tasarlamaya başlayınca, iş ilerledi" diye konuştu.



'GECE UYKUDAN KALKIP GEMİ YAPIYORUM'

Bazen gece uykusundan kalkarak maket gemi yapımına devam ettiğini kaydeden Saraç, "Şu anda hobi olarak yapıyorum. Gece uykudan kalkıp yine gemi yapıyorum. Arkadaşlar malzemelerini getiriyor. Bazen maliyetine yapıyorum. Şimdiye kadar ticaret gözüyle bakmadım. Yaptığım maket gemileri boyutuna göre 200 liradan 400 liraya kadar değişen fiyatlarla satıyorum. Bir gemi yapımım en az 2 günü buluyor" dedi.

'FARKLI İLLERDEN SİPARİŞ GELİYOR'

Fanatikler için tuttuğu takımların renklerini taşıyan maket gemiler de yaptığını dile getiren Saraç, "Şu anda artık hayat şartlarının ağırlaşmasından dolayı ticarete dökmeye başladım. Başka bir gelirim yok. İstanbul, Ankara ve Konya illerinden siparişler alıyorum. Maliyeti üzerine yapıyorum" diye konuştu.




Kaynak: Haber7
Eklenme tarihi: 12.11.2020




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DENSAN Denizcilik
 ARAZLAR Denizcili..
 DOJİ Denizcilik
 ALABANDA Deniz Ta..
 INSPEKTOR Marıne ..
 DOGRUYOL Gemi İşl..
 İMAMOĞLU Denizcil..
 CLUP CHERRY
 CONTAZ Gemi İşlet..
 OZKAN DENİZCİLİK
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim