Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Nisan 2024
Haber
Anket
800 ton Lityum-Iyon pil taşıyan gemide yangın çıktı
ABD'de Sahil Güvenlik, yaklaşık 800 ton Lityum-İyon pil taşıyan bir geminin bazı yüklerinin yandığını; mürettebatının durumu takdire şayan bir şekilde ele almasının ardından tehlikeden kurtulduğunu bildirdi.



Bu hikaye, Genius Star XI’in 17 Aralık’ta Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmek üzere Lityum-Iyon pil yükle Güney Kore’den ayrılmasıyla başlıyor.

Maritime News’e göre yolculuk, Noel Günü pillerden bazılarının alev almasıyla sorun yaşadı. Gemi mürettebatının yangını söndürmek için karbondioksit kullandığı ancak yangının kontrol altına alınamadan biraz yayıldığı bildirildi.

Lityum-İyon piller, alev aldığında termal kaçak riskiyle karşı karşıya kalırlar. Bu olduğunda, çok fazla ısı, ateş ve kötü duman yayılabiliyor. 800 ton Lityum-İyon pil taşıyan ve tamamı şiddetle alev alan bir gemi pek hoş bir ihtimal değil.

Ayın 28’inde Sahil Güvenlik, gemide “kontrol altına alınmış ancak devam eden” bir yangın raporu aldı.

İki gün sonra Sahil Güvenlik, geminin durumuna ilişkin ön değerlendirmede “geminin stabil olduğu ve kargo ambarlarında herhangi bir ısı belirtisi olmadığı” sonucuna varıldığını bildirdi.

Ancak Yeni Yıl Arifesinde yetkililer, Genius Star XI’in yolculuğuna devam etmeye hazır olduğundan hâlâ emin değildi. USCG, etkilenen kargo ambarındaki atmosferin yanıcı olmadığını, bu durumun acil bir yangın riski olmadığını ancak ambarın mühürlü kaldığını bildirdi.

Geminin Alaska’daki Broad Bay yakınına park etmesi söylendi ve zarar veremeyeceği bir yere çekilmesi gerekmesi durumunda acil durum çekme tesisleri hazır bulunduruldu.

Genius Star XI’deki pillerin kullanım amacı belirsiz. Yangının nedeni de bilinmiyor; Lityum-İyon pillerin ezilmeleri, delinmeleri veya başka bir şekilde hasar görmeleri durumunda alev alabileceği göz önüne alındığında önemli bir konu; bu durum fırtınada savrulan bir gemide kolaylıkla meydana gelebilir. Kötü yapılmış Li-İyonlar, katot ile anot arasındaki ayırıcıların arızalanması durumunda kendiliğinden yukarı çıkabilir.

Dünya, elektrikli araçlardan taşınabilir elektronik cihazlara ve hatta petrol tankerlerine kadar her şeye güç sağlayan Lityum-Iyon pillere giderek daha fazla bağımlı hale geliyor.

Böyle bir gemi, 2022’nin sonlarında, eski ve yeni enerji kaynaklarının ironik bir yangını olan Li-İyon bataryanın patlamasının ardından alev aldı.




Kaynak: techinside
Eklenme tarihi: 4.01.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 INTERGLOBAL Deniz..
 İZMİR DENİZ NAKLİ..
 İKİZLER Denizcili..
 TUBA Denizcilik
 TAN Tanker
 KALYONCU Denizcil..
 KARE Eğitim Ltd v..
 ASYA Ro-Ro Tur. N..
 GÜNDEM Denizcilik..
 GEMPO
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim