Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Dev Amerikan gemisiyle Libya’da orkinos avlayacak
Dardanel’in patronu Niyazi Önen, Libya’da atıl duran iki balık işleme fabrikasının işletmesini devraldıklarını belirterek, ‘ABD’den getireceğimiz Western Pasific adlı dev gemiyle Libya karasularında orkinos avına çıkıyoruz. Libya’da yıllık 50 milyon dolarlık ciro hedefimiz var’ dedi.

AKDENİZ’de hem Türkiye, hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti karasularında orkinos avlayıp, çiftliklerinde yetiştiren Dardanel Gıda, şimdi de Libya karasularına açılıyor. Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin özelleştirme planları çerçevesinde bu ülkede daha önce kurulmuş, ancak hiç çalışmamış iki fabrikayı işletmek üzere devralan Dardanel, Libya karasularında ABD’den getireceği ‘Western Pasific’ adlı dev gemiyle ‘orkinos operasyonu’ yapacak.

Dardanel’in patronu Niyazi Önen, ‘Biri Türkiye’de, diğeri Kuzey Kıbrıs’ta olmak üzere iki orkinos çiftliğimiz vardı. Şimdi Türkiye’de bir tane daha, bir de Libya’da kuruyoruz. Böylece orkinos çiftliği sayımız 4 olacak. Çiftlik kapasitemiz 2 binluk kapasiteyi bulacak’ dedi.

50 MİLYON DOLAR

Türkiye’de yıllık 1100 ton orkinos kotası olduğunu belirten Niyazi Önen, Libya’da attığı adımları şöyle anlattı:

‘Libya’nın yıllık orkinos kotası 1300 ton. Ülkenin 2 bin kilometre kıyısı var. Aslında bu kotalardan yararlanma arayışıyla Libya’ya gittik. Bize, ‘İki tane atıl duran fabrikamız var, onları alıp işletin, size orkinos kotası da verelim’ dediler. İnceledik, kabul ettik. Şimdi Libyalılarla ortak şirket kuruyoruz. Onlar şirketin yüzde 28 kár ortağı olacak. Fabrikalarla birlikte 800 tonluk orkinos kotası da kazandık. Fabrikalarda Dardanel markalı üretim yapacağız. Libya pazarında kendi markamızla satış yapacağız. Ambalaj Türkiye’den gidecek. İlk yıl için Libya’da 50 milyon dolarlık bir ciroya ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. 5.5 milyon nüfuslu Libya’da kişi başına ton balığı tüketimi 2 kiloyla Türkiye’nin çok üstünde.’

Niyasi Önen, Libya’daki orkinos operasyonu ve diğer balıkların avlanması için ABD’den götürecekleri dev gemi Western Pasific’in yanısıra Karedenizli balıkçıların teknelerinden de yararlanacaklarını söyledi. Önen, su planı da şöyle anlattı:

‘Karadenizli balıkçılara teklif götüreceğiz. Ellerindeki 1.5-2 milyon dolarlık teknelerle Libya’da bizim şirkete çalışmalarını isteyeceğiz. Hem Western Pasific’e, hem de Türkiye’den götüreceğimiz teknelere Libya bayrağı çekilecek. Western Pasific’in değeri 20 milyon dolar dolayında bulunuyor. O tekneler Libya’da kuracağımız şirketin olacak. Ancak, kaptanından tayfasına kadar tüm elemanlar Türkiye’den gidip orada çalışabilecek.’

Borcumu ödüyorum Libya bizi daha yukarı taşır

DARDANEL’in patronu Niyazi Önen, ‘Siz de İstanbul Yaklaşımı’ndan yararlanan kuruluşlar arasındaydınız. Borçlarınızı ödüyor musunuz? Bir aksama var mı?’ sorusunu şöyle yanıtladı: ‘Belirlenen takvime göre borcumuz ödemeye başladık. Herhangi bir aksama yok. Şimdi Libya’da yapacağımız yeni atılımlarla Dardanel daha da güçlenecek, işlerimiz büyüyecek. Sadece Libya’da yıllık 50 milyon dolarlık ciro, Dardanel için önemli bir büyüme kaynağı olacak.’

Orkinos için Libya’da ABD-Japon-Türk koalisyonu

DARDANEL’in patronu Niyazi Önen, gerek orkinos işinde, gerekse işleyeceği diğer deniz ürünlerinde bir Libya’da bir anlamda Türk-ABD-Japon koalisyonu sağlayacak. Önen, avlanma işinde ABD’li mürettebatın çalışacağı Western Pasific gemisini ağırlıklı olarak kullanırken, kuracağı balık çiftliklerinde de Türkiye’de de ortak iş yaptığı Japonlar’larla aynı yapıyı sürdürecek.


Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 27.12.2004




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TEXPERT Teknoloji..
 SOTRAMP Denizcili..
 MS Denizcilik ve ..
 TEMEL Denizcilik ..
 BİRLEŞİK Denizcil..
 MOBİDİK Yatçılık
 IMB Shipping and ..
 LALE Denizcilik
 KARTAL Gemi İşlet..
 AKUA GROUP Su Ürü..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim