Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Türkiye 9 milyar dolarlık gemi ihracatı yapıyor
Dünyada en çok gemi siparişi alan beşinci ülke konumundaki Türkiye, yılda 9 milyar dolarlık gemi ihracatı yapıyor.

Son 10 yılda, alınan gemi siparişleri sayısında onunculuktan beşinciliğe yükselmeyi başaran Türk gemi inşa sektörünün, krizle geçen 2008 ve 2009’u eski siparişleri tamamlamakla geçirdi. Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Üyesi Birol Üner’in “Denizde kriz çok daha uzayacak gibi görünüyor. 2009 bitmemiş işlerin son dönemiydi. 2010 çok daha karanlık olacak” şeklindeki açıklamasına rağmen gemi inşa sektöründe faaliyet gösteren firmalar gemi üretim konusunda çalışmalarına devam ettiklerini ifade ettiler. ., 2008 ve 2009 yılında 260 adet civarında olan yeni gemi siparişlerinin Ocak 2010’da 162’ye gerilediği, bir başka deyişle yüzde 36 daraldığı kaydedildi.

Türk tersaneciliğinin gerek 2001 krizinde, gerekse 2008’de patlayan küresel krizde hasarsız yol almasında, sektörün 2001 yılında benimsediği ihracatla büyüme stratejisinin getirdiği ivmenin büyük rolü var. Türk gemi inşa sanayiinin 1998–2002 döneminde 1.2 milyar dolar olan ihracatını, 2003–2009 yılları arasında 9.5 milyar dolara ulaştırdığı belirtilirken, sadece krizin etkisindeki 2009 yılında yapılan ihracatın 1.6 milyar doları bulduğuna işaret edildi.

37 OLAN TERSANE SAYISI 65’E ÇIKTI

2002 yılında sadece 37 olan Türkiye’deki tersane sayısının 2009 itibariyle 65’e çıktığı, büyük ölçekli yatırımlar sayesinde toplam üretim kapasitesinin ise tam altı kat arttığı vurgulandı. Şu anda yapımı planlanan, kimi proje kimi inşa aşamasında 60 yeni tersanenin daha varlığına dikkat çekilen haberde bunların tamamlanmasıyla birlikte Türk gemi inşa sanayisinin dünya sıralamasında zirveye ortak olabileceği değerlendirmesinde bulunuldu. Haberde, sektörün gemi teslim adetlerine de yer verilirken, 1998-2002 yılları arasında toplam 142 gemi teslim edebilen Türk tersanelerinin, 2003-2008 döneminde bu rakamı 661’e ulaştırdığı belirtildi.

YÜZDE 360 BÜYÜYEN SEKTÖR

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Türkiye'de gemi inşa sanayinin yüzde 360 büyüdüğünü, mega yat sanayinde de dünya üçüncülüğüne yükseldiğini bildirdi. Türk deniz ticaret filosunun 7 milyon dwt civarında Türk bayraklı, 4 milyon dwt'u da Türk sahipli ancak yabancı bayraklı gemiler olmak üzere 11 milyon dwt'a ulaştığını belirten Naiboğlu, “Bir o kadar da Türk armatörlerin yerli ve yabancı tersanelerde siparişi var. Yani Türkiye, denizcilikte de önemli bir ülke. Zaman zaman denizlerde yabancı bayraklı çok gemi olduğu gündeme geliyor. Denizcilikte en ileri ülkelerden biri olan Yunanistan'ın da kendi bayrağı olmayan çok sayıda gemisi var” dedi.

GEMİ İNŞAA SANAYİİ ANADOLU’YA AÇILMALI

Gemi inşa sektörünün Tuzla'ya sıkışıp kaldığını, bunun diğer bölgelere de açılması gerektiğine işaret eden Naiboğlu, şöyle devam etti: “Gemi inşa sanayinin Anadolu'ya açılması gerekir. Karadeniz'de Sürmene, Yeniçam, Ünye, Gülyalı, Fatsa, Terme, Tekçeköy, Cide, İnebolu, Karadeniz Ereğli'de tersaneler var. Karadeniz Ereğli'deki tersanelerde, Tuzla tersanesinin üçte biri kadar kapasite var. Karasu, Kocaeli Serbest Bölgesi var. Yalova, Gelibolu, Ege ve Akdeniz, Karadeniz gibi değil. Akdeniz ve Ege kıyılarında SİT alanları çok. Kaplumbağa üreme alanları var. O yüzden Ege ve Akdeniz'de tersane projesi az. İskenderun ve Ceyhan'da var, Manavgat'ta olacak.” Bütün tersanelerin faaliyete geçmesiyle birlikte 200 bin kişiye istihdam sağlanacağını dile getiren Naiboğlu, “Tuzla'da daha önce 13 bin civarında işçi çalışırken, bugün 30 bini aştı. Bütün bunlar tamamlandığında yan sanayi ile birlikte 200 bin civarında istihdam oluşacak” dedi.

Kaynak: Dünyabülteni
Eklenme tarihi: 22.03.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ATİPOST Turizm
 JUNIORORCUN Yat İ..
 MİRAGE World Hote..
 MARTRANS
 EMSAN Denizcilik ..
 DOGRUYOL Gemi İşl..
 MEKE Group
 AKSU Su Dağıtım T..
 MASTER Petrol
 TOLGA Denizcilik ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim