Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Nisan 2024
Haber
Anket
Türkiye için tarihi an: 'Yüzer kale' Anadolu!
"Yüzer kale" olarak nitelendirilen TCG Anadolu,Türk donanmasına katılmak için gün sayarken, gemide yapılan testlerden birisi daha başarılı şekilde tamamlandı. Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan, "Sırada TB-3 ve KIZILELMA var" diyerek son gelişmelerin ne anlama geldiğini ve merak edilenleri anlattı.



Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin ilk amfibi hücum gemisi olacak TCG Anadolu gemisi üzerinde devam eden testlerde, Deniz Kuvvetleri'ne ait AH-1W SUPER COBRA ve SH-70 SEA HAWK helikopterlerinin TCG Anadolu’nun güvertesine başarılı şekilde iniş yaptığını duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Güne asil milletimizi gururlandıracak fotoğraflarla başlamak istiyoruz. Fotoğraflarda gördüğünüz Deniz Kuvvetlerimize ait AH-1W SUPER COBRA ve SH-70 SEAHAWK helikopterleri, Çok Maksatlı Amfibi Gemimiz LHD ANADOLU'ya ilk inişi gerçekleştirerek konuşlanmayı tamamladılar. Hizmete girmesini heyecanla beklediğimiz LHD ANADOLU gemisinde görev yapacak olan hava vasıtalarımıza emniyetli uçuşlar ve başarılı görevler diliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Uzmanlar, yapılan testle birlikte Türk denizciliğinde ve Türk havacılığında önemli bir eşik aşıldığını belirtirken, TCG Anadolu’nun üstleneceği görevler ile önemli bir bayrak gösterici olacağını dile getirdi. Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan, TCG Anadolu’da yapılan testlerin ne anlama geldiğini ve geminin Türk donanmasına kazandıracağı yeteneklere ilişkin önemli detayları anlattı.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin tarihinde ilk defa düz güverteli bir gemiyle operasyon tecrübesi edinmeye başladığının altını çizen Kozan Selçuk Erkan, bu gelişmenin Türk donanması adına çok önemli bir adım olduğuna dikkat çekti. Erkan, “Bu gemi üzerinde görev yapacak helikopterlerin iniş ve kalkış yapması, gerekiyorsa hangarına girmesi eğitimlerin başlanmış olduğu anlamına gelir. TCG Anadolu gemisine Amerikalıların kullandığı V-22'lerden Türk ordusunun da kullandığı CH-47 tipi helikopterlere kadar dünya üzerindeki hemen her helikopter inebilir. Şu an yapılan testlerde Türk Deniz Kuvvetleri bünyesinde görev yapan helikopterler iniş yaptı. Yani gemide görev yapacak olan helikopterlerin eğitimi başlamış oldu” dedi.

TCG Anadolu'nun Ege Denizi'nde görev yapmaya çok uygun bir gemi olmadığının altını çizen Kozan Selçuk Erkan, geminin Doğu Akdeniz’de Türk donanmasının elini oldukça güçlendireceğini belirtti. TCG Anadolu’nun barış zamanlarında da oldukça önemli görevler üstlenerek Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil edeceğini vurgulayan Kozan Selçuk Erkan, sözlerine şöyle devam etti:

“Ege Denizi'nde bize çok fazla dezavantaj yaratan coğrafi şartlar var. O sebeple TCG Anadolu, başta Doğu Akdeniz olmak üzere tüm dünyada bayrak gösterecek bir gemi olacak. Bu tarz gemilerin tek özelliği harp değildir. Bu tarz büyük amfibi gemiler başta doğal afetler olmak üzere yardım ulaştırılması gereken zamanlarda çok aktif olarak kullanılırlar. Yakın tarihte Lübnan’da yaşanan patlamanın hemen ardından bölgeye ilk giden gemiler Fransız donanmasındaki amfibi gemiler oldu. Haiti’de deprem olduğunda İtalyan donanması yardım için TCG Anadolu ile aynı sınıfta olan gemilerini yolladı. Dünyanın neresinde olursa olsun bir yardım ulaştırmanın en güvenli yolu ve en kolay bu tip amfibi gemilerdir."

Erkan, bu tarz gemilerin sadece harp zamanında önemli bir aktör olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizerek, “Barış zamanlarında da bayrak gösteren en önemli unsur olarak görülmesi gerekiyor. Bence TCG Anadolu’nun en önemli görevi, barış zamanında bizim temsilcimiz olacak yüzer bir kale olması” şeklinde konuştu.

Uzmanlar, LHD sınıfında olan TCG Anadolu gemisinin hizmete girmesiyle beraber Türk Deniz Kuvvetleri’nin daha fazla helikoptere ihtiyaç duyacağını belirtiyor. Türk Deniz Kuvvetleri, hali hazırda envanterindeki S-70 SEAHAWK ve AB-212 tipi helikopterlerini denizaltı savunma, su üstü harbi, arama-kurtarma ve genel maksat görevlerinde kullanıyor. Yakın zamanda Türk Kara Kuvvetleri envanterinde bulunan AH-1W SUPER COBRA helikopterleri de Deniz Kuvvetleri’ne devredilmiş ve Türk donanması, tarihinde ilk kez taarruz helikopteri işletmeye başlamıştı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve yakın zamanda hizmete alınması planlanan T625 GÖKBEY helikopterlerinin TCG Anadolu’da görev yapabilecek hale getirilebileceğini dile getiren Kozan Selçuk Erkan, “Bu konuda TUSAŞ tarafından henüz bir tanıtım yapılmış değil. Ancak araştırma ve geliştirme bölümü deniz şartlarına uygun ve TCG Anadolu’da görev yapabilecek bir GÖKBEY için çalıştığını daha önce duyurdu. GÖKBEY helikopterlerinin deniz şartlarında görev yapabilecek versiyonları göreve hazır hale gelene kadar sıfır veya ikinci el SEAHAWK helikopterlerinin alımı ABD ile olan ilişkilerin durumuna göre gündeme gelebilir. Bu da ihtimaller dahilinde” yorumunu yaptı.

Kozan Selçuk Erkan, TCG Anadolu gemisinin göreve başlamasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ortak hareket kabiliyetini test edebileceğini söyleyerek, “TCG Anadolu göreve alındıktan sonra yakın gelecekte Türk Kara Kuvvetleri bünyesinde görev yapan CH-47 ve ATAK helikopterlerini de TCG Anadolu güvertesinde görebiliriz” sözleriyle düşüncelerini paylaştı.

Yakın zamanda Altay ana muharebe tankının tam yüklü şekilde TCG Anadolu’nun tank operasyonu testlerinde kullanılmasının oldukça önemli bir başarı olduğunu vurgulayan Kozan Selçuk Erkan şunları da ekledi:

"Dünyada ilk defa bu sınıfta bir gemide bu kadar ağır bir tank tam yüklü olarak test edildi. Testler yapılırken özellikle bu hususu soruşturduk ve bize her defasında testlerin tank tam yüklü şekildeyken yapıldığı söylendi. Tanklar artık giderek ağırlaşıyor. Ukrayna savaşında da gördüğümüz gibi tanklara yönelik tehdit sayısı artmış durumda ve bu tehditlerin yarattığı risklerin en aza indirilmesi için ek savunma önlemleri tankları daha ağır hale getiriyor. Altay, tasarlandığında tüm bu önlemlerle birlikte yapıldığı için başından bu yana yapısı gereği ağır bir tanktı. Amerikalıları pas geçersek dünyada böyle ağır bir tankı böyle bir gemide başarıyla test eden ilk ülke olduk."

'BÜYÜK BİR EŞİK AŞILDI'

TCG Anadolu’nun güvertesinde yapılan testlerin Türk Deniz Kuvvetleri ile Türk Deniz Havacılığı adına önemli adımlar olduğu ve büyük bir eşiğin aşıldığını ifade eden Kozan Selçuk Erkan, “Bundan sonraki süreçte bizi en mutlu edecek olan şey TB-3'ü de TCG Anadolu güvertesinde görmek olacak” dedi. TB-3'ün uçuşa hazır hale geldikten sonra direkt TCG Anadolu’da test edilebileceğini düşündüğünü aktaran Erkan, “TB-3’ü 2023 yılında TCG Anadolu üzerinde görmeyi umut ediyorum. KIZILELMA’nın gemide görev alması şu an için uzun bir gelecekte mümkün gibi görünüyor” öngörüsünde bulundu.

F-35B veya Harrier dışında bir uçağın TCG Anadolu’ya inebilmesi için geminin büyük bir revizyondan geçmesi gerektiğine dikkat çeken Kozan Selçuk, “Bu tür bir iş için yeni envantere alınan bir geminin kısa süre içinde tekrar revizyona alınması gerekiyor ve bu çok efektif değil. Bunun olabilmesi için TCG Anadolu’nun ciddi bir değişim geçirmesi gerekiyor. Bu belki yarı ömür modernizasyonunda gündeme gelebilir. TB-3'ün güzel olan tarafı da geminin mevcut halinde bir revizyon gerektirmeden kullanılabilecek olması. Bu bizim havacılığımız için çok büyük bir başarı. Ama ne zamanki bu gemiye KIZILELMA, Hürjet veya konvansiyonel bir jet uçağı indirmeye çalışacağız o zaman geminin bazı revizyonlara girmesi gerekir” diyerek sözlerini noktaladı.



Kaynak: CnnTürk
Eklenme tarihi: 21.11.2022




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 COBRA Yachting-Bo..
 ZRC Denizcilik
 BURTRANS Shipping
 AVRASYA EXPRES
 ADECCO Hizmet ve ..
 ADAMAR Denizcilik
 AKIN AKSU Yat
 ÖZDADAYLILAR deni..
 TURKON Holding
 EN-KO Denizcilik ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim