Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi Mersin'e demir attı
Yeni alınan ve 7 Mart'ta Güney Kore'den yola çıkan Türkiye'nin 4'üncü sondaj gemisinin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda Türkiye'de olacağı açıklanmıştı.

Fatih, Kanuni ve Yavuz'dan sonra Türkiye'nin 4'üncü sondaj gemisi Mersin'e ulaştı...

Türkiye'nin Karadeniz'deki 540 milyar metreküplük doğalgaz keşfinin ardından hidrokarbon arama çalışmalarını yoğunlaştıran Türkiye bir yandan da gemi filosunu genişletiyor. Fatih, Yavuz ve Kanuni'nin ardından Türkiye'nin 4'üncü sondaj gemisi filoya katılıyor.



Dördüncü Sondaj gemisi (Cobalt Explorer) Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşuçu limanına geldi. Güney Kore'de bulunan Okpo Limanı'ndan çıkış yapan sondaj gemisi Akdeniz'de Mersin'in Taşucu NATO Limanı'na ulaştı. Fatih, Kanuni ve Yavuz'un ardından filoya katılan dördüncü sondaj gemisi olacak gemi, yaklaşık 2 aylık çalışmanın ardından sondaja hazırlık sürecini tamamlaması bekleniyor.

Boyama işlemi ve kontrollerin ardından mesaisine Doğu Akdeniz'de başlayacak.



DÜNYADAKİ 5 GEMİDEN BİRİ

Dünyada bu sınıfta toplam beş gemi bulunurken, son hamlesiyle Türkiye de bu gemilerden birine sahip oluyor. Uzunluğu 238, genişliği 42, kule yüksekliği 104 metre, ağırlığı da 68 bin groston olan yeni sondaj gemisi, özellikleriyle de dikkat çekiyor.



Sondaj için 12 bin 200 metre derinliğe kadar inebilecek olan gemi, 3 bin 600 metre derinliğe kadar da operasyon yapabilecek. 200 kişilik de mürettebat kapasitesi bulunan gemi, sondaj operasyonunu gerçekleştirecek ekibi taşıyacak.

Diğer yandan, 7'nci nesil üstün teknolojiyle donatılan gemide aktif konumlandırma sistemi bulunuyor. Çift kulesi ve 2 adet güvenli 7 ram BOP sistemi olan geminin her iki kulesinde de dalga sönümleme amaçlı (CMC) sistemi yer alıyor.



ÇOK ÖNEMLİ ÖZELLİKLER

Ayrıca gemide, Basınç Kontrollü Sondaj (MPD) sistemi kullanılıyor. İleri teknolojiyle donatılan geminin isminin ne olacağı da merak konusu.

Fatih, Yavuz ve Kanuni'nin ardından filoya katılacak 4'üncü sondaj gemisinin adı henüz netleşmezken, bazı seçenekler değerlendiriliyor. 4'üncü sondaj gemisinin adının "Alparslan" olabileceği üzerinde duruluyor.



SONDAJ GEMİLERİ KARADENİZ'DE

Türkiye'nin denizlerdeki gücüne güç katacak sondaj gemisinin ilk görev yerinin ise Karadeniz'de gaz tespit edilen sahalar olması bekleniyor. Öte yandan, Karadeniz'deki arama ve sondaj faaliyetleri bütün hızıyla devam ediyor.

Hâlihazırda Fatih sondaj gemisi, Karadeniz'de Gökçe-1 sondaj kuyusunda, Kanuni sondaj gemisi Türkali-4 sondaj kuyusunda, Yavuz sondaj gemisi de kuyubaşı vanası bölgesinde çalışmalarını sürdürüyor.

Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisi de Karadeniz'deki görevine devam ederken, Oruç Reis sismik araştırma gemisi ise İstanbul'da bakımda bulunuyor.

Yeni sondaj gemisinin yola çıktığını bildiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Dört bir tarafı denizlerle çevrili ülkemize dört başı mamur bir sondaj filosu kazandırmak için işimize dört elle sarıldık.

Şimdi dört gözle Türkiye'ye doğru yola çıkan dördüncü sondaj gemimizi bekliyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun" açıklamasını yapmıştı.

*****************
KONU İLE İLGİLİ DİĞER HABERLERİMİZ;
* Yeni sondaj gemimiz 19 Mayıs'ta Türkiye'de olacak
* Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi 'Alparslan' geliyor!




Kaynak: Sabah
Eklenme tarihi: 19.05.2022




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BURTRANS Shipping
 ATUNCO Shipping
 AKAYLAR Denizcili..
 KARTAL Gemi İşlet..
 FORSA Yatçılık
 RANMARİNE Denizci..
 GÜLCEM Denizcilik..
 SVR Maritime Corp
 REKA Denizcilik
 BANMARİN Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim