Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Nisan 2024
Haber
Anket
Dünya gemi üretiminin yüzde 50'sini Çin tersaneleri yapıyor
Clarksons Research'e göre Çin tersaneleri, gros tonaj (CGT) bazında 2023 dünya gemi üretiminin %50'sini oluşturdu.

Araştırma şirketi, 2023 küresel gemi inşa pazarı incelemesinde, küresel gemi üretiminin yıllık %10 artışla 35 milyon CGT'ye ulaştığını ve Çin'in %26 ile Güney Kore ve %14 ile Japonya'nın önünde ilk kez bu üretimin yarısını oluşturduğunu kaydetti.

Güney Kore LNG gemilerinin üretiminde başı çekerken, Çin dökme yük gemileri, tankerler ve konteyner gemilerinde en büyük pazar payına sahip oldu.



Clarksons rakamlarında %50'lik bir kilometre taşına daha ulaşıldı ve tonaj bazında sipariş defterinin %50'si alternatif yakıtlı hale geldi. Genel olarak sipariş defteri yıllık %4 artışla 367 milyar dolar değerinde 1234 milyon CGT'ye ulaştı.

Clarksons Research Genel Müdürü Steve Gordon şunları söyledi: "2023 yılı küresel gemi inşa sektörü için üretimin toparlandığı, fiyatların yükseldiği ve sipariş akışının iyi olduğu bir yıl oldu. Bölgesel düzeyde, Çin tersane üretiminin %50'sini üretti ve aynı zamanda siparişleri domine ederken, alternatif yakıtlar sipariş defteri tonajının neredeyse %50'sini oluşturdu. 2024 teslimat profiline konteyner ve gaz hakim olurken, yeni siparişlerin ürün karması tanker ve dökme yük gemilerine doğru kaydı."

Yılda 20.000 dwt'nin üzerinde üretim yapan aktif tersane sayısının en yüksek üretime göre yaklaşık %35 azalmasıyla gemi inşa gücü 2023'te konsolide olmaya devam etti.

Sipariş cephesinde, Yunan denizcilik şirketlerinin yatırımları yıllık %60 artışla 18 milyar dolara ulaşarak 2013'ten bu yana en yüksek rakama ulaştı. Veriler ayrıca 2018'den bu yana Avrupalı armatörlerin Asyalı meslektaşlarından daha fazla yatırım yaptığı ilk yıl olarak kayıtlara geçti.

Sipariş defterindeki artışa rağmen Clarksons, filo yaşlandıkça ve emisyon düzenlemeleri hızlandıkça filo yenileme gereksinimlerinin arttığına dikkat çekti. Bu gözlem, bugün sipariş edilen gemiler 2050 yılına kadar IMO'nun net sıfır emisyon hedefine doğru artan karbonsuzlaştırma hedeflerine tabi olacağından, armatörlerin zor bir yatırım kararıyla karşı karşıya olduğu bir döneme denk geliyor.




Kaynak: Deniz Haber Ajansı
Eklenme tarihi: 17.01.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 M&M
 İMTRANS Denizcili..
 SERAKİ Turizm Ltd..
 ZAS Denizcilik
 SARP Turizm
 MARMARA Deniz Taş..
 EMİR Denizcilik
 UNİTED Maritime
 ORSA Tanker İşlet..
 DEAR B Ltd.
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim