Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Çamburnu tersanesi davalık oldu
Trabzon'un Sürmene ilçesindeki Çamburnu Tersanesi’nde 160 dönümlük tersane alanını 13 yıldır atıl bir vaziyette elinde tutan Çebi Tersanecilik yıllardır taşeron firma olarak çalıştırdığı Mİ Marin Firmasıyla mahkemelik oldu.

49 YILLIĞINA TAHSİS EDİLDİ

Trabzon’un en kıymetli alanını 49 yıllığına tahsis almasına ve 2 bin 800 istihdam taahhüt etmesine rağmen hiçbir üretim yapmayan Çebi Tersanecilik üretim yapan taşeron firmayla tahsise aykırı biçimde sözleşme imzalayıp, gemi imalatından para kazandı.



BİTMİŞ İKİ GEMİ BEKLİYOR

Mİ MARİN Firması 4 yılda 60’ı aşkın gemi ve tekne imalat ederek Trabzon’a 20 milyon dolar kazandırdı. Çebi Tersanecilik ise devletten tahsis aldığı alanda istihdam yaratmayıp Mi Marin Firmasından kira ve komisyon aldı. Son olarak firmadan ek 100 bin dolar daha para isteyince firma karşı çıktı. Bunun üzerine Çebi Tersanecilik firmayı tersaneye sokmadı. Bununla kalmayıp biten iki tekneye el koydu. Mi Marin Firması, soluğu mahkemede aldı.

TERSANE HALEN ATIL HALDE

TGC’DE basın toplantısı düzenleyen Mi Marin Firması, olayın vahim boyutunu anlattı. 5 milyon dolarlık iki teknesine el koyan Çebi Tersaneciliğin haksız ve hukuksuz biçimde kendilerinden talep ettiği 100 bin doları vermedikleri için bu duruma düşürüldüklerini belirterek, kamuoyundan destek istedi. DKİB Başkan Vekili A. Hamdi Gürdoğan ise en başından beri, Çebi Tersaneciliğin o mükemmel arazi üzerinde Trabzon’u oyaladığını söyledi.

SÜRMENE Çamburnu Tersanesi’nde 160 dönümlük tersane alanını 13 yıldır atıl bir vaziyette elinde tutan Çebi Tersanecilik yıllardır taşeron firma olarak çalıştırdığı Mİ Marin Firmasıyla mahkemelik oldu. Trabzon’un en kıymetli alanını 49 yıllığına tahsis almasına ve 2800 istihdam taahhüt etmesine rağmen hiçbir üretim yapmayan Çebi Tersanecilik üretim yapan taşeron firmayla tahsise aykırı biçimde sözleşme imzalayıp, gemi imalatından para kazandı. Mİ MARİN Firması 4 yılda 60’ı aşkın gemi ve tekne imalat ederek Trabzon’a 20 milyon dolar kazandırdı. Çebi Tersanecilik ise devletten tahsis aldığı alanda istihdam yaratmayıp Mi Marin Firmasından kira ve komisyon aldı. Son olarak firmadan ek 100 bin dolar daha para isteyince firma karşı çıktı. Bunun üzerine Çebi Tersanecilik firmayı tersaneye sokmadı. Bununla kalmayıp biten iki tekneye el koydu. Mi Marin Firması, soluğu mahkemede aldı.

TGC’DE basın toplantısı düzenleyen Mi Marin Firması, olayın vahim boyutunu anlattı. Cemiyetteki açıklama firmanın avukatı tarafından bütün ayrıntılarıyla anlatıldı. Avukat Doğukan Savaş, Mi Marin firmasının 5 milyon dolarlık iki teknesine el konduğunu söyledi. Çebi Tersaneciliğin haksız ve hukuksuz biçimde firmadan talep ettiği 100 bin doları vermedikleri için bu duruma düşürüldüklerini belirterek, kamuoyundan destek istedi. DKİB Başkan Vekili A. Hamdi Gürdoğan ise en başından beri, Çebi Tersaneciliğin o mükemmel arazi üzerinde Trabzon’u oyaladığını söyledi. Öte yandan firma konuyla ilgili yaptğı kısa açıklamada şunları kaydetti: “Camburnu da kendisine verilen alanda devlete verdiği taahhütleri yerine getirmeyen ve bunun yanında kendi gemi yapmadığı gibi gemi yapımı için yer kiraladığı Mimarine Ltd şti ne çeşitli şekillerde zorluk çıkartan Cebi TERSANESİ isletmesiyle ilgili 27.12.2022 salı günü saat 13.00 de Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı yapılmıştır. İhracatçılar birliği adına Ahmet Hamdi Gürdoğan, Mimarine Ltd adına firma sahiplerinden Filiz Sezer Dinç ve av. Doğukan Bora Savaş tarafından bilgi verilmiştir.

Yukarıda yapılan ticari açıklamalar kapsamında aynı zamanda tarafımızca hukuki işlemlere de başlanmıştır. Özellikle alıkonulan gemilerin mevcut durumlarının tespit edilmesi için Trabzon Asliye Ticaret Mahkemesi’nden delil tespitinde bulunulmuş ve gemilerin herhangi bir zarara uğramaması için gerekli tedbirlerin alınması talep edilmiştir. Aynı zamanda önemle belirtmek gerekir ki Türk Ceza Kanunu’nun 223. Maddesi ulaşım araçlarının alıkonulmasını bir suç olarak düzenlemiş ve ulaşım aracının gemi olması halinde cezai yaptırımı arttırmıştır. Çebi tersanesinin çalışma düzeninin aynı zamanda kendisine yapılan yer tahsisine de uygun olmadığı, kiralama yapılması, özellikle istihdam ve teşvik beyanlarının gerçeği yansıtmadığı tespit edilmiştir. Tersane yetkililerin özellikle şirkete ait bilgi ve belgeleri üçüncü kişilerle paylaşılması da açık bir şekilde suç teşkil etmektedir. Bu hususta Sürmene Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusunda bulunulmuş ve bu kapsamda tersane ve yetkilileri hakkında soruşturma süreci başlatılmıştır. Önemle üzerinde durmak isteriz ki, alacaklı olduğunu iddia eden Çebi tersanesi herhangi bir hukuki iş ve işlem başlatmamış, tamamen baskı ile haksız para talebinde bulunulmuştur, bütün hukuki girişimler tarafımızca başlatılmıştır.

BAKANLIK MÜFETTİŞ GÖNDERİYOR

Çebi Tersanesi’nde yaşanan hukuksuzluklar için Bakanlık müfettiş gönderiyor

Sürmene Çamburnu’nda Çebi Tersanesine 8 yıl önce tahsis edilen tersane alanında sözleşme şartlarına uyulmadığı belirtilerek teftiş istendi. 49 yıllığına tahsis edilen alanda gerek ekonomik ve gerekse istihdam anlamında belirtilen şartlara uyulmadığı ileri sürüldü. Gerek ilçe kaymakamlığı ve gerekse Trabzon Valiliğinin kent ve ülke çıkarlarını koruyan yaklaşımı tahsisin daha uzun süre devam etmesinin zarar vereceğini ön gördü.

Trabzon Valiliği teftiş talep etti

Edinilen bilgilere göre Trabzon Valiliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurarak yaşanan son olayın teftişe konu edilmesini ve tahsisin iptal edilmesini talep etti. Bakanlığın harekete geçtiği ve önümüzdeki hafta bir teftiş heyetinin Çebi Tersanesine gelerek iddia edilen hukuksuzlukları denetleyeceği öğrenildi. Bilindiği gibi Çebi Tersanesi tahsis şartlarına aykırı olarak üçüncü şahıslara alan kiralamış ve maaşlarını taşeron firmaların ödediği işçileri kendisi çalıştırıyormuş gibi göstermişti. Bu iddiaları dillendiren MİMARİN Firması konuyu yargıya taşımıştı. Yine Çebi Tersanesi Trabzon’un gemi yapımında ihracat rekortmeni MİMARİN Firmasının iki gemisine hukuksuz bir biçimde el koymuştu.



Kaynak: gunebakis.com.tr
Eklenme tarihi: 30.12.2022




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MIRAGE
 FIRST GROUP Inter..
 GENÇER Denizcilik
 BÜYÜKHANLI KARDEŞ..
 EMİROĞLU Denizcil..
 UZMAR
 NAUTİLUS Diving
 ÖZGÜR GÖRSEV Su S..
 MARDES Gemi
 AB Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim