Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
18 Nisan 2024
Haber
Anket
İstanbul ulaşımına yeni bir gemi daha…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Haliç için özel olarak inşa ettiği 3 geminin üçüncüsü olan Hasköy, Başkan Topbaş’ın da katıldığı bir törenle hizmete alındı. 6 yılda 28 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını vurgulayan Topbaş, “Ulaşım için ne gerekiyorsa yaptık” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şirketlerinden İDO’nun Haliç için özel olarak inşa ettiği 3 geminin üçüncüsü olan Hasköy, Üsküdar sahilinde düzenlenen törenle hizmete alındı. Törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy ile çok sayıda vatandaş da yer aldı.

Haliç-Üsküdar Hattı’nda kullanılmak üzere tasarlanan ve 600 yolcu kapasiteli Hasköy gemisi, Avrupa’daki kanallarda (Venedik, Amsterdam, Budapeşte vb.) çalışan tekneler gibi tamamen turistik amaçlı hizmet veren gemiler geniş bir seyir zevki sunuyor. Tamamen Türk işçi ve mühendislerince Haliç Tersanesi'nde inşa edilen 3 geminin toplam maliyeti ise 9,4 milyon euro.

Başkan Topbaş; “Yatırımların yüzde 55’i ulaşıma”

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un en önemli sorununun ulaşım olduğunu belirterek, 6 yılda toplam 28 milyar TL’lik yatırım yaparak el atmadıkları sorun bırakmadıklarını söyledi. Yatırımların yüzde 55’i ulaşıma yapıldığını vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, “Metro, tünel yol, lastikli ulaşım, kavşak, deniz ulaşımı ne gerekiyorsa onu yaptık. Üsküdar-Altunizade-Çekmeköy metro hattı ihale aşamasına geldi. Marmaray projesi nedeniyle bu hatta yapılan düzenleme çalışmaları yüzünden ihale gecikti. 500 bin avroluk kredisi hazır. 1 milyon 250 bin dolara mal olacak bir hizmet. Bu yıl içinde temelini atacağız” diye konuştu.

Yatırımlar 100 bin kişiye istihdam sağladı

Başta ulaşım sorunu olmak üzere Türkiye’de bir yılda yapılan tüm yatırımların yüzde 26’sının İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını dile getiren Kadir Topbaş, 5 yılda yapılan yatırımlarla 100 bin kişiye istihdam sağladıklarının altını çizdi. İstanbul'un emek açısından yoğun bir şehir olması yerine daha kaliteli, katma değer yaratan bir şehir olmasını istediklerini ifade eden Başkan Topbaş, yakın tarihe kadar İstanbul'un deniz kenti olmayı unuttuğunu hatırlattı.

İstanbul’daki günlük hareketliliğin 11 milyondan 23 milyona çıkmasına rağmen, deniz ulaşımının yüzde 2.5 olan payını 6 yılda yüzde 5’e çıkardıklarını anlatan Topbaş, karayolunda da 392 kilometre yeni yol, 231 kavşak ve yol ile tünel yollar yaptıklarını söyledi. Deniz ulaşımında da önemli yatırımlar yaptıklarını ve ciddi mesafeler aldıklarını dile getiren Topbaş, 82 iskelede, 33 hatta günde 1300 sefer yapıldığını ve yılda 100 milyon civarında yolcu taşındığını belirtti.

Deniz ulaşımında dünyada bir numarayız

İDO’nun deniz ulaşımında dünyada bir numara olduğunun altını çizen Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Deniz ulaşımı artık İstanbulluların tercih ettiği kaliteli, konforlu, keyifli gemileri hizmete kattık. Ve hep ilkleri başarıyoruz. Deniz taksi yoktu bu şehirde. Sayıları daha da artacak. Gördüğünüz motor tarzında her türlü konfora haiz, Haliç'i Anadolu yakasına, Üsküdar'a bağlayan önemli bir sistem gelişti. Köprü altından geçebiliyor. Eyüp Sultan'a kadar gitme imkanı var. Kaliteli konforlu bir haliç sefası yapabileceksiniz. Hem turizmi geliştirecek, hem de önemli bir hizmet verecek.”

Kadir Topbaş, daha önce hizmete sokulan ve bugüne kadar 260 bin yolcu taşıyan “Kasımpaşa” ve “Sütlüce” gemilerine ilave olarak bugün “Hasköy” gemisinin hizmete girdiğini, tamamen Türk mühendis ve işçileri tarafından inşa edilen motorun konforlu ve kaliteli ulaşım hizmeti sunacağını dile getirdi.

Haliç Tersanesi müze olacak

Haliç’e İstanbul boğazından su taşımak için yerin 30 metre altından 5 kilometre uzunluğunda tünel yaptıklarını, Haziran 2011’de hizmete girecek tünelin günlük 260 bin metreküp suyu Haliç’e basacağını belirten Başkan Topbaş, böylece Haliç’in daha temiz ve balığı daha bol bir iç deniz olacağını kaydetti. Topbaş, bir kültür havzası haline gelen Haliç’teki Haliç Tersanesi’ni müze yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Başkan Topbaş, konuşmasını tamamladığı sırada kürsüye çıkan 80 yaşındaki Canan Törener de Kadir Topbaş’a sarılarak, “50 yıldan beri Üsküdar’da yaşıyorum. İskele ve cami çöplük içindeydi. Allah AK Parti’yi başımıza getiren milletimizden razı olsun. Allah böyle başkanı başımızdan eksik etmesin” dedi.

Haliç 3. gemisini kazandı

Törende konuşmaların ardından Kadir Topbaş, Mustafa Kara, Hasan Can ve İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy butona basarak gemiyi hizmete aldılar. Haliç-Üsküdar hattında kullanılmak üzere tasarlanan ve 600 yolcu kapasiteli Hasköy gemisi, Venedik, Amsterdam, Budapeşte gibi Avrupa kentlerinde çalışan tekneler gibi tamamen turistik amaçlı hizmet verecek.

İDO’nun “Seyir Gemileri” adıyla başlattığı projede, ilk olarak Aralık 2009’da “Kasımpaşa”, Ocak 2010’da da “Sütlüce” gemileri hizmete alınmıştı. “Hasköy” gemisinin hizmete alınmasıyla Üsküdar-Haliç arasında çalışacak gemi sayısı 3’e çıktı. Haliç köprülerinin altından rahatlıkla geçebilecek formda tasarlanan gemiler, panoramik görüş açısıyla Haliç'in tarihi güzelliklerine farklı bir açıdan bakma fırsatı sunuyor.

Yolcu konforu ve güvenliğinin en yüksek standartlarda düşünüldüğü gemilerde ayrıca klima, büfe, 1 adet çocuk bakım masası, hayvan barınağı, engelli yolcu standartları bulunuyor. LCD TV'ler ve GPS üzerinden uydu anten sistemine, kilitlenen anten sisteminin de mevcut olduğu gemiler son teknoloji ile donatıldı. Geniş ve rahat iç mekânı olan gemilerin konforlu ve nanoteknoloji kullanılarak yapılan koltukları, klima ve iklimlendirme sistemleri, iç tasarımı, dizaynı yanı sıra, çocuk arabası ve engellilerin tekerlekli sandalyeleriyle rahatlıkla geçebilecekleri otomatik yolcu geçiş kapıları (rampa sistemi) ile diğer toplu taşıma araçlarına da örnek olması amaçlandı. 42 metre boyunda ve 8,5 metre eninde inşa edilen gemiler, 12 deniz mili hız yapabiliyor.

Kaynak: İbb
Eklenme tarihi: 27.04.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BURAK Denizcilik
 VİLLA Denizcilik ..
 LCM ROTA Denizcil..
 İSKOMARİNE Denizc..
 KARADENİZ Ro-Ro T..
 FORSA Uluslararas..
 TRİO Denizcilik
 ER-MAR Denizcilik..
 ZİRVE Denizcilik
 OSMAN VE YAŞAR EK..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim