Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Tuzla tersanelerinde Covid-19 tehlikesi
Tuzla tersanelerinde vaka sayıları hızla artarken işçiler önlemsizlikten ve karantina süreçlerinde ücretlerinin kesilmesinden dert yanıyor. Tersanede kaynakçı olarak çalışan bir işçi “Servisler tıklım tıklım. Denetim yok. Kendi testimi kendim yaptırdım” diyor.



Vaka sayılarının 30 binin üzerine çıktığı salgında, ücretli izin verilmeyen işçiler Covid-19’la burun buruna mesai yapmak zorunda bırakılıyor. Yüzlerce sendikanın ‘tam kapanma’ çağrısıyla ortak bildiri imzalamasına rağmen iktidardan bu yönde atılan hiçbir adım yok.

Salgına karşı alınan karantina kararlarından muaf tutulan bir kesim ise Tuzla tersane işçileri. Tuzla tersanelerinde Covid-19 vakaları fırlarken, işçiler hijyen koşullarının olmadığını ve servislerde tıklım tıklım taşındıklarını belirtti.

İşçiler “Hijyen önlemlerinin alınmasını ve ücretli izin istiyoruz” dedi.

‘Emniyet tıklım tıklım servisleri görüp bir şey demiyor’

Tuzla tersanelerinde kaynakçı olarak çalışan ve koronavirüse yakalanan bir işçi “Burada vaka sayıları çok yüksek. Daha salgının başladığı aydan itibaren sayılar çok yüksekti ama karantina süreci o dönem sıkı tutulduğundan işler aksamasın diye gizli tutuluyordu” dedi. Denetimlerin yapılmadığını belirten işçi şöyle konuştu: “Burada virüsü kapmamak imkansız. Servisleri çalışanlar kullanıyor. Servisler tek bir tersaneden değil birçok tersaneden işçi topluyor. Tıklım tıklım o servisler. Birisi pozitif olsa herkese bulaştıracak. Trafikte emniyet görüyor servislerin halini bir şey demiyor. Kimi kime şikayet edeceksin? Gelsinler denetlesinler, baksınlar bakalım servisler sabah nasıl geliyor akşam nasıl dönüyor. Tersanelerin içindeki tuvaletler, duş alanları zaten pislik yuvası. Covid’den daha beter pislik.”

Karantinaya alındıkları günlerde ücretlerinin kesildiğine değinen işçi “Hiçbir firma verdiği ücret üzerinden yatırmıyor sigortayı, hepsi en düşükten yatırır. Ben karantinaya alındım, ücretim kesildi. Sigortam zaten eksik yatırılıyor. Devletin verdiği parayla ben hangi ödememi yapacağım. Karantinada ücretlerin kesilmemesi gerekiyor.”

Karantina süreci bittikten sonra işe dönemediğini anlatan işçi “İşyeri benden temiz belgesi istedi. Hastane ‘karantinan bitmiş, sorun yok’ diyerek bana test yapmadı. Ben de işe gidebilmek için özel hastanede 250 lira vererek test oldum. Hem ücret eksik yattı hem de 250 liramdan oldum. Bir de benim yüzümden eşime de bulaştı bu hastalık. Onu da eve hapsetmiş oldum. Şimdi onun da negatif sonucunu göstermesi için 250 liraya test yaptırması gerekecek” şeklinde konuştu.

İş güvenliği işçinin sorumluluğuna bırakıldı

Bir başka işçi ise denetimlerin yapılmamasından dolayı işverenin keyfi şekilde fazla mesai çalıştırdığına değinerek şunları söyledi: “Haftasonumuz sözde tatil ama işler yetişsin diye çağrılıyoruz. Sokağa çıkma yasaklarında belge veriyorlar bize ve biz işe gidiyoruz. İş güvenliği zaten işçinin sorumluluğuna bırakılmış. Servislerdeki kalabalık en büyük sorun. Biz servis sayılarının artırılmasını istiyoruz. Esnek çalışma getirilmeli ve işe gelinmediği zaman ücretten kesinti yapılmamalı. İşçi gelmediği gün ücreti yatmazsa bir anlamı da kalmıyor.”





Kaynak: birgun.net (Rıfat Kırcı)
Eklenme tarihi: 09.12.2020




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TUNCMETE Denizcil..
 EVMAR Denizcilik
 DOGRUYOL Gemi İşl..
 ONUR Denizcilik v..
 BEY Denizcilik
 ONUR Deniz Nakliy..
 LCM ROTA Denizcil..
 ACT Deniz Taşımac..
 STARLINE
 ANTMARİN A.Ş
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim