Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Vikingleri ölümden sonraki dünyaya götürdüğüne inanılan bin yıllık geminin enkazı bulundu
Norveçli bilim insanları bin yıl öncesine ait yüksek sınıftan Vikinglerin gömüldüğü bir mezarlık alanını ortaya çıkardı. Gjellstestad sit alanında yapılan keşifte ölülerin öbür dünyaya güvenli bir şekilde yolculuk yapmasına sağlandığına inanılan, dev bir gemi, ziyafet salonu, çeşitli süs eşyaları, kült evi ve eşitli ebatlarda mezarlık kalıntıları açığa çıkarıldı. Arkeologlar radarlı tarama yöntemiyle yapılan keşfe ilişkin kazı çalışmalarının devam ettiğini ve İskandinav tarihinin ilk dönem siyasi ve toplumsal yaşamına dair yeni bulguları açığa çıkardığını belirtti.



Norveç Kültürel Miras Araştırma Enstitüsü'nden (NIKU) arkeologlar, yeraltının derinliklerinde gizlenmiş, bin yıl öncesine dayanan benzersiz bir Viking mezarlık alanı ortaya çıkardılar. Araştırmacılar, ayrıca ziyafet salonu, kült evi, çiftlik evi ve bir geminin kalıntılarını da keşfetti.



DEMİR ÇAĞI'NIN EN BÜYÜK MEZAR HÖYÜKLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Antiquity dergisinde yayımlanan çalışmada, söz konusu keşfin Norveç'in güneyinde yer alan Gjellestad sit alanında yapıldığı belirtildi. Norveç Kültürel Miras Araştırma Enstitüsü'ne göre Gjellestad, İskandinavya'daki en büyük Demir Çağı mezar höyüklerinden biri olan Jell höyüğüne ev sahipliği yapıyor.

RADAR TARAMASI KULLANILDI

Araştırmacılar, yüzeyin altındaki yapının haritasını çıkarmak için yere kadar nüfuz eden bir radar kullarak, kazı yapmak zorunda olmadan antik mezarlığı ve gemi kalıntılarını açığa çıkardı. Çalışmanın 2017 bölgeye yapılması planlanan bir inşaat projesinden önce şüpheli kalıntıların bulunmasının ardından başlanıldığı kaydedildi.

YÜKSEK SINIFTAN VİKİNGLERE AİT

Arkeologlar, bakır broşlar, yüzükler, bir gümüş para ve bir altın kolye bulduktan sonra bölgeyi "yüksek statülü" olarak sınıflandırdı. Ölümden sonraki hayata güvenli geçişin sembolü olan geminin ise zengin Vikingler için ayrıldığı düşünülüyor.

Çalışmanın baş yazarı Lars Gustavsen "Arkeolojik sit alanının Demir Çağı seçkinlerinin en üst kademesine ev sahipliği yaptığını düşünüyoruz. Burası muhtemelen bölgenin siyasi ve sosyal kontrolünün gerçekleştiği yerdi” ifadelerini kullandı.



DÖNEMİNE GÖRE OLDUKÇA BÜYÜK VE NADİR BİR GEMİ

Bununla birlikte radar taraması, arkeologlar tarafından çok büyük ve nadir olarak kabul edilen geminin yaklaşık 20 uzunluğunda olduğunu ve yerin bir buçuk metre altına gömüldüğünü ortaya çıkardı. Bazıları yıkılmış olsa da, radar ayrıca bölgede bir zamanlar yaklaşık 30 metre genişliğinde 13 mezar höyüğünün var olduğunu ortaya çıkardı.





Kaynak: NTV
Eklenme tarihi: 12.11.2020




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AVŞA Denizcilik İ..
 HALİKARNAS Denizc..
 KALE Grubu
 DELTA Marine Yach..
 BEYKİM Petrolcülü..
 MERYEM ANA Deniz ..
 GÜÇLÜ Denizcilik ..
 ADATEPE Denizcili..
 ELDAŞ Gemicilik
 DOJİ Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim