Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
16 Nisan 2024
Haber
Anket
2022'de 900 kruvaziyer gemisi ile 1,5 milyon turist bekleniyor
Pandemi sürecinde yavaşlayan kruvaziyer turizminde aşılamanın hızlanmasıyla rezervasyonlar da hızlandı. Galataport, Kuşadası ve Antalya gibi limanlara 2022 yılında 900 gemiyle 1,5 milyon kruvaziyer turisti bekleniyor. Sadece Galataport’a 250 geminin gelmesi öngörülüyor.



Tüm dünyaya umut olan aşılamanın hızlanması kruvaziyer turizmini de hareketlendirdi. Kara ve hava turistine oranla uğradığı şehirlere yaklaşık 4-5 kat fazla gelir bırakan kruvaziyer turizminde 2022 rezervasyonları başladı. Bu yıl 9 gemiyle 7 bin yolcunun geldiği Galataport, gelecek yıl 250 kruvaziyer gemisiyle 800 bin yolcu ağırlayacak.



KUŞADASI’NIN PAYI % 85

Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Başkanı Aydın Erdemir ile pandemi süreci ve Türkiye’de kruvaziyer turizmini konuştuk. Kruvaziyerin 20 yıl önce yaş ortalaması yüksek ve zengin kesimi oluşturduğunu, şimdi gençlerin de tercih ettiğine işaret ederek, Türkiye’de bu potansiyelin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye’nin ana liman değil, uğrak liman olduğunu belirten Erdemir, “İstanbul bu özelliklere sahip bir şehir fakat bunun ilgili planlamaların yapılması gerekiyor. Türkiye’de gemilerin yanaşabileceği 25’e yakın küçük büyük kruvaziyer liman tesisi bulunuyor. Fakat en önemlileri İstanbul, Kuşadası ve Antalya. Kuşadası tek başına yüzde 80-85 ini ağırlıyor. Galataport'un hızlı bir şekilde büyüyeceğini öngörüyoruz” dedi.



1,5 MİLYON YOLCU GELECEK

Kuşadası’na 42, İstanbul’a 9 gemi geldiğini aktaran Erdemir, şu bilgileri paylaştı: “2022 yılında Kuşadası’na 500’ün üzerinde gemi ve 800 bin yolcu hedefleniyor. Antalya gibi diğer limanlarımızla birlikte Türkiye’ye toplamda 800-900 gemi ile 1,5 milyon yolcu geleceği öngörülüyor. İstanbul'da Kruvaziyer limanda ana liman olmak için, daha büyük bir limanın kurulması lazım. Galataport dışında bakanlığın Yenikapı’da böyle bir projesi var ve böyle öngörülüyor. Yenikapı projesi ile 6-8 geminin aynı anda yanaşacağı ki büyük gemilerin yanaşacağı hedefleniyor.”

İSTANBUL ‘ANA LİMAN’DA BÜYÜK KATKI SAĞLAR

İstanbul’un ana kruvaziyer liman olması durumunda turizme büyük katkı sağlayacağını ve Trabzon, Çanakkale, Fethiye gibi yerlere destinasyonlar yapılabileceğine işaret eden Erdemir, “Bu kruvaziyer yolcuları transit limanlara inip oradaki tarihsel mekanları ve kentleri 6-12 saatte gezip tekrar geriye gemiye dönerler. Ana liman öyle değil, ana limanda 2-3 gün önceden gelip kentte yaşamaları, alışveriş, konaklamaları, gastronomi gibi etkinlikler yapabilirler. Galataport bizim için Türkiye’de örnek bir proje oldu. Önümüzdeki dönemde Yenikapı’da proje geliştirilecek. Kruvaziyer ya da denizyoluyla yapılan turizm bizim geleceğimiz ve çok büyük gelir kaynağımız” diye konuştu.

Yatırımcının ilgisi giderek artıyor

Erdemir, Türkiye’nin lojistikteki deniz yolu potansiyeli yüksek olduğu için limanlara da ilginin arttığını belirterek, “Ülkemizde sadece bir uluslararası küresel liman operatörünün işlettiği limanlar olduğu gibi yerli ve yabancı ortaklıklarla işletilen limanlarımız da var. Türk limancılığın uluslararası limanlara yakın seyrettiğini görebiliriz" dedi.

Limanlarla büyüyeceğiz

Limanlara bir devlet stratejisi olarak bakmak gerektiğini söyleyen Erdemir, “Türkiye büyüyecekse buna paralel olarak limanlarımızı zamanında büyütülmesi ve sorunların çözülmesi lazım. Birçok kurumdan izin almak, sonra da uygulamaya geçirmek ve inşaatını yapmak için ortalama 4 yıllık bir süresi var" diye konuştu.




Kaynak: Yenişafak
Eklenme tarihi: 20.12.2021




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BANDIRA Maritime ..
 VBG Denizcilik
 İSKENDERUN Deniz..
 MFS Line
 POLATHANE Denizci..
 GÜLTER Denizcilik..
 HDR Denizcilik
 SEA JOGGERS
 ONURSAN
 GENÇ Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim