Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Mart ayında karaya oturan 'Moraz' isimli gemi yüzdürüldü
İskenderun Körfezi’nde Mart ayında yaşanan fırtına nedeniyle iskeleye bağlı halatlarının kopması üzerine sürüklenerek karaya oturan M/V MORAZ adlı kuru-sıvı yük gemisi, kurtarılarak yüzdürüldü. Söküm için İzmir’e götürülmesi planlanan geminin 45 günlük çalışmayla yüzdürülebildiği öğrenildi.

125 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde ve 9.444 DWT’lik M/V MORAZ gemisi, çapa halatının fırtına nedeniyle kopması üzerine bağlı olduğu İskenderun’daki Yazıcı iskelesinde sürüklenerek, bölgedeki kayalıklarda karaya oturmuştu. Sürüklenme sonrasında geminin su aldığı belirlenmişti. İskenderun Liman Başkanlığı, gemiyi kurtarmak için sevk ettiği römorkörler, geminin kurtarılmasını sağlayamamıştı.

İskenderun Körfezi’nde sürüklenerek karaya oturan gemiye ilişkin Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün, 11 Mart 2022 tarihli sosyal iletişim sitesinden yapılan fotoğraflı paylaşımında şunlara yer verilmişti: “AAKKM’ye gelen ihbarda Gabon Bayraklı MORAZ gemisinin İskenderun Yazıcılar iskelesinde hava muhalefeti nedeniyle halat kopararak karaya oturduğu ihbarı alınmıştır. Geminin makine dairesinden su aldığı belirlenmiş olup ilgili tüm birimler ile gerekli çalışmalar başlatılmıştır.”



1995 yapımı olan 7.617 grostonluk MORAZ adlı geminin kurtarılma çalışmasını yapan detek Deniz Teknolojisi Ltd. Şti.’nin bölge sorumlusu olan kaptanı Mustafa Çankaya, geminin su alması nedeniyle yüzmesine engel olan bölgelere sacdan yamaları kaynak yaparak, su geçirgenliğini durdurarak minimuma indirdiklerini söyledi. 1985’den itibaren çeşitli bölgelerde farklı ebatlardaki gemi, yat ve deniz vastalarını sudan çıkarma ve yüzdürme işlemi yaptıklarını anlatan kaptan Çankaya, “bizden önce 3 ayrı firma çalışma yapmış ama gemiyi yüzdürememiş. Firma çalışanlarımız gemiyi 45 günlük çalışmayla yüzdürebildi” dedi.



Yüzer hale gelen gemiyi su sızdırmaz duruma getirmeye çalıştıklarını anlatan Çankaya, armatörün gemiyi söküm için İzmir Aliağa’daki gemi söküm merkezine götürmeye çalıştığını ifade etti. Geminin çekilerek Aliağa’ya götürülmesinin planlandığı ve 28-29 Ekim tarihlerinde İskenderun’dan İzmir’e hareket edilmesinin planlandığını anlatan Çankaya, gemiyi karadan çıkarma ve yüzdürme işleminin 600 bin dolar ile 800 bin dolar arasında bir maliyetinin olduğunu, sökülüp satılmasından ise 1 milyon 500 bin dolar gibi bir paranın elde edilebileceğini söyledi.


Kaynak: korfezgazete
Eklenme tarihi: 24.10.2022




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MEKE Group
 CANAS Petrol ve G..
 MARDES Gemi
 AKINTÜRK Ltd. Şti..
 ORIENT Shipping C..
 ARYA SHİPYARD CO.
 TUZLA Tersanecili..
 ASPET Gemi
 CİNER Marine Ters..
 KOCAELİ Denizcili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim