Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
277 yıllık batıktan tarihi görüntüler
İngiliz donanmasının en büyük güç sembolüyken 277 yıl önce Manş Denizi’nde batan ve 1100 denizciye mezar olan ‘HMS Victory’ gemisinin enkazından çekilen fotoğraflar kamuoyuna sunuldu.



İngiltere’yi Fransa’dan ayırıp, Atlas Okyanusu ile Kuzey Denizi’ni birleştiren Manş Denizi’nde 1744 yılında büyük bir felaket yaşandı. İngiliz Kraliyet Donanması’na ait ‘HMS Victory’ (Zafer) gemisi Manş Denizi’nde batarak 1100 denizciye mezar oldu. 277 yıl önce batan HMS Victory gemisinin enkazından elde edilen çarpıcı görüntüler gün yüzüne çıkarıldı. Donanma subayı Dominic Robinson, Eylül 2020’de enkazdaki üç saatlik zorlu dalışını tamamladıktan sonra ekibiyle birlikte elde ettiği fotoğrafları yayımladı.

Armalar bozulmamış

Fotoğraflar, geminin 277 yıldır su altında kalmasına rağmen toplarının iyi korunduğunu gösterirken, toplardan bazılarında kraliyet armalarının bile bozulmamış olması dikkati çekti. Su altındaki silahların içinin hâlâ dolu olduğu belirtildi. Bazı fotoğraflarda ise gemiye ait demir ve kerestelerle çeşitli kurşunlar görülüyor. Dalgıçlar ayrıca büyük bir bakır su ısıtıcısı, mutfak tuğlaları, arma, cam şişe, gövde ve çapa kalıntıları da keşfetti. Ancak Victory’de olduğu söylenen devasa bir altın hazinesi bulunamadı.



Fırtınada battı

‘HMS Victory’ gemisi 100 silahla 1737’de denize indirildi ve Sir John Balchen liderliğindeki bir filonun amiral gemisi oldu. Portekiz’de Fransızların ablukaya aldığı İngiliz konvoyunu kurtarmak için İngiliz kuvvetlerine liderlik eden gemi, dönüşte 5 Ekim 1744’te battı. Olay Manş Denizi’ndeki en büyük İngiliz faciası olurken, enkazın konumu ve aldığı hasar, geminin bir seyir hatasından ziyade şiddetli bir fırtına nedeniyle battığını gösteriyor.

Bronz silahlar çıkarıldı

HMS Victory gemisinin enkazından 2020 yılındaki dalış sırasında, hükümetin izniyle 42 ve 12 librelik bronz silahlar çıkarıldı. Enkazda 18. yüzyılın ilk yarısında yalnızca Victory boyutunda birinci sınıf bir gemide taşınan büyük silahlar bulundu. İngiliz donanmasının dünyadaki üstünlüğü sırasında yapılan Victory’nin dönemin en pahalı ve en büyük gemilerinden biri olduğu belirtildi. Manş Denizi’nde yüzeyin 250 fit altında olan gemi, 1980’li yıllardan beri her batık avcısının peşinde olduğu bir enkazdı. Ancak geminin enkazı 2009’da derin okyanus keşfi yapan ABD merkezli Odyssey Marine Exploration şirketi tarafından Plymouth açıklarında bulundu. İngiliz tarihi için çok önemli olan Victory’nin çıkarılması için ise uzun süredir tartışmalar yapılıyor. Ancak geminin aynı zamanda denizcilerin mezarı olması nedeniyle enkazının çıkarılmasına izin verilmediği biliniyor.





Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 01.07.2021




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BURAK Denizcilik
 KARTAL Gemi İşlet..
 ALEV Deniz Taşıma..
 ULUÇAY Yatçılık
 ŞAHPET Denizcilik..
 ÖZEL Martı Denizc..
 ALFA SİSMİK Deniz..
 GÖKALP Denizcilik
 CEM Shipping
 THH Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim