Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Tersanede hayatını kaybeden işçi davasında ihmaller zinciri ortaya çıktı
Tuzla'da gemi bakımı yapan bir işyerinde çalışırken hayatını kaybeden 40 yaşındaki Cumali Kurtay’ın ağır bir ihmaller zincirinin kurbanı olduğu ortaya çıktı. Metrelerce yukarıda kalp krizi geçiren işçi 45 dakika sonra indirilebildi.

Bir dönem, sıklıklı işçi cinayetleri ile gündeme gelen Tuzla’daki tersanelerden biri yine benzer bir olay ile gündemde.

Artı Gerçek sitesinde yayınlanan habere göre olay şahıs şirketi Dönmez Gemi'de 14 Temmuz'da meydana geldi.

Dönmez’in şahıs şirketine, Denkar Denizcilik AŞ’den bir geminin onarım işi geldi. Denkar’a da söz konusu onarım işi SNR Gemi İnşa Sanayi AŞ tarafından verildi. Bir başka ifade ile taşeronun taşeronu yöntemi söz konusuydu.

GEMİ METRELERCE YÜKSEKTEYDİ

Olay günü, Cumali Kurtay ve arkadaşlarının içinde çalıştığı gemi metrelerce yüksekte bulunuyordu. Kapalı ve havasız olan gemide çalışan Kurtay bir anda fenalaştı. Kalp krizi geçiren Kurtay’ın durumunun ağırlaştığını gören işçi arkadaşları hemen ilgililere haber verdi.

ÖLÜME GÖTÜREN İHMALLER ZİNCİRİ

Ancak, Kurtay’ı ölüme götürdüğü düşünülen ihmaller serisi de tam da bu aşamadan sonra ortaya çıkmaya başladı. Metrelerce yüksekte baygın yatan Kurtay’ı indirebilmek için vinç operatörü aranmaya başlandı. Ancak Kurtay için saniyelerin bile önemi büyükken vinç operatörü bir süre bulunamadı.

45 DAKİKA SONRA BOYA SEPETİ İLE İNDİRİLDİ

Dakikalar sonra vinç operatörüne ulaşıldı; ve olay yerine geldi. Ancak bu kez de acil durum sepetinin olmadığı anlaşıldı. Acil durum sepeti olmadığı için vinç operatörü de beklemeye geçti. Kurtay, fenalaştığının bildirilmesinden tam 45 dakika sonra, acil durum sepeti yerine boya sepeti yardımı ile aşağı indirildi. Kurtay baygın halde indirildiği yerde doktor müdahalesi beklenirken, çalıştığı işyerinde doktor da olmadığı için acil yapılması gereken tıbbi müdahale de yapılamadı.

YERE İNDİRİLDİĞİNDE ÖLMÜŞTÜ

Cumali Kurtay’ın hastaneye götürülmesi için hazırlık yapılsa da çok geç kalınmıştı. İki çocuk babası Kurtay yaşamını yitirdi. Kurtay’dan geriye kalan eşi, iki çocuğunu da yanına alarak yaşadıkları Gebze’den Adana’ya göç etti.



AİLESİ TAZMİNAT DAVASI AÇTI

Kurtay’ın eşi Hülya Kurtay ile iki çocuğu adına taşeron olarak faaliyet gösteren İzzet Dönmez, Denkar Denizcilik AŞ ile SNR Gemi İnşa Sanayi AŞ’ye karşı tazminat talebi ile dava açıldı. İstanbul Anadolu İş Mahkemesinde açılan davanın ön inceleme duruşması bu ay görülecek.

AV. ÜNAL: AĞIR İHMALİN KURBANI

Kurtay ailesinin avukatı Av. İbrahim Ünal “Cumali Kurtay’ın ölümünde ağır ihmaller söz konusu. Hiçbir sağlık sorunu bulunmayan 40 yaşındaki bir işçiye zamanında müdahale edilseydi bugün böyle bir durum ile karşılaşılmayabilirdi” dedi. Av. Ünal, sorumlular hakkında savcılığı suç duyurusunda da bulunmaya hazırlandıklarını kaydetti.

ÜST İŞVERENLER SEKTÖRÜN DEVLERİ

Bu arada, tersane işçisi Cumali Kurtay’ın ölümüne neden olan geminin onarım işini veren üst işveren konumundaki iki şirket de sektörün önemli firmaları konumunda. Şener Holding bünyesindeki 26 milyon 500 bin TL sermayeli SNR Gemi İnşa Sanayi AŞ, Ertan Şener ile Ercan Şener’e ait. Eylül 2014’te kurulan Denkar Denizcilik AŞ ise Esas Holding bünyesinde faaliyet gösteriyor. Esas Holding’in yönetiminde Ali Sabancı ile ablası Emine Kamışlı Sabancı bulunuyor. Esas Holding CEO'su Çağatay Özdoğru aynı zamanda Denkar Denizlik’in de Yönetim Kurulu Başkanı.




Kaynak: artigercek (Dinçer Gökçe)
Eklenme tarihi: 6.01.2023




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 FENWICK MARITIME
 LUNA Roro
 MARTRANS
 ÖZKIRAÇ Ltd.
 VENTO Deniz İşlet..
 CEVAHİR Kara ve D..
 LALE Denizcilik
 KARAN Gemi İşl. İ..
 SALMAKİS Turizm Y..
 VİYA Yachting
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim