Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Nisan 2024
Haber
Anket
Greenpeace’den Atlantik’teki Shell platformunda eylem: Sondajı durdur, kirlettiğini öde
İklim değişikliğinin etkilediği ülkelerden gelen Greenpeace aktivistleri ana petrol sahasına giden Shell platformuna çıkarak pankart açtı.

Türkiye, Arjantin, ABD ve Birleşik Krallık‘tan Greenpeace iklim adaleti aktivistleri, Atlantik Okyanusu‘nda “Sondajı Durdur, Kirlettiğini Öde” yazılı pankartla Shell’le anlaşmalı bir gemiye çıktı.



Shell’in kar duyurusundan sadece iki gün önce, dört uluslararası Greenpeace gönüllüsü, iklim krizini körükleyen ancak yarattığı kayıp ve hasara karşı tek kuruş ödemeyi reddeden Shell ve fosil yakıt endüstrisine karşı barışçı bir protesto için Kanarya Adaları’nın kuzey kıyısı açıklarında bulunan “White Marlin” gemisine ulaştı.

İklim adaleti aktivistleri, bugün (31 Ocak), Greenpeace Arctic Sunrise gemisinden denize indirilen üç botla 51.000 tonluk ağır yük gemisine yaklaştılar ve taşınabilir merdivenlerle güverteye tırmandı.



Türkiye’den Yakup Çetinkaya, Arjantin’den Carlos Marcelo Bariggi Amara, ABD’den Usnea Granger ve İngiltere’den Imogen Michel geminin taşıdığı petrol ve gaz platformunun hareketini engellemeyi amaçlıyor. Diğer iki gönüllü, Filipinli Yeb Saño ve Endonezyalı Waya Pesik Maweru da onlara katılma girişiminde bulundu ancak gemiye çıkmayı başaramadı.

‘Shell artık sondajı durdurmalı’

Platform, Shell’in Penguins North Sea’deki petrol ve gaz sahasındaki sekiz yeni kuyu açmasını sağlayacak üretim ekipmanlarının en önemlisi.

Greenpeace Güneydoğu Asya icra direktörü ve küresel iklim görüşmelerinde Filipinler için başmüzakereci olarak görev yapmış olan Yeb Saño, şunları söyledi:

“Shell, artık sondajı durdurmalı ve ödemeye başlamalı. Bugün harekete geçiyoruz çünkü Shell’in petrol çıkardığı her an, dünya çapında ölümlere, yıkıma ve yer değiştirme dalgalarına neden oluyor, bu kötü sonuçlarsa maalesef iklim krizinde en az payı olan insanları en derin şekilde etkiliyor.
Shell ve tüm fosil yakıt endüstrisi, iklim krizini evlerimize, ailelerimize, atmosferimize ve okyanuslarımıza taşıyor.
Bu yüzden; denizde, hissedar toplantılarında, mahkeme salonlarında, çevrimiçi ortamda ve hatta kendi genel merkezlerinde karşılarına çıkacağız. İklim adaleti sağlanana ve kirletenler bedelini ödeyene dek durmayacağız.
On yıllardır iklim adaletsizliğinden kar sağlayan fosil yakıt endüstrisi artık sorumluluk almalı ve neden olduğu kayıp ve hasarı karşılamalı. İklim için, kırılgan toplumlar için, kirli sektörün risk alan emekçileri için ucuz, temiz, yenilenebilir enerjiye doğru hızlı ve adil bir geçiş yapmalı.”




Günde 45 bin varil petrol

Penguenler alanındaki her bir petrol damlasını çıkartmaya çalışan Shell ile anlaşmalı olan White Marlin gemisi, bir yeniden geliştirme projesi için yüzer üretim depolama ve taşma [FPSO] ünitesi taşıyor.

Petrol üretim platformu, otuz yıldır Kuzey Denizi’nde faaliyet gösteren Shell için geliştirilen ilk insanlı gemi olma özelliğini taşıyor. Üretimin tepe noktasında projenin günde 45 bin varil petrol getirmesi bekleniyor ve Shell projenin başka keşif sahaları da açabileceğini ileri sürüyor.



Bugünkü protesto Wael Sawan‘ın Shell’in yeni CEO’su olarak göreve gelmesinden sadece birkaç hafta sonra gerçekleşti.

Şirketin 2 Şubat Perşembe günü tüm yıl kazançlarını duyurmasının ardından bu hafta, Shell’e karşı kamuoyu baskının daha da artması bekleniyor. Şirket, Putin‘in Ukrayna‘daki çıkardığı savaşın yol açtığı şişirilmiş enerji fiyatları yüzünden şimdiden inanılmaz bir kârlılığa ulaştı.





Kaynak: Yeşilgazete
Eklenme tarihi: 1.02.2023




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SÜVARİ Gemi Kiral..
 VEYSEL VARDAL Gem..
 FENWICK MARITIME
 PAK Kimya
 ŞAHİNOĞULLARI Den..
 ENKA İnşaat
 DALYAN Denizcilik
 DEDEMAN Holding A..
 BEYA Denizcilik
 UND RORO İşletmel..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim