Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Nisan 2024
Haber
Anket
Üç tersane hakkında durdurma kararı!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, "çalışanların ani ölüm ve yaralanmalarına sebebiyet verecek konuların bulunması" gerekçesiyle Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde üç tersane hakkında kısmi durdurma kararı verdi.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde, 2002 yılından beri iş yoğunluğuna paralel bir şekilde kazaların da artış göstermesi üzerine, denetim ve incelemelerin sıklaştırıldığı bildirildi.

Açıklamada, 1 Eylül 2006 ve 31 Ocak 2007 tarihleri arasında iş sağlığı ve güvenliği yönünden bölgedeki 51 tersanede yapılan incelemeler sonucunda, toplam 16 bin 173 işçiye ulaşılarak, 99 maddede bin 61 noksanlık ve mevzuata aykırılık tespit edildiği kaydedildi.

Açıklamada, 13 Eylül 2007 ve 24 Eylül 2007 tarihleri arasındaki 43 tersane teftişinde ise 5 bin 320'si asıl işveren işçisi, 8 bin 811'i alt işveren işçisi olmak üzere toplam 14 bin 131 işçiye ulaşıldığı ifade edildi.

Bu teftiş kapsamında iki işyerinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına aykırı bir konuya rastlanmadığı bildirilen açıklamada, 41 işyerinde toplam 588 eksiklik ve mevzuata aykırılık tespit edilerek, 196 bin 54 YTL idari para cezası uygulamasında bulunulduğu kaydedildi.

Ön çalışma sonuçları

Tersanelerde, 9 Kasım 2007 ve 14 Kasım 2007 tarihlerinde de işin yürütümü yönünden ön çalışmada bulunulduğu ifade edilen açıklamada, 10 müfettişin, 44 asıl işverenliğini inceleyerek buralarda 3 bin 886 işçinin, 563 bağlı alt işverenlikte ise 18 bin 42 işçinin tespitini yaptığı belirtildi.

Ön çalışmanın hemen ardından, yine işin yürütümü yönünden 15 Kasım 2007-15 Şubat 2008 tarihlerini kapsayan teftişlerde de 21 asıl işverenlik, 183 alt işverenlik hakkında işlemlerde bulunulduğu bildirildi.

Asıl işverenlik bünyesinde toplam 2 bin 503 işçiye, alt işverenlikte ise 6 bin 690 işçiye ulaşıldığı kaydedilen açıklamada, 74 iş yeri hakkında toplam 1 milyon 964 bin 977 YTL idari para cezası uygulandığı, bazı kusurları nedeniyle 163 işyerinin müfettişler tarafından takibe alındığı belirtildi.

Ayrıca, denetim süreci içinde; 25 işyeri ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na, 14 işyeri ile ilgili vergi dairelerine bildirimlerde bulunulduğu kaydedilen açıklamada, 28 işyerinin eksik prim gün sayılarının tamamlatıldığı, 70 özürlü işçi, 30 eski hükümlü işçi olmak üzere toplam 100 işçinin işe başlatılmasının sağlandığı bildirildi.

Yabancı uyruklu işçi çalıştırdıkları için üç işyerine ve çalışan üç yabancı uyrukluya toplam 15 bin 572 YTL idari para cezası uygulandığı kaydedildi.

Açıklamada, işçi giriş-çıkış bildirimlerinde bulunmayan 38 işyerindeki 8 bin 965 ihlalle ilgili de Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulduğu bildirildi.

Teftiş devam ediyor

Bakanlığın açıklamasında, "20 Şubat 2008'de başlayıp halen devam eden teftiş kapsamında da üç tersane hakkında kısmi durdurma kararı verilmiştir. Gerekçe olarak da çalışanların ani ölüm ve yaralanmalarına sebebiyet verecek hususların bulunması gösterilmiştir" denildi.

Tüm bunlara rağmen, Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde ölümle sonuçlanan iş kazalarının yaşanmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, "Bazı ölümlerin, Cumhuriyet savcılıklarına bile duyurulmadan ailelerin rızasıyla kapatılıyor oluşu, konunun diğer bir yanını oluşturmaktadır. Bakanlık olarak işverenin bildirimini yaptığı ya da ailenin suç duyurusunda bulunduğu veya SSK'dan bildirilen olayları incelemekle sınırlı durumdayız. Bu durum, resmi ölüm rakamları ile kamuoyuna yansıyanlar arasında çelişkiye neden olduğu gibi olayların sebepleri konusunda da spekülasyonlara yol açabilmektedir" denildi.

Belirlenebilen ölüm nedenleri

Son dönemde Bakanlık müfettişlerinin gündeminde bulunan 25 ölümlü iş kazasının çok çeşitli nedenlere dayandığının belirlendiği kaydedilen açıklamada, "Patlama (2), yangın (1), ezilme-sıkışma (5), elektrik çarpması (6), düşme (5), intihar (2), kalp durması (1) bu nedenlerden bazılarıdır" denildi.

Söz konusu ölümlü iş kazalarında tespit edilen kusur durumlarında dikkat çeken bazı konular açıklamada, şöyle sıralandı:

* 3 olayda yüzde 100 kaçınılmazlık tespit edildi,
* 7 olayda işverenin kusuru yüzde 50 ve üzerinde,
* 1 olayda üçüncü şahıslar büyük oranda kusurlu (yüzde 60),
* 4 olayda alt işverenin kusuru yüzde 50 ve üzerinde,
* 11 olayda alt işverenlerin değişen oranlarda kusuru tespit edildi,
* 13 olayda işçiler yüzde 10 ile 40 arasında değişen oranlarda kusurlu,
* 13 olayda işveren-işçi ya da alt işveren-işçi ikilileri değişik oranlarda kusurlu bulundu,
* 1 olayda hiçbir kimse kusurlu bulunmadı (Kalp durması),
* 1 olayda sadece alt işveren kusurlu bulundu (yüzde 100),
* 1 olayda; işveren (10), alt işveren (10) ve diğer işverenler (80) kusurlu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıklamasında, bu olaylarla ilgili, kazaya sebebiyet veren eksikliklerin giderilmesi için işverenlere tebligat yapıldığı, ayrıca, kusur nispeti belli olan raporların, rücu davası açılmak üzere SSK'ya gönderildiği bildirildi.



Kaynak: CnnTürk
Eklenme tarihi: 24.10.2022




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EGE KUMANYA
 BORA Denizcilik S..
 HDR Denizcilik
 KALYONCU RoRo Shi..
 EGE RORO
 MARMARA RoRo
 NEOPLİS Otel
 GM Denizcilik Kur..
 SARP Yat İmalat S..
 SELAY Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim