Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Neredeyse mükemmel durumdaki 400 yıllık batık geminin gizemi çözüldü
Geçtiğimiz yaz Baltık Denizi'nde neredeyse hiç bozulmamış bir halde bulunan, 400 yıllık batık geminin sırrı çözüldü. Nasıl eskimeden kalabildiğini uzmanlar anlattı.

Geçtiğimiz yıl Kuzey Avrupa'daki Baltık Denizi'nde bulunan neredeyse mükemmel durumdaki 400 yıllık bir geminin enkazı büyük bir şaşkınlığa neden olmuştu. Geçen yaz, dalgıçların incelemelerine rağmen birçok soru cevapsız kalmıştı. Şimdilerde ise geminin sırrı çözüldü. Hollandalı bir 'Fluyt' olduğu anlaşılan gemi, az mürettabatla çok kargo taşımak için 400 yıl önce tasarlanmış. Hatta Hollanda İmparatorluğu'nun kurulmasında da geminin payı olan bir tasarım...

400 YILLIK BİR TARİH

Arkeologlar, denize indirildiği yılı ise geminin aynalığı sayesinde buldular. Stockholm Üniversitesi'nden arkeolog Niklas Eriksson, geminin kimliğinin aynadaki motiflerle ortaya çıktığını şu sözlerle ifade etti:



''Bu tür motiflerin parçaları daha önce bulunmuştu fakat şimdi bir kompozisyona sahibiz. Gemi 17. yüzyılda yaşayanlar tarafından 1636'da inşa edilmiş ve 'Kuğu' adı verilmiş. Geminin incelenmesi, büyük olasılıkla geminin ana limanının armasını da ortaya çıkaracaktır.''

Finlandiya Miras Ajansı'ndan Minna Koivikko şunları ekledi: "Bu bulgu olağanüstü şeylere olan inancımı tazeliyor. 30 yıllık meslek hayatımda böyle bir şey yaşamadım.''

Batığı bulan dalış ekibi Badewanne'den Jouni Polkko, batık eserdeki oymaları nasıl fark ettiğini ise şu sözlerle anlattı:

“Kameraya o kadar çok odaklandım ki, açıkta kalan rakam oymalarını hemen göremedim. Ama bir şey olduğunu gördüm, bu yüzden 1636 numarasını bağıran dalış arkadaşım Tommi'ye seslendim sonra ben de numarayı tanıdım. Aslında sayıların zamanla aşınıp görünmeme veya hiç sayı olmaması ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu fark ettim. Sonucun bu olduğu için şanslıydık ve bu harika!”

ZAMANININ DENİZCİLİK TİCARETİNİ SEMBOLİZE EDİYOR

Hollanda Kültür Mirası Ajansı'ndan arkeolog Martijn Manders, yeni detayların mürettebat üyelerinin isimlerini bilmelerini bile sağlayabileceğini söyledi:

''Bu yeni bulgular daha fazla araştırma yapmak için harika bir başlangıç ??noktası. Gemideki insanları bile bilebiliriz. Yeni bulgular aynı zamanda fluyt hakkında daha fazla bilgi edinmemize de yardımcı oluyor: Erken küreselleşme için doğru koşulları meydana getiren basit, ortak bir gemi. Fluyt, gemi inşasına tipik Hollanda yaklaşımını vurguladı ve zamanın gelişen denizcilik ticaretini sembolize etti."

The Mirror'ın haberine göre, üç direkli bir gemi olan fluyt, kargo kapasitesini en üst düzeye çıkarmak için geniş bir gövde tasarımına sahip. Ayrıca silah taşımıyordu ve daha küçük bir mürettebatın yelkenleri kaldırmasına ve ayarlamasına, daha da fazla yer açmasına ve maliyetleri düşürmesine olanak tanıyan akıllıca tasarlanmış bir donanıma sahipti. Bununla birlikte, yaygın olduğu kadar, bugün geminin birkaç örneği hayatta kaldı, enkaz haliyle bile...

NASIL ESKİMEDEN KALABİLDİ?

Bu gemi enkazı, benzersiz bir şekilde korumaya uygun koşullarda 85 metre derinlikte yatıyor. Düşük tuzluluk, mutlak karanlık ve yıl boyunca düşük sıcaklıklarda yaşlanma, yıpranma sürecini yavaşlatıyor. En önemlisi ise çevre gemi kurdu gibi odun sıkıcı organizmalar için pek uygun değil.

Öte yandan gemiye ait bir bilinmez hiçbir zaman öğrenilemeyebilir o da geminin neden battığı...





Kaynak: Tgrthaber
Eklenme tarihi: 30.08.2021




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BOĞAZİÇİ Kum Çakı..
 BERGEN Denizcilik
 DENSA TANKER İşl...
 BAASE & ELSEK
 KAPTANPAŞA Denizc..
 YAREN Denizcilik
 KALAMIŞ Denizcili..
 CANAS Petrol ve G..
 EGEBİRLİK Taşımac..
 ARAS Gemi Kurtarm..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim